Mikael Beijar - LVI-suunnittelusta vastaava

Mikael BeijarMikael Beijar Bothnia High 5 allianssi

LVI-insinööri, projektipäällikkö, Granlund Pohjanmaa

Mikä sinun roolisi on Bothnia High Five -allianssissa? Mitä tehtäviä se sisältää?

Vastaan Bothnia High 5 -allianssin LVI-suunnittelusta. Koordinoin LVI-suunnittelun kokonaisuutta sekä LVI-järjestelmäsuunnittelua. Teen yhteistyötä suunnittelijoiden, urakoitsijoiden, käyttäjien edustajien sekä sairaalan teknisen yksikön kanssa. Sairaalan teknisen henkilöstön kanssa varmistamme, että sairaalaympäristön asettamat erityisvaatimukset tulevat huomioiduiksi. Katsomme myös, että valitut LVI-ratkaisut palvelevat parhaiten tarkoitustaan ja tukevat rakennushankkeen tavoitteita.

H-talon LVI-suunnittelu käsittää seuraavat osa-alueet: ilmanvaihto, lämmitys, jäähdytys, vesi ja viemäröinti sekä sairaalakaasut. Sairaalakaasuja ovat esimerkiksi happi ja paineilma – niitä tarvitaan potilaiden hoidossa ja instrumenttien käytössä.

H-rakennuksen suunnittelussa korostuvat muuntojoustavuus ja energiatehokkuus. Varaudumme tulevaisuuden muuttuviin tilatarpeisiin ja teemme talotekniset ratkaisut helposti muunneltaviksi. Energiatehokkuudessa tavoitteet ovat todella korkealla. Otamme energiankulutuksen ja energiatehokkuuden huomioon kaikissa suunnitelmissa. LVI-puolella konkreettinen esimerkki tästä on lämmön talteenotto jäähdytyksestä lämpöpumpputekniikalla. LVI-laitevalinnoissa pyrimme valitsemaan mahdollisimman energiatehokkaat koneet.

Big Room -työskentelyssä olen mukana silloin, kun käsittelyssä on LVI:hin liittyviä asioita. Työmaan kanssa katsomme yhdessä, miten suunnitelmissa on huomioitava LVI-laitteiden asennus ja huolto. 3D-mallin avulla varmistan, että kaikki kanavat ja laitteet mahtuvat esimerkiksi alakattoympäristöön.

Miten työsi näkyy hankkeen päätyttyä? Mitä se tarkoittaa asiakkaalle ja henkilökunnalle?

Minun työni pitäisi näkyä, tai oikeastaan tuntua siten, että H-rakennuksessa on miellyttävä olla. Ei ole liian kuuma eikä liian kylmä, vaan juuri sopiva. Sisäilma on puhdasta ja hyvä hengittää. Ehkä näihin ei yleensä edes kiinnitetä huomiota, jollei joku ole pielessä.

Lisäksi minun työni näkyy talotekniikan huollettavuudessa. Huomioimme suunnittelussa tilojen käytön lisäksi myös huollon sujuvuuden. Laitteita pitää olla helppo huoltaa ja tietysti myös puhdistaa, sillä korkea hygieniataso on sairaalaympäristössä erityisen tärkeä.

Mitä allianssissa toimiminen tarkoittaa sinulle? Mitä pidät allianssityöskentelystä?

Tämä on ensimmäinen allianssiprojektini ja myönnän, että tämä vaatii hiukan erilaista ajattelua. Tästä projektimallista löytyy hyviä ja huonoja puolia. Se helpottaa työskentelyä, kun kaikki osapuolet ovat mukana ja voi heti kysyä näkemystä esimerkiksi rakennesuunnittelijalta tai käyttäjän edustajalta. Toki tämä on välillä vaativaa ja vie myös aikaa, kun ehdotukset hyväksytään usealla taholla. Sillä kuitenkin varmistamme, että teemme oikean ratkaisun kaikista näkökulmista, joten se aika kannattaa ottaa.

Ymmärrän, miksi allianssimalli on niin suosittu – asioista ja ongelmista voidaan keskustella vapaasti ja se on monessa mielessä hyvä juttu.

Miten allianssityöskentely poikkeaa aikaisemmista työskentelytavoista?

Ainakin minun työhöni vaikuttaa eniten se, että urakoitsija on mukana kommentoimassa jo tässä vaiheessa suunnittelua. Yleensä marssijärjestys menee niin, että me teemme kuvat valmiiksi ja sitten lähetämme ne urakoitsijalle laskentaan.

Allianssimallissa suunnitelmia puidaan yhdessä aikaisemmassa vaiheessa. Katsomme kokonaisuutta ja haemme tehokkaita ratkaisuja.

Mitä toivot Vaasan sairaanhoitopiirin asukkaiden ajattelevan hankkeesta?

Toivon, että H-rakennus on helppo löytää ja että siellä on vaivatonta liikkua. Ja että kokonaisuus  toimii ja asioiminen on miellyttävää. Lisäksi on todella tärkeää, että rakennuksen henkilökunta kokee  paikan omakseen – viihtyisäksi ja turvalliseksi paikaksi työskennellä. Olemme kirjanneet tavoitteeksemme tehdä asiakkaille ja henkilökunnalle Suomen parasta laatua, tähän pyrimme kaikessa ja uskon sen näkyvän myös lopputuloksessa!

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Teen mielelläni rakennushommia, ja minulla on jatkuvasti projekteja menossa sekä kotona että mökillä saaressa. Tällä hetkellä teen meillä kotona julkisivuremonttia. Se alkaa olla jo muuten loppusuoralla, kesällä on vielä tarkoitus maalata koko rakennus. Kesämökillä ei tule koskaan valmista. Aina kun edellinen projekti siellä valmistuu, seuraava on jo valmiina mielessä!

Tutustu H-uudisrakennuksen tekijöihin ja heidän tehtäviinsä

YHTEYSTIEDOT Projekti- ja työmaatoimistojen osoitteet sekä yhteyshenkilöt löydät täältä.