Aurinkoenergia pyörittää H-talon ilmanvaihtokoneita

H-talon katolla ja julkisivuilla on yli 200 aurinkopaneelia, joiden tehtävänä on tuottaa talon ilmanvaihtokoneille energiaa. Varsinkin kesäaikaan sairaalarakennuksessa tarvitaan runsaasti ilmanvaihtoa, sillä raikas ilma on potilaiden toipumiselle korvaamatonta.

Aurinkopaneelit H-talo 1.jpg

H-talo on kestävän kehityksen sairaalarakennus. Taloon on asennettu lähes 400 neliömetrin alalta aurinkopaneeleita, jotka tuottavat sähköä vuodessa noin 60 MWh. Aurinkoenergia hyödynnetään sataprosenttisesti H-talon ilmanvaihdossa. Uusiutuvalla energialla talo säästää joka vuosi hiilijalanjälkeään ja luonnollisesti myös suuria rahasummia. Investointi aurinkopaneeleihin maksaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa.

Suuret sairaalarakennukset ovat yleisesti ennemmin energiatuhlareita kuin -säästäjiä. H-talo on sen sijaan uuden sukupolven sairaala, jossa aurinkoenergian käytöllä optimoidaan tehokkaasti energiakuluja. Varsinkin sähkönhinnan noustessa ja energiansaannin vaarantuessa oma uusiutuvan energian tuotanto on arvokasta.

Aurinkopaneelit H-talo 2.jpg

Tehokas ilmanvaihto on sairaalan toiminnalle elinehto

H-talossa ilmanvaihtokoneet käyttävät eniten sähköä juuri kesäaikaan, jolloin raittiin ilman tarve on suurimmillaan. Tästä syystä myös aurinkoenergian paras sesonkiaika saadaan hyödynnettyä maksimaalisesti.

Sairaalat tarvitsevat yleensä huomattavasti tehokkaampaa ilmanvaihtoa ja jäähdytystä kuin monet muut kiinteistöt. Hyvä ilmanvaihto on potilaiden toipumisen kannalta tärkeää. Sairaala itsessään on ilmanvaihdoltaan myös varsin monipuolinen rakennus, jossa on monenlaisia tiloja eri vaatimuksineen.

Huoltovapaat aurinkopaneelit palvelevat yli parikymmentä vuotta

H-talon aurinkopaneelit on asennettu ja suunnattu siten, että ne nappaavat vuorokauden aikana maksimaalisen määrän auringon säteitä. Paras mahdollinen sähköntuotantokeli on kirkas ja aurinkoinen, mutta energiaa saadaan talteen myös pilvisellä säällä. H-talon energiansaanti ei vaarannu pimeimpinäkään vuodenaikoina, sillä tarvittava sähkö ostetaan silloin sähköverkkoyhtiöltä.

H-taloon asennetut aurinkopaneelit ovat likaa hylkiviä ja käytännössä täysin huoltovapaita, ja niiden tehontuottotakuu on jopa 25 vuotta.

Aurinkopaneelit H-talo 3.jpeg

Bothnia High 5 -allianssin kaikki tiedotteet