Aster-blogissa: Kliseiden maailmassa

Julkaisemme Aster-yhteistyöorganisaation blogissa julkaistuja alueemme ammattilasten tekstejä myös Aster Bothnian verkkosivuilla. Tässä muutosjohtaja Mirjam Jern-Matintuvan teksti, joka on julkaistu 22.4.2021.

Kliseet ovat kliseitä syystä. Niitä voi käyttää tilanteessa kuin tilanteessa. Siksi ajattelin ottaa muutaman tutun kliseen, joita olen itsekin kuullut käytettävän ja laitaa ne Aster-kontekstiin. Nämä ovat itse asiassa hyviä vinkkejä kaikille projektiin osallistuville tai teille, jotka olette uteliaita tietämään, miten homma toimii.

Kiiruhda hitaasti

Olemme mukana todella pitkässä projektissa ja siihen on myös syynsä, miksi tulevan toimitusprojektin on suunniteltu kestävän useamman vuoden. Meillä on lukuisia (siis tuhansia!) prosesseja, toimintoja ja päätöksiä, jotka on käytävä läpi. Kaikki täytyy tehdä perusteellisesti.

Varmasti me kaikki haluaisimme jo olla siellä Aster-järjestelmämme käyttöönottovaiheessa, mutta tälle täytyy antaa se aika, joka on tarpeen ja suunniteltu. Nyt olemme vasta suunnitteluprojektin loppupuolella ja koko toimitusprojekti on vielä edessämme. Nyt todellakin tarvitaan kärsivällisyyttä.

Ei ole tyhmiä kysymyksiä

Erittäin viisas ja kokenut kollega sanoi minulle tämän projektin alussa, että ”jos olet 99% varma, että olet ymmärtänyt asian oikein, kysy vielä, oletko ymmärtänyt asian oikein”.

Aster-projektissakin on oma terminologiansa ja pian kaikki ne lyhenteet ja termit, jotka aluksi tuntuivat täysin heprealta, ovatkin sujahtaneet osaksi omaa puhetapaa. Sitä paitsi, meillä on mukana IT-asiantuntijoita, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä, ihmisiä eri maista ja erilaisista taustoista, jokainen oman alansa asiantuntija – ja kaikkien pitäisi samoista asioista ja ymmärtää toisiaan. Jotta voimme tehdä yhteistyötä ja huolehtia siitä, että kaikki ymmärtävät, on kysyttävä kysymyksiä ihan koko ajan.

Ja kaikki te, jotka tulette uutena mukaan, kysykää kysymyksiä, älkääkä murehtiko! Ei siinä kauaa kestä, kun puhutte ihan sujuvaa Aster-hepreaa!

Käytä mielikuvitustasi

Kehitysprojektissa haastavinta on juuri se kehittäminen. Ei ole mitään valmista tuotetta ja järjestelmää, jota katsoa. Toki on vastaavia järjestelmiä, joita muut käyttävät, mutta meidän oma ratkaisumme, meidän Aster, ei ole vielä siinä vaiheessa, että pääsisimme ”koeajolle”.

Tämähän vaatii meiltä kaikilta osallistujilta uskallusta toivoa, kykyä kuvitella, miltä muutaman vuoden päästä asiat näyttävät ja poimia ideoita muilta. Ja ennen kaikkea pitää tarttua tilaisuuteen päästä kehittämään tulevaisuuden työvälinettä.

Onneksi meillä on osaavaa projektihenkilöstöä tukemassa meitä tässä kehitystyössä ja auttamassa hahmottamaan tulevaa realistisella tavalla. Asiat, joita emme ole osanneet edes kuvitella, voivatkin olla jo totta ja käytössä muualla maailmassa ja kohta myös meidän ulottuvillamme.

Ja lopuksi: Luja tahto vie läpi harmaan kiven!

Kaikilla projektiin osallistuvilla on halu luoda parempaa sote-arkea ja sujuva Aster-järjestelmä, joka tukee sekä ammattilaisiamme että asiakkaita ja potilaita. Jos sinulta löytyy tätä samaa tahtoa, sovit joukkoomme täydellisesti. Ei muuta kuin yhteys oman alueesi projektitoimistoon ja mukaan vaan!

Mirjam Jern-Matintupa

Mirjam Jern-Matintupa
Terveydenhuollon muutosjohtaja
Aster Bothnia

Takaisin Hankekuulumisiin