Jarmo Vieruaho – alakattoasentaja

Jarmo VieruahoJarmoVieruaho.png
Alakattoasentaja
Inlook Oy

Mikä roolisi on Bothnia High Five -allianssissa? Mitä tehtäviä se sisältää? 

Asennan H-rakennukseen sisäkattoja ja puulasiseiniä. Asennan kattomoduuleja alakattojen kehikkoihin ja jätän valaistuksen ja ilmastoinnin paikat näkyviin. Puulasiseinät tarkoittavat esimerkiksi huoneiden välisiä lasiseiniä tai käytävien seiniä ja oviryhmiä, joissa on paljon lasia.

Miten työsi näkyy hankkeen päätyttyä? Mitä se tarkoittaa asiakkaalle? 

Asentamani katot ja seinät ovat rakennuksen viimeistä pintaa. Ne siis näkyvät asiakkaalle rakennuksen kaikissa tiloissa. Rakenteiden on oltava laadukkaita ja kestettävä niiden suurta kulutusta. Laadun ja työnjäljen on siis oltava ensiluokkaista.

Mitä H-rakennuksen työmaalla toimiminen tarkoittaa sinulle?

H-rakennus on suurin työmaa, jossa olen ollut alakattoja asentamassa. Sairaalarakennus tulee palvelemaan Vaasan sairaanhoitopiirin asukkaita pitkälle tulevaisuuteen.

Olen ollut töissä H-rakennuksen työmaalla nyt jo vuoden ajan. Työmaalla on ollut hyvä porukka töissä, ja olen saanut täältä paljon uusia tuttuja. Yhteistyö on sujunut tosi hyvin. Tulen tekemään asennustöitä aivan hankkeen loppusuoralle asti. Alakatot ovat usein se lenkki, joka luo tiloihin viimeisen loppusilauksen. Kun kaikki alkaa olla valmista, välipohja laitetaan kaikkialla peittoon ja viimeisetkin katot asennetaan umpeen.

Miten allianssityöskentely näkyy sinun työssäsi?

Allianssimalli on minulle uusi tapa työskennellä. Se poikkeaa tavanomaisista rakennusurakoista siten, että meidän tulee olla vuorovaikutuksessa muiden aliurakoitsijoiden kanssa. Yritämme siis kaikki puhaltaa yhteiseen hiileen ja saada projekti maaliin hyvässä yhteistyössä. Uskon, että allianssityöskentely on tulevaisuutta ja tulee varmasti lisääntymään kaikkialla Suomessa.

Kerro jokin mieleenpainuva tapahtuma H-rakennuksen työmaalta?

Kesällä Inlook lähti mukaan testaamaan exoskeletonin prototyypin käyttöä. Se oli hauskaa ja mielenkiintoista! Exoskeleton tarkoittaa päälle puettavaa ulkoista tukirankaa, joka auttaa ja tuo lisää voimaa hankalassa asennossa tehtäviin katon asennustöihin. Käsien tueksi puetussa exoskeletonissa on vaijeri jousen takana. Kun käden nostaa ylös, tukiranka keventää käden nousua jopa 7–9 kiloa. Anturit mittasivat samalla työmme rasittavuutta ja osoittivat, että exoskeleton kevensi työtaakkaa 10 %. Tukiranka oli kuitenkin työn touhussa hieman tiellä, kun siihen ei ollut tottunut. Mutta kokemus oli hauska ja erikoinen.

Exoskeleton on tärkeää kehitystä kattoasentamiseen, joka tuntuu kyllä työpäivän jälkeen niskoissa ja hartioissa. Onneksi itse saan asentoihin ja liikkumiseen vaihtelua, kun asennan välillä myös ikkunoita, puulasiseiniä ja ovia. Koska H-rakennus on niin suuri, saan työssä muutenkin hyvin liikuntaa. Päivän aikana tulee käveltyä helposti jopa 15 kilometriä ja kuljettua portaita ylös ja alas monta kertaa.

Mistä saat vastapainoa työhösi ja mitä harrastat vapaa-aikanasi?

Lenkkeilen paljon koirani kanssa ja kesäaikaan tykkään myös pyöräillä. Minulla on myös mökki Lappajärvellä, jossa tulee paljon veneiltyä.

Tutustu H-uudisrakennuksen tekijöihin ja heidän tehtäviinsä

YHTEYSTIEDOT Projekti- ja työmaatoimistojen osoitteet sekä yhteyshenkilöt löydät täältä.

Lue lisää