Jani Envik - runkotöiden työnjohtaja

Jani EnvikJani_Envik_400x300.jpg
työnjohtaja, runkotyöt
YIT

Mikä sinun roolisi on Bothnia High Five -allianssissa? Mitä tehtäviä se sisältää? 

Olen yksi H-rakennuksen työmaan runkotöiden työnjohtajista. Olen mukana runkotöiden valmistelussa ja toteutuksessa. Huolehdin, että elementtitoimitukset ja kaikki talon runkoon liittyvät työt sujuvat suunnitellusti.

H-talon varsinaiset rakennustyöt aloitettiin perustus- ja runkotöillä kesäkuussa 2019, kun Bothnia High 5 -allianssissa siirryttiin toteutusvaiheeseen. Runkotöiden on määrä valmistua joulukuussa 2020.

Runkotyöt käsittävät rakennuksen rungon lisäksi siihen liittyvät paikallavalurakenteet. H-talon 00–02 kerroksien holvit tehtiin paikalleen valaen. Betonia valettiin yli 300 kuutiota kerralla. Kolmannesta kerroksesta ylöspäin runkoon on käytetty ontelolaattoja, jotka toimitetaan elementtitehtaalta työmaalle.

H-taloon tulee yhteensä noin 3 500 elementtiä. Painavin elementti painaa peräti 17 000 kiloa.  Ulkoseinäelementtejä asennamme noin 600 kappaletta ja ontelolaattoja noin 2 000. Rakennukseen tulee kaikkiaan noin 300 elementtipilaria ja noin 350 teräspalkkia. Näiden lisäksi käytämme H-talossa porraselementtejä ja -palkkeja. Logistiikan kannalta tämä tarkoittaa suurta määrää tavaratoimituksia ja vilkasta liikennöintiä sairaala-alueella. Meille on tullut jopa 10 elementtikuljetusta päivässä. Kun tuohon määrään lisätään kaikki muut työmaalle tulevat toimitukset, niitä on päivittäin paljon. Saadaksemme tarvitsemamme materiaalit oikeaan aikaan työmaalle toimitukset täytyy suunnitella ja aikatauluttaa ennakkoon. Tämä on erittäin tärkeää myös alueen turvallisuuden kannalta – sairaalassa asioivien ja ambulanssien häiriötön kulku täytyy turvata, tavararekat eivät saa tukkia liikennettä.

Teen runkotöiden viikkoaikatauluja, jossa suunnittelemme tulevan viikon elementtitarpeet ja toimitukset työmaan edistymisen mukaan. Aina emme pääse kuitenkaan etenemään suunnitelman mukaan, sillä esimerkiksi kovin tuulisina päivinä torninostureita ei voi käyttää, emme voi nostaa elementtejä tai paikallavaluun tarvittavia seinien muotteja. Kokonaisuutena runkotyöt ovat onnistuneet kuitenkin hyvin ja olemme aikataulussa.

Miten työsi näkyy hankkeen päätyttyä? Mitä se tarkoittaa asiakkaalle? 

Meidän koko runkoporukan työ näkyy ihan konkreettisesti talon elementteinä ja julkisivuna.

Mitä allianssissa ja H-rakennuksen työmaalla toimiminen tarkoittaa sinulle?

On hieno kokemus olla mukana näin suuressa rakennushankkeessa ja isolla työmaalla. H-talo on kookas rakennus, ja sen runkotyötkin vievät enemmän aikaa. Viisikerroksisen kerrostalon runkotyöt valmistuvat suunnilleen kolmessa–neljässä kuukaudessa, mutta H-rakennuksessa niitä tehdään puolitoista vuotta.

Miten allianssityöskentely poikkeaa aikaisemmista työskentelytavoista?

Erilaista on se, että suunnittelua ja rakentamista tehdään yhtä aikaa. Suunnitelmat valmistuvat vain vähän ennen kyseisen kohdan toteuttamista työmaalla. Yhteistyö ja kommunikaatio ovat merkittävässä roolissa. Ei tämä muuten onnistuisi.

Kerro joku mieleenpainuva tapahtuma allianssista?

B-lohkon runkoa tehdessämme minulta jäi kuljetustilauksesta yksi neljästä kahdeksan onteloelementin kuormasta tilaamatta, tilausnumero oli vahingossa jäänyt sähköpostista pois. Tämä johti siihen, että asennuspäivänä odottelimme runkotyömiesten kanssa turhaan tätä toimitusta tulevaksi. Siinä tuli kiire soitella elementtitehtaalle ja kuskeille. Minulla oli vähän onneakin matkassa, kun sattumalta oli yksi auto vapaana ja sain hoidettua toimituksen vielä samalle illalle.

Mitä itse ajattelet tulevasta rakennuksesta ja tästä hankkeesta?

H-talo on tärkeä ja tarpeellinen uudisrakennus Vaasan sairaanhoitopiirille. On ollut hienoa olla tässä hankkeessa mukana. Kaikkiaan meitä on ollut monta sataa ihmistä tekemässä töitä sen eteen, että H-talosta tulisi asiakkaiden ja henkilökunnan tarpeita vastaava, laadukas ja moderni rakennus.

Mitä harrastat ja teet vapaa-aikanasi? 

Minun vaimollani on hevosia, ja hänen ansiostaan olen itsekin päätynyt esteratsastuksen ja ratsastuksen pariin. Tämä harrastus on kuitenkin nyt paussilla, sillä töitä on paljon ja vapaa-aikani kuluu kotona 2,5 vuotiaan taaperon kanssa. Koronapandemia on vaikuttanut meidän ajankäyttöömme, lapsi on ollut enemmän poissa päiväkodista. Vähän veneilyä on kuitenkin mahtunut tähän kesään ja koiran kanssa tulee käytyä lenkillä.

 

Tutustu H-uudisrakennuksen tekijöihin ja heidän tehtäviinsä

YHTEYSTIEDOT Projektitoimiston osoitteen ja yhteyshenkilöt löydät täältä.

Lue lisää