Antti Rinne - tele- ja turvasuunnittelija

Antti Rinne Antti Rinne Bothnia High 5.
tele- ja turvasuunnittelija Bothnia High 5 -allianssissa

Granlund Pohjanmaa, Projektipäällikkö tele- ja turvasuunnittelu

Mikä sinun roolisi on Bothnia High Five -allianssissa? Mitä tehtäviä se sisältää?

Toimin tele- ja turvasuunnittelijana Bothnia High 5 -allianssissa. Suunnittelen H-rakennukseen tulevien heikkovirtajärjestelmien, kuten mm. tietoliikenne-, tilaturvallisuus-, äänentoisto-, ja kutsujärjestelmien infraa eli alle 230-volttisten järjestelmien toiminnan pohjana olevien kaapelointien sekä tominnallisuuksien kokonaisuutta.

Suunnitelmissa otamme huomioon järjestelmien kehittymisen tulevina vuosina ja varaamme riittävästi liitäntäpisteitä. Tulevaisuudessa älylaitteiden avulla helpotetaan monin tavoin sairaalaan saapumista ja siellä asioimista. Esimerkkejä tällaisista järjestelmistä ovat itseilmoittautumisjärjestelmä tai pysäköintijärjestelmä, joka opastaa vapaalle paikalle ja sieltä reitin oikeaan rakennukseen ja vastaanottoon.

Big Roomissa olen ollut mukana erilaisissa työpajoissa. Henkilökunnan edustajien kanssa olemme esimerkiksi kartoittaneet toiminnallisia tarpeita ja katsoneet, mitä heikkovirtajärjestelmiä kussakin tilassa tarvitaan. Järjestelmien toteutusvaihtoehtoja olemme käyneet läpi yhdessä sairaalan teknisen henkilökunnan ja järjestelmätoimittajien kanssa.

Teen tiivistä yhteistyötä integrointitiimin kanssa, jossa katsomme toiminnan isoa kuvaa ja kaikkien järjestelmien kokonaisuutta – sitä, miten eri järjestelmät keskustelevat keskenään ja sopivat yhteen.

Miten työsi näkyy hankkeen päätyttyä? Mitä se tarkoittaa asiakkaalle?

Tele- ja turvasuunnittelu on hyvin pitkälle toimintojen vaatimusten selvittämistä ja käyttäjien toiveiden kuuntelua sekä kokonaisuuden kannalta parhaiden ratkaisujen toteuttamista. Käyttäjien edustajien ja muiden suunnittelijoiden kanssa olemme käyneet hyvinkin tarkasti läpi jokaisen yksityiskohdan: minkälaiset ovet tarvitaan kulunvalvontaan, mistä kohdista on saatava ovipuhelinyhteys, millainen hoitajakutsu on kuhunkin tilaan optimaalisin, mihin tarvitaan kello seinälle tai miten palohälytystiedot välitetään. Lopputuloksena on yhtenäinen ja hyvin toimiva kokonaisuus, joka edesauttaa turvallisen ja laadukkaan palvelun toteutumista.

Mitä allianssissa toimiminen tarkoittaa sinulle? Miten allianssityöskentely poikkeaa aikaisemmista työskentelytavoista?

Loppujen lopuksi ero ei ole kovin iso verrattuna muihin sairaalaprojekteihin. Perustekeminen tele- ja turvasuunnittelussa on aika lailla samanlaista. Onhan tämä toki iso hanke ja mukana on paljon osapuolia ja kokouksia on runsaasti. Ja vielä kun suunnittelua ja toteutusta tehdään samanaikaisesti, suunnittelu ei etene niin suoraviivaisesti. Sähköurakoitsijalta saan palautetta jo suunnitteluvaiheessa ja vuoropuhelua on enemmän, alusta lähtien.

Kerro joku juttu, joka liittyy allianssiin?

Tiukkaan aikataulutettujen Big Room -työpajapäivien lounastauoilla on ollut mukava piipahtaa viereiseen uimahallin Cafe Uimalaan, siellä on tosi hyvät ruuat!

Mitä toivot Vaasan sairaanhoitopiirin asukkaiden ajattelevan hankkeesta?

Sairaalarakennuksen ollessa kyseessä toivoo tietysti, että mahdollisimman harvoin asukkaat joutuisivat talossa käymään. Mutta toivon, että käydessään he pitävät tiloja hyvin tarkoitustaan palvelevina ja kokevat saavansa vastiketta verorahoillensa.

Miten rentoudut?

Kulunut kevät oli poikkeuksellinen pandemian vuoksi. On tullut oltua ja rentouduttua ihan vaan kotona, hyvällä omalla tunnolla.

Tutustu H-uudisrakennuksen tekijöihin ja heidän tehtäviinsä

YHTEYSTIEDOT Projekti- ja työmaatoimistojen osoitteet sekä yhteyshenkilöt löydät täältä.