Paras vaihtoehto energiaratkaisuksi

Parhaiden energiavaihtoehtojen löytäminen rakennushankkeeseen ei ole ihan yksinkertaista. Valittavan energiaratkaisun pitää olla rakennukseen ja sen käyttötarkoitukseen sopiva, riittävän tehokas ja kestävä, mutta samalla myös kustannuksiltaan järkevä investointi.

Bothnia High 5 -allianssissa määritimme hankkeeseen toimivimman energiaratkaisun kartoittamalla vaihtoehtoja Granlundin monitavoiteoptimointimenetelmällä (MOBOlla). Vertailimme MOBO-ohjelmistolla useiden vaihtoehtojen kustannus- ja energiatehokkuusvaikutuksia samanaikaisesti. Haimme parasta kokonaisratkaisua ja vertailimme keskenään ristiriitaisia tavoitteita, esimerkkinä mainittakoon vaikkapa energiatehokkuus sekä investointi- ja elinkaarikustannukset.

Paras kompromissi sekä kustannusten että energiatehokkuuden näkökulmasta

Usein energiatehokkuutta parannettaessa pyrkivät kustannukset kasvamaan ja päinvastoin. Tällaisissa tilanteissa on tavoitteena löytää niin sanotut kustannusoptimaaliset ratkaisut – ne ovat paras kompromissi sekä kustannusten että energiatehokkuuden näkökulmasta. Optimoinnin avulla voidaan esimerkiksi määrittää, onko kannattavampaa parantaa seinien lämmöneristystä vai lisätä aurinkoenergiapaneelien määrää, ja mikä on näiden paras keskinäinen suhde.

Bothnia High 5 -allianssissa tarkastelimme energiatehokkuusvaihtoehtoja sekä investoinnin kannalta että 25 vuoden elinkaarikustannukset huomioiden. Elinkaarikustannuksilla tarkoitetaan niitä kuluja, joita järjestelmästä ja sen toiminnasta aiheutuu sen käyttöiän aikana.

Granlundin supertietokoneilla tehdyissä ajoissa optimoimme yhteensä noin 1 000 eri ratkaisua. Vertailimme eri tekijöiden, kuten rakennuksen ikkunoiden, ulkoseinien ja katon lämmöneristävyyden, lämpöpumppujen, aurinkopaneelien määrän sekä ilmanvaihdon ja lämmön talteenoton hyötysuhteen osuutta energiatehokkuuteen ja kokonaisenergian tuotantoon.

H-uudisrakennushankkeen kokonaistavoitekustannusten tarkentuessa voimme päättää, mitkä toimenpiteet optimoidusta kokonaisuudesta toteutamme ja mitkä jäävät optioiksi. Osan toimenpiteistä voimme toteuttaa myöhemmin, jos hankkeen tavoitekustannukset eivät mahdollista kaikkia uudisrakentamisvaiheessa.

Haluatko tietää lisää Bothnia High 5 -allianssista tai H-uudisrakennuksesta? Kokosimme yhteen usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen.

Lue lisää

Mitä tarkoittaa allianssi tai Open book -periaate? Katso täältä sanastoa sekä allianssin keskeiset elementit ja periaatteet.

Lue lisää

YHTEYSTIEDOT Projekti- ja työmaatoimistojen osoitteet sekä yhteyshenkilöt löydät täältä.

Lue lisää