Hyvästi tulosteet, tervetuloa sähköisen asioinnin työkalut

Aster Bothnian kevätkauden viimeisillä virtuaalisilla aamukahveilla keskusteletiin sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuuden työtavoista ja -tarpeista. Teams-tapaamisessa oli mukana yli 80 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista eri puolilta Pohjanmaata.

Tilaisuuden aikana osallistujia pyydettiin miettimään, mistä he haluaisivat luopua ja mitä vastaavasti haluaisivat tilalle. Monella vastaajalla ajatukset pyörivät erityisesti tiedon välittämisessä paperitulosteilla tai fakseilla.

”Tiedonkulussa on paljon tarpeettomia sähköposteja ja monet tärkeät viestit hukkuvat. Vaikka elämme paperittomassa yhteiskunnassa, käytämme valtavasti paperia. Useammat digitaaliset ratkaisut sekä henkilökunnalle että asiakkaille olisivat helpotus”, kommentoi yksi osallistuja.

Paperisista lähetteistä, paperilomakkeista ja faksin käytöstä sekä asioiden tuplatarkistamisesta oli moni valmis luopumaan. Keskustelussa todettiin kuitenkin, että asiakkaalla ja potilaalla täytyy säilyä valinnan vapaus ja mahdollisuus saada esimerkiksi esitietolomakkeet tai kutsut paperilla niin halutessaan.

Kohti sähköisen asioinnin kasvua

Tulevaisuudelta toivottiin erityisesti lisää sähköisen asioinnin mahdollisuuksia asiakkaille ja potilaille ajanvaraukseen ja esitietojen täyttämiseen sekä ammattilaisille asiakkaan ja potilaan tietojen parempaa näkyvyyttä ja käytettävyyttä reaaliajassa.

”Automaattisia muistutuksia suunnitelluista seurantakäynneistä, jotka liittyvät eri ”ongelmiin”. joskus voisi tarkistaa useamman asian samalla kertaa, eikä tarvita 3-4 käyntiä.”

Myös yhteinen, kansallinen lääkelista sekä tekoälyn ja robotiikan hyödyntäminen rutiininomaisiin tehtäviin nousivat ammattilaisten tulevaisuuden toiveisiin.

Laitamme tilaisuudessa kerätyt kommentit ja toiveet talteen ja hyödynnämme niitä, kun määrittelytyö jatkuu ja uusien toimintatapojen kehittäminen alkaa toimitusprojektivaiheessa. Jos sinulle herää vielä ajatuksia tulevaisuuden työskentelytavoista ja välineistä, mistä olisit valmis luopumaan tai mitä haluaisit kehittää tilalle, voit laittaa viestiä hanketoimistolle verkkosivujen yhteydenottolomakkeen kautta.

Syksyllä jatketaan!

Kevätkauden aamukahvihetket on vietetty ja katseet suunnataan nyt kohti syksyä. Kiitos kaikille osallistujille!

Aamukahvihetket jatkuvat syksyllä yhteistyössä Pohjanmaan hyvinvointialueen sekä sen muiden sote-kehityshankkeiden eli Tulevaisuuden sote-keskus ja Rakenneuudistus-hankkeen kanssa. Ensimmäisen kerran kokoonnutaan yhteisille aamukahveille 26.8. Lisätietoa ja tarkempi aikataulu julkaistaan elokuussa myös Aster Bothnian verkkosivuilla.

Takaisin ajankohtaista-sivulle