Vaasan keskussairaalan H-talo etenee aikataulussa

BOTHNIA HIGH 5 -ALLIANSSI          LEHDISTÖTIEDOTE     28.5.2020 KLO 11.00 

Vaasan keskussairaalan H-talo etenee aikataulussa

Vaasan keskussairaalan alueelle tulevan H-talon rakennustyöt edistyvät suunnitellusti. Ensimmäisen rakennusosan julkisivu- ja runkotöitä tehdään jo kahdeksannen kerroksen korkeudessa. Alimmissa kerroksissa on meneillään sisävalmistustöitä, kuten väliseinien muurausta, talotekniikka-asennuksia ja maalaustöitä. Kahden ensimmäisen rakennusosan vesikattotöiden on määrä valmistua kesän 2020 aikana. H-taloon tulee kolme siipeä, joiden rakentaminen etenee vaiheittain. Talosta tulee kymmenkerroksinen ja se valmistuu vuonna 2022.

H‐talo sijoittuu sairaala-alueen nykyisten rakennusten keskelle. Tulevasta H-talosta on hyvät yhteydet sairaalan muihin rakennuksiin sekä niiden palveluihin, kuten päivystykseen, leikkaussaleihin, kuvantamiseen ja laboratorioihin. Asiakaspysäköinti ja logistiikkarakennukset sijaitsevat lähellä.  

H-rakennuksen kolmanteen kerrokseen sijoittuu ravintola, jota voi luonnehtia talon sydämeksi. Se on tarkoitettu sekä asiakkaiden ja omaisten että henkilökunnan käyttöön. ”Tavoitteena on tehdä tilasta kaikkia palveleva, viihtyisä hengähdyspaikka. Ravintolan ikkunoista avautuu hieno näkymä merenlahdelle päin”, kertoo Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen.

Arkkitehtuuri liittää uuden H-talon sairaalan nykyiseen rakennuskantaan

H-talon arkkitehtuurin lähtökohtana on ollut toisaalta omaleimaisuus, mutta myös rakennuksen liittäminen osaksi nykyistä rakennuskantaa. Julkisivun päämateriaalina on betoni. Omaleimaisuutta tuovat rakennuksen monimuotoisuus ja kolmeen ilmansuuntaan kurottava muoto. Nykyisiin sairaala-alueen rakennuksiin H-talo sidotaan käyttämällä julkisivun osissa olemassa olevaa rakennuskantaa vaaleampia ja tummempia värejä. Julkisivun värityksen muutokset luodaan graafisella betonilla – tumman ja vaalean harmaan sävyjä sekoittavilla kuvioinneilla. Vaihtelevan harmaata julkisivua elävöitetään keltaisilla ikkunoiden vesipelleillä.

Betonin kuvioimisessa ja värittämisessä käytetään graafisena betonina tunnettua tekniikkaa, jossa värin muutokset luodaan betonin pinnan ominaisuuksia muokkaamalla. Vaihtelevan harmaata julkisivua elävöittää lisäksi merellinen grafiikka. Ulkoseiniä somistavat kuvioinnit, joissa kiemurtelevat partalevä ja rakkohaurulevä. 

Värityksen lisäksi julkisivuissa sekoitetaan materiaaleja, joilla on eri kiiltoaste. Yhdessä kiiltävien ikkunalasitusten kanssa muodostuu kiiltoasteeltaan ja väritykseltään tasaisesti vaihteleva, elävä julkisivu.

”Arkkitehtonisena innoituksen lähteenä toimi meren läheisyys sekä ajatus, että H-rakennuksesta tulee uusi merellinen maamerkki, joka tarjoaa henkilökunnalle ja asiakkaille Suomen parasta laatua”, kertoo allianssin arkkitehtisuunnittelija Petri Kontukoski Arkkitehdit Kontukoski Oy:stä.

Lisätietoja:   
Marina Kinnunen, Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja, marina.kinnunen@vshp.fi, puh. 044 323 1808 

Mikael Snellman, YIT Suomi Oy, aluejohtaja Pohjanmaa, mikael.snellman@yit.fi, puh. 020 715 8315 

BOTHNIA HIGH 5 -ALLIANSSI 
www.bothniahigh5.fi 

Jakelu: Keskeiset tiedotusvälineet  

LIITTEET: visualisointikuvat  

Vaasan keskussairaalan H-rakennuksen suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa projektiallianssi Bothnia High 5. Bothia High 5 muodostuu ryhmittymästä YIT, Ramboll Finland, Granlund Pohjanmaa, Raami Arkkitehdit ja Arkkitehdit Kontukoski sekä Vaasan sairaanhoitopiiri. Vuonna 2022 valmistuva H-talo yhdistää erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluita saman katon alle. H-talosta tulee älykäs sairaalarakennus, jossa on nykyaikaiset ja laadukkaasti tehdyt tilat. Asiakas saa monipuoliset palvelut tehokkaasti ja joustavasti, samasta paikasta.  

Kuvapankki median käyttöön

Lue lisää

Keskeisimmät tavoitteemme Bothnia High 5 -projektiallianssissa ovat terveet tilat ja turvallinen ympäristö, tyytyväiset asiakkaat ja henkilökunta sekä Suomen paras laatu.

Lue lisää