Influenssa A ja B –antigeenitutkimuksen teko lopetetaan. Uusia tilauksia ei enää ole mahdollista tehdä. Jo tilatut tutkimukset tehdään vielä normaalisti.

 

Antigeenitutkimuksen sijaan on VKS Kliinisessä laboratoriossa käytössä herkempi influenssa A ja B virusten nukleiinihaponosoitustesti (9902 __-InfABNh ). Testi tehdään päivystysluontoisesti joka päivä. Testiä varten näyte otetaan nenänielusta (tai syvältä sieraimista) steriilillä Copan FLOQSwabs -tikulla. Näyte tulisi toimittaa VKS Kliiniseen laboratorioon mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen. Näyte säilyy 2 h huoneenlämmössä ja max. 24 h jääkaappilämpötilassa.

 

9902 –InfABNh –tutkimusta varten näytettä ei voida ottaa, mikäli sitä ei saada toimitettua VKS Kliiniseen laboratorioon 24 h sisällä. Tällaisissa tapauksissa voidaan tarvittaessa tilata respiratoristen virusten antigeenipaneelitutkimus (2579 –RvirAg), joka tunnistaa influenssa A ja B -antigeenien lisäksi myös RSV:n, adenoviruksen, parainfluenssavirustyypit 1-3, metapneumoviruksen sekä Streptococcus pneumoniae –bakteeriantigeenin.

 

Ks. tarkemmat näytteenotto-ohjeetVKS kliinisen laboratorion tutkimusohjekirjasta:

 

9902 -InfABNh: http://www.vshp.fi/medserv/klkemi/fi/ohjekirja/9902.htm

 

 

2579 –RvirAg: http://www.vshp.fi/medserv/klkemi/fi/ohjekirja/2579.htm

 

 

Roosa Savolainen                                           Suvi-Sirkku Kaukoranta

Mikrobiologi                                                    Ylilääkäri

Puh. 06 213 2854                                            Puh. 06 213 2840

20.11.2017 laboratorio 4