Petri Luoma – sairaalatekniikan päällikkö

Petri Luoma
Sairaalatekniikan päällikkö
Pohjanmaan hyvinvointialue

Mikä sinun roolisi on BH5-allianssissa? Mitä tehtäviä se sisältää?

Yksikköni vastaa H-talossa kaikesta viestintään ja turvallisuuteen liittyvästä tekniikasta sekä lääkintätekniikasta. Olemme suunnitelleet ja valinneet järjestelmiä ja laitteita, joilla saadaan mahdollisimman toimiva kokonaisuus talon ylläpitoon. Talon valmistumisen jälkeen osa-alue myös siirtyy meidän vastuullemme.

Olen toiminut allianssissa ICT-ryhmän vetäjänä ja puheenjohtajana (ICT = Information and Communication Technology). Ryhmän tehtävänä on huolehtia taloon laadukas ja riittävä tietoliikenneverkko ja infra tulevaisuutta varten. Olemme ryhmässä koordinoineet järjestelmien yhteen liittämistä ja olleet mukana ytimessä luomassa älykästä sairaalarakennusta.

Taloon suunnittelemamme ICT-järjestelmät ja -ratkaisut tukevat sairaalan päivittäistä toimintaa. Järjestelmien integrointi on viety mahdollisimman pitkälle, ja ne kommunikoivat paljon sekä keskenään että taloteknikan ja potilaiden hoitojärjestelmien kanssa.

Mitä vastuu lääkintätekniikasta pitää sisällään?

Vastaamme jatkossa lääkintätekniikan huollosta ja ylläpidosta. Lääkintätekniikkaan kuuluvat kaikki sairaalassa käytettävät lääkinnälliset laitteet aina yksinkertaisista verenpainemittareista dialyysilaitteisiin ja leikkaussalien anestesiakoneisiin.

Miten työsi näkyy hankkeen päätyttyä? Mitä se tarkoittaa asiakkaalle?

Toivomme, että meidän työmme ei näy millään tavalla, sillä silloin kaikki on kunnossa ja laitteet toimivat. Asiakkainamme on potilaiden lisäksi myös H-talon henkilökunta. Toivomme, että henkilökunnalle työmme näkyy turvallisena ja sujuvana työntekona, ja järjestelmät auttavat heitä antamaan potilaille Suomen parasta hoitoa.

Miten allianssimalli näkyy sinulle? Mitä pidät allianssityöskentelystä?

Allianssimalli näyttäytyy avoimena yhdessä tekemisenä. Tapa poikkeaa aiemmista työmalleista todella paljon. Allianssissa on paljon hyviä puolia ja jonkin verran myös haasteita, miten esimerkiksi saada oikeat osapuolet samaan pöytään samaan aikaan. H-talon työmaalla ja projektissa tapahtuu paljon eri puolilla yhtä aikaa. Tästä syystä tiedonkulusta on äärimmäisen tärkeä pitää huolta ja siihen joutuu panostamaan aktiivisesti.

Mitä toivot Pohjanmaan hyvinvointialueen asukkaiden ajattelevan H-rakennuksesta?

Toivon tietysti, että odotettu hyöty realisoituu, ja palvelut ja hoito saadaan sujuvasti niitä tarvitseville.

Mikä on ollut hankkeessa mieleenpainuvinta?

Hanke on ollut todella iso, mutta myös äärimmäisen opettavainen. Mieleenpainuvinta on ollut allianssiin kuuluva työpajatyöskentely. Tässä on todella päästy näkemään, kuinka tehokasta se parhaimmillaan voi olla. Hankkeessa on siis määrätyt työpajapäivät, jossa ovat paikalla kaikkien osapuolien edustajat saman pöydän ääressä. Kun samassa tilassa on lähettyvillä kaveri, jolta voi kysyä ja jonka kanssa neuvotella, saadaan asioita nopeasti eteenpäin.

Lisäksi on ollut hienoa tehdä eri alojen kanssa töitä ja tutustua moniin uusiin ihmisiin. Heistä jää myöhemmällekin elämälle hyviä uusia kontakteja.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Nollaan pääni veden alla. Harrastan paljon luolasukeltamista, sillä nautin siitä hiljaisesta kolmiulotteisesta ympäristöstä. Toimin myös sukelluskouluttajana. Perusasiat pysyvät siis hyvin mielessä, kun niitä käydään läpi ja harjoitellaan jatkuvasti aloittelijoiden kanssa. Lisäksi pelaan uppopalloa, joka on hyvin fyysinen laji ja jossa itse peli tapahtuu kokonaan veden alla. Pelissä joutuu siis tulemaan aina erikseen pinnalle hengittämään.

Tutustu H-uudisrakennuksen tekijöihin ja heidän tehtäviinsä

YHTEYSTIEDOT Projektitoimiston osoitteen ja yhteyshenkilöt löydät täältä.

Lue lisää