Hannu Hietamäki – palokatkorakentamisen työnjohtaja

Hannu HautamäkiHannu Hietamäki 400x300.png
Palokatkorakentamisen työnjohtaja
Westsafety Oy

Mikä sinun roolisi on H-rakennuksen työmaalla? Mitä tehtäviä se sisältää?

Toimin työnjohtajana palokatkopuolella noin kymmenelle työmiehelle. Vastaan päivittäisistä toiminnoista, materiaalien tilauksesta työmaalle ja tietenkin palokatkojen oikeaoppisesta rakentamisesta. Toimin myös linkkinä pääurakoitsijan ja muiden aliurakoitsijoiden välillä.

Palokatkorakentamisella varmistetaan, että tekniikan läpiviennit kestävät mahdollista tulipaloa paloseinien tavoin. Rakenteen on oltava kauttaaltaan yhtä kova ja tiivis. Paloturvallisuuteen liittyen vastuulleni kuuluvat myös sammuttimien asennus, tarkastus, huolto ja ylläpito.

Teemme myös akustokatkoja, joilla varmistetaan, ettei ääni kulje rakenteiden läpi. Olemme saumanneet H-rakennuksen kattojen ja seinien kaikki liitoskohdat.

Vastuullemme kuuluvat lisäksi rakennuksen kaikki liikuntasaumat, jotka mahdollistavat kolmisiipisen rakennuksen luonnollisen elämisen.

Miten työsi näkyy hankkeen päätyttyä? Mitä se tarkoittaa asiakkaalle?

Työni näkyy mahdollisimman paloturvallisena ja hiljaisena H-rakennuksena. Kun asiakas juttelee lääkärin kanssa kahdestaan huoneessa, akustokatkojen ansiosta ääni ei kuulu käytävälle tai naapurihuoneisiin.

Mitä H-rakennuksen työmaalla toimiminen tarkoittaa sinulle?

Tämä on ehdottomasti suurin työmaa, jossa olen koskaan ollut. On todella hienoa ja mielenkiintoista saada olla mukana projektissa, jossa on niin paljon erilaisia ratkaisuja. Normaalilla kerrostalotyömaallahan huoneesta lähtee vain vesi-, ilmanvaihto- ja sähkökanavat. Sen palokatkot ovat hyvin yksinkertaisia verrattuna valtavaan H-rakennukseen, jossa kulkee myös sairaalakaasuja. Tällaisia ratkaisuja ei ole missään muualla kuin sairaalassa. Koska rakennuksesta tehdään muuntojoustava, myös palokatkoratkaisut ovat muuntojoustavia.

Hankkeen koosta kertoo jotain se, että kerrostalotyömaalla käyn noin puolen vuoden ajan ehkä kerran viikossa mutta H-rakennuksen työmaalla olen joka päivä kolmen vuoden ajan. Nämä vuodet ovat olleet todella hienoja ja opettavaisia.

Poikkeaako allianssille työskentely jotenkin aikaisemmista työskentelytavoistasi?

Allianssimallilla työskentelyssä on parasta yhteistyö ja että olemme kaikki samassa veneessä. Tämä toimii nimenomaan yhteisen päämäärän saavuttamisessa: eri alojen ammattilaisilta saadaan paljon erilaisia näkökulmia ja parhaita ratkaisuja haetaan yhdessä.

Me Westsafetylla toimimme päätoteuttajan aliurakoitsijana. Saan siis helposti tuotua oman alan osaamisen ja ammattitaidon mukaan hankkeeseen.

Kerro joku hauska kommellus tai muu mieleenpainuva tapahtuma H-rakennuksen työmaalta?

Omakohtainen hauska juttu liittyy kovaan korkeanpaikan kammooni. H-rakennushan kohoaa merenpinnasta reilusti yli 50 metriä. Kun runko oli valmis, yläkerroksiin pääsi nousemaan ulkohissillä. Ensimmäiset nousut eivät tosiaan olleet minulle kovin helppoja, sain puristaa kaiteesta kiinni kämmenet hiessä. Yleensä muut käyttävät hissiä ja itse juoksen mieluummin rappusia. Toki ajan myötä olen tottunut korkeaan taloon, ja hissinousut onnistuvat nykyään jo paljon paremmin. Olen kuitenkin tyytyväinen, että omat työni tapahtuvat pääasiassa ulkoseinien sisäpuolella.

Mitä toivot Vaasan sairaanhoitopiirin asukkaiden ajattelevan hankkeesta?

Toivon, että he pitävät H-rakennusta toimivana, turvallisena ja hiljaisena. Se on kaikin puolin mielenkiintoinen älyrakennus, jossa on paljon ainutlaatuista tekniikkaa. Myös seinille on tulossa taidetta kävijöiden iloksi. Asumme perheeni kanssa Vaasassa ja tulemme kyllä käyttämään H-rakennusta erittäin mielellämme. Todella toivon ja uskon, että me rakentajat onnistumme hankkeessa hienosti.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Harrastan matkustamista. Aina kun saan lomaa, lähden hyvin kauas. Silloin työasiat jää kauas kotimaahan. Kaukokohteista mieleenpainuvin on ollut Dubai. Se on käsittämätön paikka, joka on täynnä hienoja rakennuksia, hienoja autoja ja kaikkia hulluja juttuja. Arkena sen sijaan liikun koiran kanssa paljon metsässä ja nautin luonnosta.

Tutustu H-uudisrakennuksen tekijöihin ja heidän tehtäviinsä

YHTEYSTIEDOT Projekti- ja työmaatoimistojen osoitteet sekä yhteyshenkilöt löydät täältä.