Muutoksia hepatiittivasta-ainetutkimuksiin 1602 S-HAVAbM ja 0580 S-HepABC 24.02.2017 alkaen.

Vaasan keskussairaalan Kliinisessä laboratoriossa lopetetaan tutkimuksen 1602 S-HAVAbM (S –(Hepatiitti A -virus, IgM vasta-aineet) teko 24.02.2017 alkaen. Jatkossa tutkimus hankitaan ostopalveluna HUSLAB:ista. Tutkimusnumero ja tilauskäytäntö pysyvät samana.

Samalla 0580 S-HepABC –tutkimuspaketti muuttuu niin, ettei se enää sisällä HAVAbM-tutkimusta. S-HAVAbM –tutkimus (1602) tulee siis 24.02.2017 alkaen aina tilata erikseen, mikäli erityisestä syystä epäillään akuuttia hepatiitti A –infektiota.

Hepatiitti A -virusinfektio on nykyään Suomessa harvinainen ja epidemioita on todettu lähinnä ulkomailta tuotujen riskielintarvikkeiden syönnin seurauksena. VKS Kliinisessä laboratoriossa ei vuonna 2016 todettu yhtään hepatiitti A –infektiota.

S-HAVAb –tutkimus mittaa kokonaisvasta-aineita hepatiitti A virukselle eikä siten erottele onko kyseessä rokotusvaste, aikaisemmin sairastettu parantunut infektio vai akuutti infektio. Siksi on tärkeää, että lähetetiedot täytetään huolellisesti mm. saatujen hepatiittirokotusten, potilaan oireiden ja mahdollisen tartuntariskin suhteen. Positiivisista tuloksista annetaan aina lausunto kuten tähänkin asti.

Lisätietoja: Laboratorio-ohjekirjan ohjeet päivitetään tutkimusten suhteen kun muutos tulee voimaan 24.2.2017

Roosa Savolainen                                          Suvi-Sirkku Kaukoranta
Mikrobiologi                                                   Kliinisen laboratorion ylilääkäri
Puh. 06 213 2854                                           Puh. 044 333 2840