Maria Rekinen – palokatkosuunnittelija

Maria Rekinen
Palokatkosuunnittelija
Palovex Oy

Mikä sinun roolisi on BH5-allianssissa? Mitä tehtäviä se sisältää?

Toimin H-rakennuksen palokatkosuunnittelijana. Tämä on erikoissuunnitteluala, jota tehdään rakennesuunnittelun alaisuudessa omana suunnittelukokonaisuutenaan.

Palokatkot tarkoittavat rakennuksen läpivientien rakenteellista paloturvallisuutta. Läpiviennit ovat esimerkiksi seinärakenteiden sähkö- ja putkiläpivientejä sekä ilmanvaihtokanavia. Merkkaan rakennuksen osastoivien rakenteiden läpiviennit eli palokatkopaikat sijaintikaavioihin. Tämän jälkeen suunnittelen paloturvalliset tiivistystavat jokaiseen kohtaan. Tiivistystapaan vaikuttavat esimerkiksi tekniikan materiaalit, putken ja eristeen materiaali sekä aukon koko.

Kun suunnitelma on valmis, palokatkourakka tehdään sen mukaan (ks. juttu Hannu Hietamäestä).

Teemme yhteistyötä asennuksen kanssa koko työmaan ajan hankkeen valmistumiseen asti. Alkuperäistä suunnitelmaa voi nimittäin joutua lennosta muuttamaan, jos putkia joudutaan vaikka siirtämään.

Miten työsi näkyy hankkeen päätyttyä? Mitä se tarkoittaa asiakkaalle?

Hyvä palokatkosuunnittelu lisää H-talon paloturvallisuutta. Palokatkot ovat rakennuksissa passiivisia asioita, joista lähes kaikki jäävät rakenteisiin piiloon ja joista toivotaan, ettei niitä koskaan tarvittaisi. Jos kuitenkin tulipalo syttyisi, palokatkot estävät palon leviämisen palo-osastosta toiseen.

Mitä ajattelet rakennushankkeesta?

Allianssityömalli ei oikeastaan ole näkynyt omassa työnkuvassani, vaan hanke on näyttäytynyt minulle tavanomaisena rakennushankkeena. Olen urani aikana tehnyt palokatkosuunnittelua useille sairaalarakennuksille. Vaikka tekniikkaa ja erikoistekniikkaakin on sairaaloissa määrällisesti todella paljon, se ei erityisesti vaikuta palokatkojen suunnitteluun. Materiaaliensa puolesta palokatkotiivistykset ovat samanlaisia kuin muissakin rakennuksissa.

Kun H-rakennus valmistuu, siitä tulee varmasti todella hieno. Jo työmaa on ollut koko hankeajan äärimmäisen siisti ja hyvin hoidettu. Myös työmaaorganisaatio, jonka kanssa olen ollut tekemisissä, on ollut todella mukava. H-rakennus on myös ensimmäinen yhteinen hankkeemme paikallisen palokatkourakoitsijan kanssa. Kaikki on mennyt siinäkin tosi hienosti, kuin oppikirjasta.

Mitä harrastat vapaa-ajallasi?

Tykkään Amerikan autoista, joita on ollut minulla vuosien varrella useita. Tapaan laitattaa ne pajalla näyttävän näköisiksi ja sen jälkeen tykkään ajaa niillä. Tällä hetkellä minulla on vuosimallin 2011 Chevrolet Camaro. Tämä jenkki on kuitenkin vielä talviunilla. Kyseessä on sen verran raju peli, että haen sen ajoon vasta keväällä.

Tutustu H-uudisrakennuksen tekijöihin ja heidän tehtäviinsä

YHTEYSTIEDOT Projektitoimiston osoitteen ja yhteyshenkilöt löydät täältä.