Kilpirauhassairauksien hoitoketju
© Vaasan sairaanhoitopiiri 2013.
Vastuuhenkilö
- Otto Knutar, endokrinologian ylilääkäri, Vaasan Keskussairaala
Toimintahäiriöt
Avoterveydenhuollon rooli:
- Diagnostiikka
- Hypotyreoosin hoito ja seuranta
- Hoidetun hypertyreoosin myöhäisseuranta
- Komplisoitumattoman subakuutin tyreoidiitin hoito ja seuranta
- Matala T4v yhdistettynä normaaliin TSH arvoon on varsin tavallinen löydös. Näissä tilanteissa suositellaan kontrolloimaan TSH, T4v, T3v ja P-Korsol 1–2 kk:n kuluttua, mikäli arvot edelleen viittaavat sentraaliseen hypotyreoosiin lähetetään erikoisairaanhoitoon
Erikoissairaanhoidon rooli:
- Hypertyreoosin hoito ja seuranta
- Sentraalisen hypotyreoosiepäilyn selvittely ja hoito
- Diagnostiset ongelmat
- Basedowin taudin silmäoireyhtymä
- Potilaiden hoito ja seuranta tapahtuu VKS:n endokrinologian poliklinikalla
- Endokrinologi konsultoi tarvittaessa silmälääkäriä
Kilpirauhaskyhmyt ja struuma
- Kilpirauhasen palpaatio on perustutkimus.
- Mikäli palpoituu kyhmy tehdään lähete UÄ-ohjattuun ohutneulabiopsiaan. ONB näytteitä otetaan joissakin terveyskeskuksissa ja yksityissektorilla radiologin toimesta sekä VKS:n endokrinologian poliklinikalla ja radiologian osastolla.
- Kyhmypotilailta tutkitaan TSH, La ja Ca-ion.
- Hyvänlaatuiset löydökset (PAPA I–II) kontrolloidaan uudella UÄ-tutkimuksella ja tarvittaessa ONB:llä 6–12 kk:n kuluttua. Mikäli hyvänlaatuiseksi osoittautunut kyhmy ei kasva 6–12 kk:n seurannassa voidaan yleensä pidättäytyä jatkoseurannasta.
- PAPA III-V löydökset lähetetään VKS: n endokrinologian poliklinikalle kirurgisen hoidon suunnittelua varten.
- Kilpirauhasen ultraäänitutkimus löytää kyhmyjä 30–50 %: lla terveistä aikuisista ja turhia UÄ-tutkimuksia on syytä välttää, koska ne johtavat helposti ylimääräisiin lisätutkimuksiin ja potilaan henkiseen ahdistukseen.
- Kilpirauhasen toimintahäiriö yksinään EI ole aihe kilpirauhasen UÄ-tutkimukseen.
- Mikäli todetaan alle 10 mm läpimittainen kilpirauhaskyhmy sattumalta kaulan UÄ-tutkimuksessa tehdään UÄ kontrollikuvaus 6 ja 18 kk:n kuluttua. Luotettavan ONB: n ottaminen näin pienestä kyhmystä on haastavaa. Mikäli kyhmy ei kasva eikä sen morfologia herätä epäilyä pahanlaatuisuudesta voidaan yleensä lopettaa seurannan 18 kk:n kuluttua.
- Jos kilpirauhanen tuntuu palpoiden poikkeavalta ja todetaan toimintahäiriö hoidetaan toimintahäiriö ensin, minkä jälkeen tehdään uusi kliininen arvio.
- Symmetrinen, pehmeä ja lievä struuma ei edellytä UÄ-tutkimusta, mutta on syytä varmistaa että kilpirauhasen toiminta on normaali.
- Mikäli struuma on vähintään kohtalainen ja se aiheuttaa paineoireita voidaan lähettää hoitoarvioon endokrinologian poliklinikalle.