FIMLAB

 

S -COVID-19 -koronavirustauti, vasta-aineet (KL 6476 S -CV19Ab) -tutkimus on otettu käyttöön. Tutkimuksen vastausmuoto on kvalitatiivinen (POS, POS/NEG tai NEG), ja tulokseen liitetään lausunto. Tutkimusta tehdään 2-5 kertaa viikossa.

COVID-19-vasta-aineita muodostuu vereen yleensä 3 viikon kuluessa tartunnasta/oireiden alkamisesta. Täten testitulos kertoo, onko potilas sairastanut COVID-19-taudin. Positiivisen tuloksen perusteella ei voi kuitenkaan päätellä, onko henkilö suojassa uudelta tartunnalta, koska toistaiseksi ei tiedetä, millainen immuniteetti on suojaava ja kuinka pitkään.

Koska sairastettu COVID-19-tauti on Suomessa toistaiseksi ilmeisen harvinainen ja testitulokseen liittyy väärien positiivisten ja negatiivisten tuloksen mahdollisuus, tuloksen tulkinnassa on noudatettava varovaisuutta. Tutkimus soveltuu lähinnä epidemiologisten tilanteiden selvittelyyn ja seroepidemiologiseen seurantaan. Yksittäisen potilaan kohdalla vasta-ainetestiä voidaan käyttää harkiten apuna epäselvän ja/tai pitkittyneen diagnostisen tilanteen selvittelyssä. Vasta-ainetesti ei sovellu tuoreen infektion diagnostiikkaan.

 

Lisätiedot                             

Janne Aittoniemi, etunimi.sukunimi@fimlab.fi, p. 03-311 76012

Tarkemmat tiedot tutkimuksista ja niiden tulkinnasta pyydetään tarkistamaan sähköisestä ohjekirjasta fimlab.fi/ohjekirja.

 

Tiedustelut                          

Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03-311 77800


Tapio Seiskari ylilääkäri, erikoisalajohtaja

22.5.2020 Klinisk kemi