Yhteistyö on viestijän suola ja sokeri

Varpu SaariAster Bothniassa työskentelevä viestintäasiantuntija Varpu Saari ei voisi kuvitellakaan työpäivää ilman yhteydenpitoa muihin hankeammattilaisiin. Viestintäasiantuntija on vähän kuin kokki, joka kokoaa sopivalle lautaselle ravitsevan annoksen hankeammattilaisten tarjoamista aineksista.

Miten päädyit mukaan Aster Bothnia –hankkeeseen?
Aster Bothnia-hankkeeseen haettiin viestintäasiantuntijaa loppuvuonna 2019. Hain paikkaa, tulin valituksi ja tammikuussa 2020 tein hypyn tuntemattomaan verkkokauppaviestinnästä sote-sektorin kehittämiseen. Olen työskennellyt erilaisissa viestinnän tehtävissä, mm. toimittajana, sisällöntuottajana ja erilaisissa projektihommissakin, mutta sosiaali- ja terveydenhuolto on aina kiinnostanut minua ihmisläheisyyden ja tärkeän auttamistehtävän vuoksi. Juuri tämä toisten auttaminen ja se, miten voisin omalla panoksellani olla muita auttamassa, veti minua uusien haasteiden pariin.

Mitä Aster Bothnian viestintäasiantuntija tekee?
Viestintäasiantuntijan tehtävät liittyvät sekä ulkoiseen että sisäiseen viestintään. Ulkoista viestintää ovat esimerkiksi tiedotteet, verkkosivut ja erilaiset infotilaisuudet eri kohderyhmille. Sisäistä viestintää ovat sitten enemmän oman hanketoimistomme päivittäiseen työhön liittyvät asiat.

Näen oman työni ennen kaikkea tukitoimintona. Ihan kaikki tässä hankkeessa viestivät, sillä sehän on osa jokaisen päivittäistä työtä. Sisältö, eli se ”pihvi”, tulee muilta, mutta minun tehtäväni on maustaa ja paistaa eli auttaa ammattilaisiamme muotoilemaan tärkeät asiat pureskeltaviksi kokonaisuuksiksi. Toimin viestin viejänä ja valmistelen erilaisia teksti- ja visuaalisia materiaaleja henkilökuntamme ja hanketyöhön osallistuvien asiantuntijoiden käyttöön.

Ketkä ovat tärkeimmät yhteistyökumppanisi?
Yhteistyökumppaneita tässä hommassa on runsaasti ja se on ehdottomasti tämän työn suola ja sokeri! Ei kukaan voi tehdä työtä yksin tämän mittaluokan hankkeessa – eikä onneksi tarvitsekaan.
Hanketoimiston sisällä eniten yhteistyötä on varmasti hankekoordinaattorin, muutosjohtajien ja koulutuspäällikön kanssa sekä tietenkin hankejohdon kanssa tehdään linjaukset viestinnän sisällöistä.

Muiden tilaajaorganisaatioiden viestintäammattilaisten kanssa kokoonnumme viikoittain ja suunnittelemme materiaaleja ja sisältöjä, jotka palvelevat koko Asterin tarpeita.

Aster Bothnialla on myös tiivis kytkös tulevaan Pohjanmaan Hyvinvointialueeseen. Keskustelemme sisällöistä ja suunnittelemme viestintää myös hyvinvointialueen viestintäjohtajan ja muiden sote-viestinnästä vastaavien asiantuntijoiden kanssa. Tämä on kyllä tiimityötä ihan parhaimmillaan.

Mikä on työssäsi haastavinta?
Ajoitus on aina haaste. Aster on ajallisesti todella pitkä hanke ja tässä alkumatkalla Pohjanmaalla tapahtuu sote-historian suurin muutos, kun Pohjanmaan Hyvinvointialuetta valmistellaan ja se aloittaa toimintansa 2022 alussa. Se, että ajankohtainen tieto Aster Bothnian etenemisestä saavuttaisi kaikki ammattilaiset samanaikaisesti, on periaatteen tasolla mahdottomuus tällä hetkellä. Kaikissa kunnissa ja organisaatioissa on omat kanavansa ja tapansa tiedottaa henkilöstöään. Kun Hyvinvointialue aloittaa toimintansa ja kaikki ammattilaiset pääsevät uuden, yhteisen intranetin äärelle, myös tiedon saatavuudesta tulee tasa-arvoisempaa. Silloin olemme jo hanketyössäkin pidemmällä ja meillä on myös enemmän konkreettista kerrottavaa.

Moni sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen on jo mukana asiantuntijana Aster Bothnia –hankkeessa, mutta valtaosa ammattilaisista ei tiedä meistä vielä juurikaan. Pyrimme siihen, että tulemme alueen ammattilaisille niin tutuiksi, että meihin on helppo ottaa yhteyttä aina, kun herää joku hankkeeseen liittyvä kysymys.

Mistä löydämme sinut silloin, kun olet sulkenut työkoneen ja vaihdat vapaalle?
Tykkään liikkua, joten minut voi löytää juoksulenkiltä tai puolisoni ja kahden lapseni kanssa pesäpallokentältä, hiihtoladulta, laskettelurinteestä tai muuten vain ulkoilemasta. Vietämme myös paljon aikaa puolisoni kotitilalla, joka on meille vähän kuin mökki. Siellä sielu lepää, kun saa istua pihasaunan terassilla ja katsoa, kun aurinko laskee ohravainioon.

Takaisin Hankekuulumisiin