Johanna Rajamäki – kunnossapitopäällikkö

Johanna Rajamäki
Kunnossapitopäällikkö
Pohjanmaan hyvinvointialue

Mikä sinun roolisi on BH5-allianssissa? Mitä tehtäviä se sisältää?

Kun H-rakennus valmistuu, toimin sen kiinteistöhuollon ja ylläpidon päällikkönä. Jo nyt rakennusvaiheessa valmistaudumme talon tulevaan käyttöön monin eri tavoin. Siellä on huomioitava huollon kannalta monia yksityiskohtia, joten on erittäin tärkeää, että olemme saaneet olla mukana vaikuttamassa. Olemme esimerkiksi antaneet lausuntomme piha-alueiden viimeistelyyn, jotta lumien auraus onnistuu hyvin eikä kasvillisuus häiritse huoltotöitä.

Olemme mukana H-rakennuksen laitehankinnoissa ja arvioimme niiden huoltoystävällisyyttä ja kestävyyttä. Kun nyt tehdään hyviä ja oikeita valintoja, säästetään myöhemmin huoltokustannuksissa. Esimerkiksi WC-pönttöjen tai hanojen valinta vaikuttaa jatkohuoltoon ja jälkitöihin. Tilojen on myös oltava helposti siivottavia, etteivät pöpöt elä pinnoilla.

Olemme henkilöstömme kanssa käyneet tutustumassa taloon ja sen rakenteisiin. Tutkimme ennakkoon huollon kannalta esimerkiksi vesiputkien ja sprinklerijärjestelmien sulut ja pyytäneet lisäämään niitä sopiviin paikkoihin. Mitä lähemmäs talon valmistuminen tulee, koulutamme henkilöstöämme laitteiden ja järjestelmien käyttöön.

Miten työsi näkyy H-talon valmistuttua? Mitä se tarkoittaa asiakkaalle?

Työ näkyy toimivina ja turvallisina tiloina. Olemme lähellä ja nopeasti käytettävissä. Meille tulee osastoilta huoltopyyntöjä, jotka käsittelemme huoltojärjestelmän kautta ja käymme huoltamassa paikan päällä. Osaamme usein jo viasta päätellä, mikä sen tarve- ja kiireysaste on. Teemme myös säännöllisiä huoltokiertoja ja määräaikaishuoltoja sekä tarkistamme tietyt laitteet tasaisin väliajoin.

Talon viiden vuoden jälkivastuuaikana teemme huoltoyhteistyötä toteuttajien ja laitetoimittajien kanssa. Vikailmoitusten korjausvastuu ohjataan siis joko meille tai toteuttajille. Jälkivastuuaikana talon kausihuollot kuuluvat toteuttajille, minkä jälkeen ne siirtyvät meille.

Miten allianssityömalli näkyy sinulle? Mitä pidät allianssityöskentelystä?

Allianssityömalli näkyy minulle eniten yhdessä tekemisenä. Kokouksissa eri tahot keskustelevat saman pöydän äärellä yhteisen päämäärän hyväksi. Allianssimuoto tekee sen, että olemme kaikki työkavereita vaikka emme samassa firmassa työskentelisikään. Koen, että allianssimalli rakentamisessa on varmasti hyvä malli. Käytännön työ on omalta osaltani kuitenkin samanlaista kuin muissakin hankkeissa.

Mitä toivot Pohjanmaan hyvinvointialueen asukkaiden ajattelevan H-rakennuksesta?

Toivon, että he ovat tyytyväisiä. Uskon, että tästä tulee toimiva sairaalarakennus, josta asiakkaat saavat parhaan mahdollisen hoidon ja potilasturvallisuuden. Hyvällä huollolla ja ylläpidolla talosta pyritään saamaan mahdollisimman kestävä, toimiva ja pitkäikäinen.

Mikä on ollut mieleenpainuvinta projektin varrella?

Hanke on ollut mielenkiintoinen, ja olen saanut tavata paljon uusia ihmisiä. Työmaalla ja palavereissa pyörii todella paljon porukkaa, ja työilmapiiri on ollut hyvä. Töitä on ollut mukava tehdä, juttua riittää aina. Uskon, että kun olemme rakennusvaiheen aikana luoneet paljon kontakteja ja tutustuneet ihmisiin, yhteyksiä on helppo ottaa myöhemminkin jos tulee jotain kysyttävää.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Harrastan ja kilpailen tankotanssissa. Tämä harrastus on hyvää vastapainoa työasioille ja tähän saa purettua energiaa. Vuonna 2021 voitin SM-kisoissa omassa +40 naiset -sarjassa pronssia ja duossa kultaa, vuonna 2020 voitin +40 naisten sarjassa kultaa. Osallistuin ennen joulua 2021 myös MM-kisoihin Italiassa, jossa tulin viidenneksi +40 naisten ja Duo senior -sarjoissa. Rauhallisempia harrastuksiani tässä rinnalla ovat kutominen ja koiran kanssa ulkoilu. Touhua minulla riittää aina!

Tutustu H-uudisrakennuksen tekijöihin ja heidän tehtäviinsä

YHTEYSTIEDOT Projekti- ja työmaatoimistojen osoitteet sekä yhteyshenkilöt löydät täältä.