Mats Bonns - sähkösuunnittelun projektipäällikkö

Mats BonnsMats Bonns sähkösuunnittelu Bothnia High 5 -allianssi

sähkösuunnittelun projektipäällikkö

Granlund Pohjanmaa

Mikä sinun roolisi on Bothnia High Five
-allianssissa?

H-uudisrakennuksen sähkösuunnitelmat toteuttaa Granlund Pohjanmaa. Minun tehtäväni Bothnia High 5 -allianssissa on Granlundin sähkösuunnittelutiimin johtaminen. Käytännössä koordinoin ja ohjeistan muita sähkösuunnittelijoita ja pidän heidät ajan tasalla allianssin asioista. Olen viikoittain mukana Big Room -toiminnassa ja toimin linkkinä allianssin sekä meidän tiimin välillä. Lisäksi teen myös itse suunnittelutehtäviä.

Mitä tehtäviä sähkösuunnitteluun kuuluu ja miten työsi näkyy loppukäyttäjälle? 

Suunnittelemme energia- ja kustannustehokkaat sähköjärjestelmät, joiden ansiosta saavutamme terveet sisäolosuhteet, joissa rakennuksen käyttäjien on hyvä olla.

Sähkösuunnitelmissa on huomioitu rakennukseen tulevat sähkölaitteet ja toimintaedellytykset niille. Suunnitelmiimme sisältyy kaikki talossa tarvittava sähkönjakelu lähtien siitä, miten sähkö tuodaan rakennukseen ja miten se päätyy esimerkiksi pistorasiaan. Suunnittelemme myös valaistuksen ja heikkovirtajärjestelmät, kuten tiedonsiirtoverkot ja turvajärjestelmät.

H-rakennuksen pitää toimia myös poikkeusoloissa. Turvaamme sähköjärjestelmien toimivuuden sähkökatkon aikana varavoimakoneilla ja UPS-laitteilla.

Lisäksi pyrimme ennakoimaan muuttuvat tarpeet talon elinkaaren aikana, sekä sähkön että tiedonsiirron suhteen.

Meidän työstämme näkyvät loppukäyttäjälle parhaiten valaistus ja sähkölaitteiden toimivuus. Suunnitelmamme pitävät sisällään paljon sellaista, mitä talossa asioivat eivät huomaa. Suurin osa asennuksista jää piiloon teknisiin tiloihin tai rakenteisiin.

Mitä allianssissa toimiminen tarkoittaa sinulle ja mitä pidät allianssityöskentelystä? 

Tämän kokoisessa projektissa allianssitoteutus on järkevä. H-uudisrakennus on suuri hanke ja kehitysvaiheessa on hyödyllistä ideoida yhdessä: tilaaja, suunnittelijat, urakoitsija, huolto ja käyttäjät.

Teemme tiivistä yhteistyötä, ja pysymme kaikki hyvin perillä eri osa-alueiden tilanteista. Emme keskity vain ”omaan tonttiimme”, vaan osallistumme laajemmalla skaalalla. Olemme vuoropuhelussa heti suunnittelun alkuvaiheesta lähtien muiden allianssin osapuolien kanssa, mukaan lukien tulevien käyttäjien edustajat.

Miten allianssityöskentely poikkeaa aikaisemmista työskentelytavoista?

Normaalissa urakassa yhteinen kehitysvaihe puuttuu. Kohteen suunnittelu ja rakentaminen etenevät enemmän erillään.

Mitä erityistä tässä allianssihankkeessa on?

Vaikka Granlund on ollut mukana monessa allianssissa, minulle tämä on ensimmäinen. En siis osaa verrata muihin.

Mitä toivot Vaasan sairaanhoitopiirin asukkaiden ajattelevan hankkeesta? 

Uskon, että tulevat käyttäjät pitävät investointia hyvänä. Henkilökunta ja asiakkaat saavat käyttöönsä nykyaikaiset ja laadukkaasti tehdyt tilat, joissa on turvallista asioida sekä terveet ja toimivat tilat työskennellä. Vaatimaton tavoitteemme on tarjota heille Suomen parasta laatua – siihen me kaikki tosissamme pyrimme ja se varmasti näkyy myös H-rakennuksen tuleville käyttäjille.

Mitä harrastat ja mikä on lempiruokasi?

Lenkkeilen ympäri vuoden. Lisäksi matkustan, olen kiertänyt aika paljon Euroopan kaupunkeja. Viimeksi kävin Roomassa.

Kalaruuat ovat lempiruokiani. Jos ruokalistalta löytyy kalaa, valintani osuu aina siihen!

Tutustu H-uudisrakennuksen tekijöihin ja heidän tehtäviinsä

YHTEYSTIEDOT Projekti- ja työmaatoimistojen osoitteet sekä yhteyshenkilöt löydät täältä.

Lue lisää