Maria Rautajoki - miljöösuunnittelija, projektipäällikkö

Maria Rautajoki Maria_Rautajoki_400x300.png
miljöösuunnittelija
projektipäällikkö
Ramboll Finland Oy

Mikä sinun roolisi on Bothnia High Five -allianssissa ja H-talon työmaalla? Mitä tehtäviä se sisältää? 

Minun tehtävänäni on ollut H-talon ulkoalueen istutussuunnitelmien tekeminen yhdessä arkkitehtien ja Rambollin tiimin kanssa. Olen myös toiminut viherrakenteiden asiantuntijana hankkeessa ja olen ratkonut kasvilajeihin sekä kasvualustoihin liittyviä kysymyksiä. Lisäksi olen ollut ideoimassa ulkoilualueiden-istutuksia.

Arkkitehdit sekä geo- ja liikennesuunnittelijat (* ovat suunnitelleet piha-alueen käytettävyyden ja määritelleet muun muassa liikennejärjestelyt, kulkureitit ja sadevesien hallinnan. Istutussuunnittelijana minun tehtäväni on ollut ”vihertää” alueet, eli suunnitella sopiva kasvillisuus ja istutukset alueelle. Tavoitteenamme on ollut luoda H-talolle kaunis ja käytännöllinen ympäristö.
*) Lue lisää geo- ja liikennesuunnittelusta Jussi Pajulan Me teemme H-rakennusta -jutusta

Olen sommitellut istutussuunnitelmaan kukkivia kasveja, pensaita ja ikivihreitä. Kaikki pihaan tulevat kasvit ovat helppohoitoisia ja monivuotisia. Kokonaisuutta suunnitellessani olen huomioinut lehtien muodot ja värit. Olen myös suosinut kotimaisia lajeja. Suunnitelmassa on melko paljon ikivihreitä havukasveja, jotka tuovat eloa ja vihreyttä alueelle myös talvella ja kasvukauden ulkopuolisena, lumettomana aikana. Kevätkukat puolestaan ilahduttavat alueella liikkuvia talven jälkeen.

Kerro joku yksityiskohta H-talon istutussuunnitelmasta?

Pääsisäänkäynnin eteen tulevan saapuvan liikenteen ympyrän sisälle olen suunnitellut istutuksista kuvion, josta muodostuu yhteen liitetyt kädet. Istutusrivit kuvaavat sormia, jotka on ristitty yhteen. Idean tähän sain hankkeen toteuttajan, Bothnia High 5 -allianssin nimestä ja logosta, jossa näkyy kaksi kättä. Istutuskuvio symboloi allianssihenkeä, mutta minulle yhteen liitettyjen käsien syvempi merkitys on huolenpito ja empatia, joita toivon jokaisen alueella liikkuvan kokevan.

Miten työsi näkyy, kun H-talo on valmis? Mitä se tarkoittaa asiakkaalle? 

Minun työni maisemoi H-talon ympäristöönsä ja on tietysti aika näkyvä osa H-taloon tultaessa. Suunnitellessani istutuksia olen ajatellut alueella liikkuvia, ja tavoitteeni on ollut ilahduttaa heitä kauniilla ympäristöllä. Uskon, että esteettisellä ympäristöllä voidaan vaikuttaa tunnelmaan ja jopa elvyttää kulkijan mielialaa.

Mitä pidät allianssityöskentelystä ja miten allianssityöskentely poikkeaa aikaisemmista työskentelytavoista?

Minulla on toistaiseksi aika lyhyt kokemus allianssihankkeessa työskentelystä. Tässä kohteessa korostuu se, että olemme kaikki samalla puolella. Teemme yhteistyötä, autamme toisiamme ja pyrimme parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen yhdessä.


Kerro joku mieleenpainuva tapahtuma allianssista?

Olen ollut mukana allianssissa vuoden 2021 alusta asti. Ei ole ehtinyt mitään erityisen mieleenpainuvaa tapahtua, mutta sen voin sanoa, että kaikkiaan tämä on ollut mukava hanke olla mukana. Sairaalan teknisen yksikön henkilöstö on tuttua aiemmista töistäni alueella, heidän kanssaan on aina ollut kiva tehdä töitä. Nyt olen saanut tutustua muihinkin allianssin osapuoliin ja se on ollut mieluisaa.

Mitä toivot Vaasan sairaanhoitopiirin asukkaiden ajattelevan hankkeesta?

Olisi hienoa, jos ihmiset pitäisivät H-talon ympäristöä kauniina ja helppona liikkua. Uusi, moderni rakennus viimeisteltyine ympäristöineen on positiivinen asia sairaanhoitopiirille ja sen asukkaille.

Mitä harrastat? 

Harrastan liikuntaa – käyn ratsastamassa ja kuntosalilla. Lisäksi luen aika paljon. Ehdottomia suosikkejani ovat historialliset romaanit.

Tutustu H-uudisrakennuksen tekijöihin ja heidän tehtäviinsä

YHTEYSTIEDOT Projekti- ja työmaatoimistojen osoitteet sekä yhteyshenkilöt löydät täältä.

Lue lisää