Aster-blogissa: Pajoissa taotaan nyt paljon uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain sinistä

Julkaisemme Aster-yhteistyöorganisaation blogissa julkaistuja alueemme ammattilasten tekstejä myös Aster Bothnian verkkosivuilla. Tässä muutosjohtaja Marja Mustosen teksti, joka on julkaistu 16.3.2021.

Työn äänet ja alasimen pauke kaikuvat Asterin sadoista työpajoista, kun neljä seppää takoo yhdessä uutta asiakas- ja potilastietojärjestelmää. Uteliaisuus herää, mitä siellä oikein tapahtuu?

Kiitos kuluneen hiihtolomakauden, osui työkalenteriini muutama lähes palaveriton päivä. Aster Bothnian muutosjohtajuutta edeltäneellä työurallani olen tottunut käsittelemään ja hallitsemaan laajoja kokonaisuuksia ja sen siivittämänä koen myös nykyisessä roolissani palavaa tarvetta ja halua pysyä mahdollisimman laaja-alaisesti kartalla kaikesta mitä Aster –hankkeessa tapahtuu.

Tiedonhaluni ruokkimiseksi päätin toteuttaa jo pitkään kyteneen, mutta ajan puutteen vuoksi toteutumatta jääneen haaveen; pistin luurit korville, kaivoin esille Asterin toimittajavetoisten työpajojen nauhoitteet ja antauduin kuuntelemaan.

Pajat ja niiden aiheet veivät totaalisesti mennessään aina yön pikkutunneille asti. Monta pajaa kuuntelin kokonaan, koska en yksinkertaisesti malttanut lopettaa. Joissain pajoissa piipahdin ovensuussa aistimassa yhteiskehittämisen tunnelmia ja seuraamassa asioiden käsittelyä. Asiantuntevat puheenvuorot tekivät minuun vaikutuksen. Wau, mitä ammattilaisia olemmekaan saaneet mukaan ja mitä osaamista löytyy, kun neljä sosiaali- ja terveydenhuollon toimijaa yhdistää voimansa!

Sekä toimittaja että tilaajien edustajat olivat valmistautuneet työpajoihin annettujen ohjeiden mukaisesti. Aiheet käytiin läpi toimittajan johdolla etukäteen sovittujen ja valmisteltujen materiaalien pohjalta. Käsiteltiin nykytilaa, mutta otettiin myös askelia tulevaisuuteen, mietittiin, millä tavoin asioita voisi toteuttaa modernimmin ja uuden järjestelmän mahdollisuudet hyödyntäen.

Toimittajan esittämät demot avasivat myös järjestelmän tarjoamia mahdollisuuksia. Työskentely oli vuorovaikutteista ja vaikka tilaajien ja toimittajan välinen kieli onkin englanti, sai asioita tuumata ja sanoa myös selvällä suomen kielellä. Järjestelmäkehitys ei ole kielestä kiinni, mutta mikään yksityiskohta ei myöskään saa jäädä huomioimatta kielen vuoksi.

Tilaajaorganisaatioiden erilaisuus haastaa Asterin kehittämistyötä. Yhteisen näkemyksen muodostaminen on piirun verran helpompaa, kun monen kunnan ääntä käyttää yksi kuntayhtymä sen sijaan, että mielipide täytyy kysyä erikseen jokaiselta 13 tai 21 kunnalta. Tämä näkyy toki myös nykytilassa ja –tavassa järjestää palveluita.

Palveluiden erilaisista organisointitavoista huolimatta on kuitenkin ollut ilahduttavaa todeta, että palvelu- ja hoitoprosessit ovat pääpiirteissään samanlaisia, työpajatyöskentely on sujunut hyvässä yhteistyössä ja asioista on lähtenyt piirtymään yhtenäinen mielipide tavoitellusta tulevaisuudesta. Yhteinen viesti toimittajalle on kristallin kirkas: 

Pistäkää parastanne, sillä meille kelpaa vain paras!

 

“Me emme kilpaile keskenämme vaan huolehdimme yhdessä siitä, että lopputulos on kaikkien kannalta paras mahdollinen.”
Aster logo
Marja Mustonen
Sosiaalihuollon muutosjohtaja

 

Mitä tulee otsikossa mainittuihin uuteen, vanhaan, lainattuun ja siniseen, niin kyllä tätä hanketta eräänlaiseksi naimakaupaksikin voisi kutsua. Odotukset uuden kumppanin osalta ovat suuret, mutta tyhjästä emme nyhjää, vaan hyödynnämme kehittämistyössä kaiken olemassa olevan ja käyttökelpoisen, olipa se sitten omaa tai lainattua.

Vanhassa hääperinteessä sininen symboloi onnea. Sitäkin me tarvitsemme, jotta kaikki palaset tässä projektissa loksahtavat aikanaan kohdalleen. Onneakin enemmän tarvitsemme kuitenkin tietoa ja kykyä tehdä oikeita ratkaisuja. Olkoon sitä onnea, tietoa ja osaamista myös järjestelmän toimittajalla, jonka tehtävä on lopultakin hitsata kaikki palaset yhteen.

Pistän uudelleen kuulokkeet korville, nauhan pyörimään ja astun sisään Aster –pajaan. Paikalla on innokkaita ja asiansa osaavia sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, sosiaalityöntekijöitä, lääkäreitä, sairaanhoitajia, psykologeja, it-osaajia, onhan meitä. Puheensorina on vilkasta ja ajatukset analyyttisiä.

Kaksi fraasia, yhteistyössä on voimaa ja pyörää ei kannata keksiä uudelleen, pätevät myös tässä hankkeessa. Me olemme lähteneet tähän yhdessä, sitoutuneet yhteiseen tavoitteeseen. Meidän tulee olla avoimia ja tuoda rohkeasti ja epäitsekkäästi paras tietomme yhteiseen pöytään. Me emme kilpaile keskenämme vaan huolehdimme yhdessä siitä, että lopputulos on kaikkien kannalta paras mahdollinen.

Hyvä sosiaali- ja terveysalan ammattilainen Siun Sotessa, Essotessa, Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä ja Vaasan sairaanhoitopiirissä – Organisaatiosi on sitoutunut tähän kehittämistyöhön ja tavoitteeseen ja sen myötä myös sinulla on lupa antaa osaamisesi yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Kiitos, että osallistut!

 

 

 

 

 

 

Marja Mustonen
Sosiaalihuollon muutosjohtaja
Aster Bothnia