Elina Vainikka - arkkitehtisuunnittelija

Elina VainikkaElinaVainikka_350x263.jpg
arkkitehti
Arkkitehdit Kontukoski

Mikä sinun roolisi on Bothnia High Five -allianssissa? Mitä tehtäviä se sisältää?

Kuulun Bothnia High 5 -allianssin arkkitehtisuunnittelutiimiin. Arkkitehdit Kontukosken sisäisessä työryhmässä olen projektikoordinaattori, huolehdin meillä töiden jakamisesta ja siitä, että suunnitelmat tulevat ajoissa valmiiksi. Koordinoinnin lisäksi ajastani menee aika paljon Big Room -työskentelyyn ja palavereihin osallistumiseen, mutta osallistun myös suunnittelutyöhön.

Allianssissa on mukana kaksi arkkitehtitoimistoa: Arkkitehdit Kontukoski ja Raami Arkkitehdit. Kontukoskella me suunnittelemme julkisivun, ulkoalueet, tekniset tilat, logistiikan ja liittymisen muihin rakennuksiin sekä joitakin toiminnallisia tiloja, esimerkiksi aulatilat ja dialyysi. H-rakennuksen lisäksi olemme olleet mukana suunnittelemassa NO- ja Z-rakennuksien muutoksia.

Miten työsi näkyy hankkeen päätyttyä? Mitä se tarkoittaa asiakkaalle?

Teknisen puolen ei periaatteessa pitäisi näkyä asiakkaalle mitenkään. Pyrimme suunnittelemaan tilat mahdollisimman siistiksi kokonaisuudeksi ja sellaisiksi, joissa on miellyttävä oleskella. Sairaalan henkilökunnan näkökulmasta tekniset asiat pitäisi olla toimivia sekä helppoja ja käytännöllisiä päivittäisessä työssä.

Rakennuksen julkisivussa työmme näkyy kaikille. Toivottavasti rakennuksen ulkonäkö herättää positiivisia tuntemuksia ja sitä on mukava katsella.

Mitä allianssissa toimiminen tarkoittaa sinulle? Mitä pidät allianssityöskentelystä?

Tiivistä yhteistyötä eri osapuolien välillä. Meillä on suora keskusteluyhteys kaikkien allianssin osapuolien kanssa. Olemme kaikki yhdessä tiimissä ilman vastakkainasetteluja.

Miten allianssityöskentely poikkeaa aikaisemmista työskentelytavoista?

Onhan tämä ollut aika erilaista kuin muut hankkeet, joita olen urani aikana tehnyt. Perinteisessä urakassa kaikki toimivat enemmän erillään ja itsenäisemmin, ei olla niin paljon saman pöydän ääressä.

Lisäksi rakentamisen ja suunnittelun samanaikaisuus poikkeaa myös aikaisemmasta. Käytännössä se tarkoittaa meille, että lyömme tiettyjä asioita lukkoon aikaisemmassa vaiheessa kuin silloin, kun teemme ensin suunnitelmat valmiiksi ja sitten vasta alkaa rakentaminen. Olemme myös työmaan kanssa enemmän tekemisessä.

Kerro joku mieleenpainuva tapahtuma allianssista?

Merkittävä ja mieleenpainuva hetki tässä hankkeessa oli, kun pääsimme siirtymään kehitysvaiheesta toteutusvaiheeseen ja saimme luvan aloittaa rakentamisen. Olimme tehneet todella paljon töitä päästäksemme toteutusvaiheeseen ja lykkääntyminen olisi aiheuttanut hankaluuksia. Se oli riemukas hetki, kun pääsimme onnistuneesti jatkamaan hanketta!

Mitä toivot Vaasan sairaanhoitopiirin asukkaiden ajattelevan hankkeesta?

H-rakennuksen tulisi olla käyttäjilleen helposti lähestyttävä ja uudistuksena positiivinen. Toivon, että sairaanhoitopiirin asiakkaat ja sairaalan henkilökunta pitäisivät hanketta onnistuneena, lopputulosta hyvänä ja H-rakennusta paikkana, jossa on helppo asioida.

Miten rentoudut?

Tykkään rentoutua saunomalla, lukemalla kirjoja ja liikkumalla luonnossa. Lisäksi puutarhatyöt omalla pihakaistaleella toimivat erinomaisena vastapainona esimerkiksi työntäyteisille Big Room -päiville.

Tutustu H-uudisrakennuksen tekijöihin ja heidän tehtäviinsä

YHTEYSTIEDOT Projekti- ja työmaatoimistojen osoitteet sekä yhteyshenkilöt löydät täältä.