Palveluarkkitehti piirtää toiminnan näkyväksi

Satu JärvinenAster Bothnian palveluarkkitehti Satu Järvinen tunnustautuu ulkoilmaihmiseksi, mutta päivätyönään hän pureutuu Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioiden rakenteiden ja toiminnan kuvaamiseen. Tiimissä työskentely, yhdessä tekeminen ja uudet asiat ovat kiehtoneet Satua heti ensimmäisistä työpäivistä saakka.

Miten päädyit mukaan Aster Bothnia –hankkeeseen?
Tulin mukaan Aster Bothnia-hankkeeseen viime keväänä 2M-IT:n projektipäällikön tehtävistä. Olen aina ollut kiinnostunut uusista asioista sekä uuden oppimisesta ja itseni kehittämisestä.
Olen koulutukseltani terveydenhoitaja ja toiminut terveydenhuollon kentällä monissa mielenkiintoisissa ja erilaisissa tehtävissä, niin asiakastyössä kuin myös lähiesimiehenä. Olen ollut myös järjestelmätoimittajalla töissä ja saanut sitä kautta olla mukana tukemassa järjestelmän kehittämisen näkökulmasta sote-kentän ammattilaisia mm. eReseptin käyttöönotossa. Näistä kaikista kokemuksista ja näkökulmista uskon olevan hyötyä yhteisessä kehittämistyössä.

Mitä Aster Bothnian palveluarkkitehti tekee?
Palveluarkkitehti toimii osana kokonaisarkkitehtitiimiä. Aster Bothnia käyttää kokonaisarkkitehtuurimenetelmää toiminnan kehittämisessä ja sen suomalaista julkishallinnolle tarkoitettua viitekehystä JHS179. Palveluarkkitehtuurityön tavoitteena on Pohjanmaan hyvinvointialueen toiminnan tavoitetilan kuvaaminen, joka tarvitaan ensin ohjaamaan muita kokonaisarkkitehtuurin näkökulmia eli tieto-, tietojärjestelmä- ja teknologia-arkkitehtuuria. Tällä hetkellä kartoitetaan ja kuvataan nykytilan toimijoita, palveluita ja prosesseja. Kuvaan siis tunnistettuja palveluja ja prosesseja visuaalisiksi piirroksiksi arkkitehtuuripankkiin.

Ketkä ovat tärkeimmät yhteistyökumppanisi?
Tiimityötä tehdään kokonaisarkkitehtuurin eri toimijoiden kanssa. Mukana ovat hyvinvointialueen strategiasta vastaava johto, hyvinvointialueen sote-toiminnan kehittäjät ja hyvinvointialueen tietohallinto. Teen myös tiivistä yhteistyötä Aster Bothnian projektipäälliköiden kanssa.

Millaisia hyötyjä ja konkreettisia tuotoksia palveluarkkitehdin käsissä valmistuu?
Kokonaisarkkitehtuuri on organisaation toiminnan ja rakenteen kokonaiskuva, joka osaltaan mahdollistaa hallitun muutosten toteuttamisen. Työni suurin hyöty on varmasti visuaaliset piirrokset, jotka auttavat hahmottamaan palveluiden kehittämistyötä. Koska toimintaympäristö ja organisaatio muuttuvat jatkuvasti, syntyy paine muuttaa organisaation toiminnallisia ja rakenteellisia osia. Muutosten toteutus järkevöityy ja siihen liittyvät haitat ja häiriöt vähenevät, kun tunnetaan tarkasti organisaation toiminta ja rakenne sekä yksittäisten osien väliset riippuvuussuhteet.

Mitkä asiat tuovat vastapainoa työllesi?
Luonto kaikkina vuodenaikoina on ehdottomasti suurin ilon lähde. Olen ulkoilmaihminen ja olemme viikonloppuisin lomat mukaan lukien todella usein liikkeellä joko vaeltamassa tai muuten luonnosta nauttimassa. Työpäivät alkavat muutaman kerran viikossa aamulenkillä, joka antaa työpäivään mahtavan ”energiaboostin” ja hyvän mielen. Auringonvalo on positiivista energiaa parhaimmillaan!


Satun linkkivinkki! Jos haluat lukea lisää kokonaisarkkitehtuurista ja JHS 179 –viitekehyksestä, löydät lisätietoa täältä!

Takaisin hankekuulumisiin