H-rakennuksen työmaan torninosturinkuljettajat tekevät vastuullista ja tarkkaa työtä

Kello on aamulla vähän ennen seitsemää. Torninosturinkuljettajat vaihtavat työvaatteet ja suuntaavat H-rakennuksen työmaan torninostureiden juurelle. Ennen ylös kiipeämistä he varmistavat, että alhaalla kaikki on kunnossa. Sen jälkeen alkaa satojen askelmien nousu kohti yläilmoja. Joka päivä nosturinkuljettajat  tarkistavat kiipeämisen yhteydessä nosturin rakenteita ja kiinnityskohtia. Ylös päästyään he tarkistavat  valvontalaitteiden ja muiden välineiden toiminnan sekä testaavat nostureiden väliset radiopuhelinyhteydet. Vasta tämän jälkeen päivän nostot voidaan aloittaa.

Vaasan keskussairaalan alueella, H-rakennuksen työmaalla on ollut noin vuoden verran käytössä kolme torninosturia. Rakennustöiden alkuvaiheessa niillä nostettiin esimerkiksi perustuksien muotteja ja raudoitteita. Runko- ja julkisivuelementtejä, ontelovälipohjia, pilareita ja palkkeja sekä vesikattotarvikkeita on nostettu paikoilleen nosturien avulla. Nosturit ovat tarpeen myös monenlaisten rakennusmateriaalien siirtämisessä. Tuleva H-rakennus on iso, ja kolme torninosturia ovat olleet täystyöllistettyjä. Niiden apuna käytetään kurottajia pienempiin nostoihin. Kurottaja on siirtämiseen ja nostamiseen tarkoitettu työkone, jossa on pitkä teleskooppinen varsi, jonka päähän saa kiinnitettyä esimerkiksi trukkipiikit, kauhan tai henkilönostokorin.

Nosturinkuljettajalta vaaditaan malttia, turvallisuus on aina tärkein

“Otetaan seuraava lava. Käännä vähän oikealle. Hyvä. Ja nosta” kuuluu radiopuhelimesta. Kommunikaation merkitys korostuu tässä työssä.

Nostotyössä on tärkeää pysyä rauhallisena, vaikka aikataulu olisikin tiukka. Maltti on valttia, sillä hätiköinti ei ole turvallista. Kolareiden ja vahinkojen välttämiseksi torninosturinkuljettajien on tärkeä kommunikoida jatkuvasti keskenään. Nosturin kantosäteen alueella kun voi olla samanaikaisesti muutama nosturi, kurottaja ja vielä betonipumpun puomikin.

Turvallisuus tulee ykkösenä myös nostoja suunniteltaessa ja toteutettaessa. Nostoissa on huomioitava muiden alueella työskentelevien lisäksi muun muassa tuulen vaikutus. Se vaikuttaa muun muassa jarruvoiman määritykseen. Korkeissa nostureissa jo pienikin tuuli tuntuu ja vaikuttaa paljon. Eniten tuuli ottaa poikkisuuntaiseen nosturinpuomiin.

Keliolosuhteet vaikuttavat muutenkin nosturinkuljettajien työntekoon. Sumun peittäessä näkyvyyttä nostoja ei voida tehdä. Tai jos alhaalla on pakkasta enemmän kuin -22 astetta, ylös ei kiivetä lainkaan. Myös lumi voi aiheuttaa haasteita, esimerkiksi joskus köysipyörä saattaa jäätyä.

Kesällä koneet toimivat paremmin kuin pakkasella, mutta aurinko saattaa häikäistä häiritsevästi ja helleolosuhteita pitää joskus helpottaa hytin ikkunoita avaamalla. Harva tulee ajatelleeksi, että torninosturinkuljettajien vaatteiden värilläkin on väliä – vaaleat vaatteet voivat aiheuttaa haitallista heijastusta ikkunaruutuihin. Tästä syystä he suosivat töissä tummia vaatteita.

Nosturinkuljettajilla on oltava hyvä stereo- eli syvyysnäkö. Kyvystä havaita visuaalisesti rakenteiden kolmiulotteisuus on hyötyä etäisyyksien arvioimisessa. Stereonäkökään ei tosin auta silloin, kun pitää nähdä lähes sata metriä alaspäin, ja hahmottaa vaikkapa harjateräksen päiden kohdat.
Kaikissa koneissa on kamera, joka kuvaa puomivaunusta eli ”kissasta” suoraan alas. Kuljettaja näkee näytöltä, missä koukku menee. Lisäksi kaikissa nostureissa on mittaristo, josta näkee muun muassa taakan painon ja jäljellä olevan nostovaran puomiin.

Torninosturinkuljettajat käyvät alhaalla lounasaikaan, mutta muuten heidän työpäivänsä kuluvat yleensä tiukassa työntouhussa nostureiden hyteissä. Työpäivä päättyy klo 15.30, jolloin he laskeutuvat hyteistä alas.

H-rakennuksen työmaan korkein torninosturi on suorittanut tehtävänsä heinäkuussa 2020, jolloin se puretaan ja siirretään seuraavalle työmaalle. Kaksi vähän matalampaa nosturia jatkavat työmaalla, toinen lokakuulle ja kolmas joulukuulle 2020 asti. 

Lue lisää ”Jättimäiset torninosturit otettiin käyttöön työmaalla” - tiedotteesta.

 

Kurkkaa työmaalle 360º-kuvien avulla! Kuvaamme H-uudisrakennuksen työmaan säännöllisesti. Täältä pääset katsomaan, miltä työmaalla näyttää ja miten rakentaminen edistyy.

Lue lisää

Rakennamme terveet tilat ja turvallisen ympäristön sairaalan asiakkaille ja henkilöstölle. Lue lisää uudesta H-rakennuksesta.

Lue lisää

YHTEYSTIEDOT Projekti- ja työmaatoimistojen osoitteet sekä yhteyshenkilöt löydät täältä.

Lue lisää