H-talon julkisivuelementit on asennettu

H-talon julkisivuelementtiasennukset valmistuivat, kun viimeinen elementti asennettiin paikoilleen 16.10.2020. Elementtiasennukset aloitettiin lokakuussa 2019.

Kaikkiaan H-taloon tuli reilut 3 500 elementtiä. Niistä noin 600 kappaletta on julkisivuelementtejä ja ontelolaattoja on noin 2 000 kappaletta. Elementtipilareita talossa on noin 300 ja teräspalkkeja noin 350 kappaletta. Raskain elementti on jopa 17 000 kilon painoinen.

Rakennus säältä suojaan

Elementit toimitettiin työmaalle Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueelta. Ikkunat ja vesipellit asennettiin jo tehtaalla, samoin ikkunoiden kittaukset tehtiin sisällä hallissa. Näin rakennuksen ulkokuori antoi heti säältä suojaa.

Toimitukset työmaalle aikataulutettiin niin, että elementit saatiin pääosin suoraan rekan kyydistä asennettavaksi, jolloin vältyttiin välivarastoinnilta. Elementtien käyttö on nopeuttanut rakentamista ja vapauttanut työmiehiä muuhun työhön.

Elementtien varmistettu laatu

Laadun varmistamiseksi mallielementit on katselmoitu tehtaalla ennen elementtien toimittamista.

Lisäksi elementtien laatua on tarkkailtu työmaalla asennustyössä koko rakentamisen ajan. Työmaan asentajilta elementeistä on saatu hyvää palautetta. Mittaheittoja ei ole ollut, joten uudelleentyöstämiseen ei ole tarvinnut käyttää aikaa.

H-talon julkisivua elävöittää graafinen betoni ja graafiset kuvioinnit

H-talon julkisivun väritys on luotu graafisella betonilla sekä betonin eri kiiltoasteita hyödyntämällä. Graafisen betonin värin muutokset on luotu betonin pinnan ominaisuuksia muokkaamalla. H-talon ulkoseiniä somistavat graafiset kuvioinnit, joissa kiemurtelevat partalevä ja rakkohaurulevä.

Lue lisää tiedotteesta: 28.5.2020 Vaasan keskussairaalan H-talo etenee aikataulussa.