Koordinaattorin puikoissa pysyvät niin projektin kuin villahousujenkin silmukat

Mitä yhteistä on Aster Bothnian hankekoordinaattori Jenni Tynjälän työssä ja neulomisharrastuksessa? Molemmissa tarvitaan kykyä sietää keskeneräisyyttä.

Mitä hankekoordinaattorin työtehtäviin kuuluu?
Avustan hankepäällikköä operatiivisen toiminnan johtamisessa. Aster Bothnia on valtava hanke ja hankepäällikön työsarka sen verran suuri, että yhden ihmisen työtunnit loppuvat herkästi kesken. Tehtäviini kuuluu esimerkiksi hankkeen käytäntöjen suunnittelua, perehdyttämistä ja talouteen liittyviä tehtäviä. Toimin lisäksi Aster Bothnian riskienhallintapäällikkönä eli vastaan riskienhallinnan toteuttamisesta hankkeessamme.

Mitä ajankohtaista tehtävälistallasi on tällä hetkellä?
Juuri nyt työn alla on muun muassa alueen substanssiasiantuntijoiden perehdytysmateriaalin päivittäminen yhdessä resurssivastaavan, koulutuspäällikön ja viestintäasiantuntijan kanssa. Uusia työntekijöitä on hankkeeseen tulossa lähipäivinä eli itse perehdyttämistäkin on tiedossa. Myös riskienhallinnan käytännöt kaipaavat tarkennusta, joten niitä on mietittävä uudelleen ja päivitettävä.

Työskentelit aiemmin VKS:ssa osastonhoitajana. Miten aiempi työkokemuksesi auttaa sinua tässä tehtävässä?
Muiden johtaminen edellyttää kykyä johtaa itseään ja se on tärkeä taito myös nykyisessä tehtävässäni. Työtä on paljon, joten tehtäviä on kyettävä itse suunnittelemaan ja myös noudattamaan suunnitelmaansa, jotta oikeat asiat tulee tehtyä oikeaan aikaan. Toisaalta tätäkään työtä en voi tehdä yksin, jolloin yhteistyötaidot tulevat tarpeeseen. Tällä hetkellä tärkeimmältä oivallukselta tuntuu kuitenkin tietynlaisen lempeyden ja armollisuuden suominen sekä itseään että työkavereita ja työyhteisöä kohtaan. Haasteita on aina ja niiden eteen on tehtävä voitavansa samalla, kun hyväksyy asioiden keskeneräisyyden. Silloin on itsellä rauhallisempi ja toiveikkaampi olo, mikä taas heijastuu myönteisesti kaikkeen tekemiseen.

Mitkä ovat mielestäsi kolme tärkeintä asiaa, mitä Pohjanmaan sote-ammattilaisten olisi hyvä tietää Aster Bothniasta tässä vaiheessa?
Tärkein on ehdottomasti se, että nyt pääset vaikuttamaan oman työsi tulevaisuuteen sellaisessa mittakaavassa, jollaista on harvoin tarjolla! Aster Bothnia -hankkeeseen osallistumalla olet mukana suunnittelemassa Pohjanmaalle uusia, yhtenäisiä sote-prosesseja ja modernia asiakas- ja potilastietojärjestelmää. Tiedän kokemuksesta, että sote-ammattilaisten arki on kiireistä, varsinkin näinä poikkeusaikoina, mutta kehittämistyöhön osallistuminen on panostus tulevaisuuteen. Alueen sote-ammattilaisilla – oman työnsä parhailla asiantuntijoilla - on nyt mahdollisuus suunnitella, miten työtä muutaman vuoden päästä tehdään.

Tärkeää on myös ymmärtää, että hanketta tehdään pala kerrallaan ja pitkään. Tämä on maraton, ei pikajuoksu. Kaikki sote-alan toiminnot käydään hankkeen aikana läpi, mutta työ tehdään osa kerrallaan. Kaikki hankkeeseen mukaan ilmoittautuneet ammattilaiset eivät siis ole yhtä aikaa aktiivisesti kehitystyössä mukana, vaan välillä osa odottaa vaihtopenkillä vuoroaan. Tässä vaaditaan myös malttia, kun oman osaamisalueen asiat eivät vaikuta etenevän.

Hankkeeseen osallistumisesta voi saada myös välittömiä hyötyjä itselleen ja työyhteisölleen. Syksyn aikana työpajoihin osallistuneet asiantuntijat ovat kokeneet antoisaksi päästä keskustelemaan eri organisaatioissa samaa työtä tekevien kanssa ja vaihtamaan ajatuksia ja hyväksi havaittuja käytäntöjä keskenään.

Joku on saattanut nähdä sinut kutomassa esimerkiksi toimiston virtuaalisen aamukahvihetken aikana. Mitä puikoillasi pyörii tällä hetkellä?
Kutimet ovat varmasti vilahtaneet videokuvissa! Neulominen on lähellä sydäntäni ja minun tapani keskittää ajatukseni palaverin aiheisiin. Kun käsille on helppoa tekemistä, eivät ajatukset lähde harhailemaan.

Vapaa-ajalla kutominen taas toimii minulle palautumiskeinona. On rentouttavaa, kun silmukat soljuvat puikolta toiselle. Ja samalla syntyy vielä jotain kaunista ja käytännöllistä itselle tai muille! Yleensä keskeneräisiä projekteja on useita, mutta tällä hetkellä on harvinainen tilanne, kun puikoilla on vain yksi projekti, palmikkokuvioiset merinovillahousut itselleni. Isälleni olen luvannut tehdä uuden paidan ja siihen taidan luoda silmukat seuraavaksi.

Takaisin hankekuulumisiin