Putkipostin käyttöohjeet

Putkipostijärjestelmä

Järjestelmän päätehtävänä on kuljettaa ainoastaan laboratorionäytteitä ja verituotteita osastojen ja laboratorioiden välillä.

1. Vastaanotto

Poista kapseli heti korista sen saavuttua. Saapuneen lähetyksen hälytyssignaali (valo ja/tai ääni) sammutetaan painamalla S01. Kun olet ottanut lähetyksen pois kapselista, lähetä tyhjä kapseli styrox-koteloineen takaisin kotipaikkaansa (näin lähettäjä saa samalla tiedon, että olet vastaanottanut lähetyksen).

2. Lähetys

Pakkaa näytteet styrox-koteloihin ja laita kotelot putkipostikapseliin (aina 2 koteloa tai 1 kotelo ja 2 kpl superlonikuutiota/ 400 mm:n kapseli). Paina vastaanottavan aseman numeroa ja laita kapseli lähtöasemaan. Lähetys tapahtuu 15 sekunnin kuluttua.

Kapselin pakkaaminen

  • Käytä aina kapselia kun lähetät putkipostia.

  • Pakkaa potilasnäyte aina styrox-koteloon, ennen kuin laitat sen kapseliin. Pakkaa näyte niin, ettei se pääse liikkumaan styrox-kotelossa; voit käyttää styrox-kotelossa esim. kertakäyttöisiä paperisia käsipyyhkeitä pehmusteena ja liukuesteinä.

  • Laita aina 2 kpl superlonikuutiota ja 1 styrox-kotelo tai 2 kpl styrox-koteloita 400 mm:n kapseliin; vaikka toinen kotelo jääkin tyhjäksi, se tukee toista ja estää näytteen liikkumisen kapselin sisällä.

  • Älä pakkaa vuotavia näyteastioita. Jos näyteastiaa ei saada tiiviiksi on se lähetettävä muilla keinoilla.

  • Verikeskuksen kapselissa lähetään vain verituotteita.

  • Jos et ole varma, voiko jotain lähetystä lähettää, kysy ensin vastaanottajalta. Putkessa hajonneen lähetyksen seuraukset voivat tulla kalliiksi.

Jos vahingossa lähetit väärään osoitteeseen, huolehdi siitä, että jatkolähetys oikeaan osoitteeseen hoidetaan. Takaisin tullut tyhjä kapseli kertoo sen, että vastaanottaja on saanut ja purkanut lähetyksesi.

Putkipostiin liittyviä tarvikkeita, kuten superlonikuutioita voi tilata laboratorion lähetiltä puh. 6512.

Teknisissä ongelmissa ota yhteyttä klo 7-15 Heikki Viitamäki puh. 5134 tai Hans Klemets puh. 5141 ja klo 15-7 laitehuoltoon puh. 7980, 044-323 1128, 83 1128.

Sari Kärki koordinoiva osastonhoitaja, kliininen laboratorio

4.11.2015

6.6.2017 Laboratorio