Talotekniikan pääsuunnittelija Kari Rintamäki

Talotekniikan pääsuunnittelija Bothnia High 5 -allianssissa

Aluetoiminnan kehitysjohtaja 
Granlund Pohjanmaa Oy 

Mikä sinun roolisi on Bothnia High Five -allianssissa? Mitä tehtäviä se sisältää?  

Vastaan talotekniikan eli ilmastointi-, lämmitys-, sähkö-, palontorjunta- ja energiaratkaisujen suunnittelusta Bothnia High 5 -allianssissa.  
Minä koordinoin Granlundin Bothnia High 5 -allianssin suunnittelutiimiä. Tiimissämme työskentelee 10 henkeä Vaasasta, Tampereelta ja Seinäjoelta. Lisäksi Helsingistä on mukana 6-7 hlöä. Pyrin varmistamaan, että yhteistyö, tiedonkulku ja suunnitelmien ajoitus oman tiimin sekä muiden allianssin osapuolien kanssa toimii saumattomasti.    
Olen tiiviissä yhteydessä arkkitehtiin ja rakennesuunnitteluun talotekniikan tarpeista, esimerkiksi tilavarauksista.  

Miten talotekninen suunnittelu näkyy asiakkaalle?  

Hyvin tehty talotekninen suunnittelu näkyy loppukäyttäjille terveinä ja turvallisina tiloina. Tiloissa on sopiva lämpötila, valaistus on toimiva ja sisäilma on hyvä hengittää. Automaattinen palonsammutusjärjestelmä antaa turvaa.  
Suunnitelmia tehdessämme varaudumme tulevaisuuden muutoksiin, kuten ICT-tekniikan ja hoitomenetelmien kehitykseen. Varmistamme, että tilat ovat asiakkaiden ja henkilökunnan käytettävissä vuosikymmeniksi eteenpäin.  
Suunnittelemme talotekniikan ympäristöystävälliseksi ja energiatehokkaaksi. Huomioimme myös rakennuksen elinkaaren ja sen aiheuttaman hiilijalanjäljen. 

Mitä allianssissa toimiminen tarkoittaa sinulle ja mitä pidät allianssityöskentelystä?   

Mielestäni allianssi on järkevä toteutusmuoto, sillä siinä meillä on alusta asti käytettävissä sekä suunnittelun että asennustoiminnan osaaminen ja molempien näkökulma. Pystymme suunnittelemaan asennusystävällisiä ja kustannustehokkaita järjestelmiä. Pidän siitä, että voimme keskustella asioista ja tehdä yhteistyötä allianssin osapuolien kanssa. Se on mukava tapa toimia. 
Vuoropuhelua käyttäjien kanssa on huomattavasti perinteistä hanketta enemmän. Pääsemme kuulemaan heidän toiveitaan ja voimme huomioida niitä suunnittelussa. Se motivoi minua paljon. 

Miten allianssityöskentely poikkeaa aikaisemmista työskentelytavoista?  

Allianssissa korostuu hyvän ja avoimen yhteistyön merkitys. Sen ansiosta selviämme hankalistakin tilanteista helpommin.  
Allianssissa emme tee urakkalaskentapiirustuksia, vaan suunnittelemme ja rakennamme yhtä aikaa. Aikataulullisesti työskentely on välillä aika hektistä.  
Allianssissa on hienoa, että saamme kaikkien osapuolten näkökulmat esille hyvissä ajoin. Joskus on kuitenkin haasteellista löytää se kohta, jossa olisi paras hetki siirtyä ideointivaiheesta käytännön suunnitteluun. 

Kerro joku mieleenpainuva tapahtuma allianssista?  

Viime kesältä jäi erityisesti mieleen, kun ennätyshelteiden aikaan jouduimme siirtämään aluejäähdytysputkistoa H-rakennuksen työmaan tieltä pois. Työ oli hankala ja epäonnistuessaan siirto olisi vaikuttanut toimivan sairaalaan jäähdytykseen. Kaikki meni kuitenkin hyvin ja saimme pidettyä sisäilman lämpötilan ennallaan ja olosuhteet hallinnassa. 

Mitä ajattelet tulevasta rakennuksesta ja tästä hankkeesta? 

H-rakennuksesta on tulossa todella hieno ja se on tarpeellinen pohjalaisille. Olen erittäin ylpeä, että saan olla tässä hankkeessa mukana! 

Miten vietät vapaa-aikaa? 

Rentoudun kesämökillämme ja kuntoilen melko paljon. Lempilajejani ovat hiihto, lenkkeily ja pyöräily. 

Tutustu H-uudisrakennuksen tekijöihin ja heidän tehtäviinsä

YHTEYSTIEDOT Projektitoimiston osoitteen ja yhteyshenkilöt löydät täältä.

Lue lisää