Sakari Nevala – porttivahti

Sakari NevalaSakari_Nevala_400x300.png
porttivahti, YIT

Mikä sinun roolisi on Bothnia High Five -allianssissa ja H-rakennuksen työmaalla? Mitä tehtäviä se sisältää?

Olen toinen H-rakennuksen työmaan porttivahdeista. Otan vastaan tavaratoimituksia ja ohjaan ne oikeaan paikkaan työmaalla. Katson, että rahti saadaan puretuksi ja tarvittaessa huolehdin työkoneen purkamaan kuormaa. Kuittaan tavaran saapuneeksi ja ilmoitan työnjohdolle, että toimitus on tullut. Vilkkaimpina päivinä olemme vastaanottaneet jopa 20 kuormaa.

Tehtäväni on myös huolehtia, ettei työmaalle pääse ulkopuolisia. Rakennustyömaat voivat olla vaarallisia ja ulkopuolisilta on estettävä pääsy työmaa-aitojen sisälle riskien välttämiseksi. Aluksi opastin sairaala-alueella liikkuvia, jotka yrittivät käyttää työmaa-aitojen sisään jääneitä, vanhoja kulkureittejä. Nyt ihmiset ovat aika hyvin oppineet uudet kulkureitit, jotka onneksi olemme voineet pitää samoina koko työmaan ajan.

Työpisteeni sijaitsee portin vieressä, mutta liikun työmaan alueella paljon ja teen, mitä milloinkin tarvitaan. Portilla on puhelinnumero, josta minut tavoittaa aina tarvittaessa. Talvisin esimerkiksi huolehdin liukkaudenestosta. Katson, että työmaa on järjestyksessä ja tavarat paikallaan. Teen paljon yhteistyötä työnjohdon kanssa. Tunnen kaikki nokkamiehet ja autan heitä erilaisissa tehtävissä.

Miten työsi näkyy hankkeessa? Mitä se tarkoittaa asiakkaalle?

Minun työni vaikuttaa alueen turvallisuuteen nyt työmaa-aikana. Työmaalla tavoitteemme on minimoida rakennusvaiheen häiriöt. Sairaalassa asioivat pääsevät liikkumaan turvallisesti ja ambulanssien kulkureitit pysyvät vapaina.

Mitä H-rakennuksen työmaalla toimiminen tarkoittaa sinulle?

Tämä on suurin työmaa, missä olen työskennellyt. Jokainen päivä on vähän erilainen. Tämä työ on todella sosiaalista, tapaan paljon ihmisiä ja se on minusta mukavaa. Tavarantoimittajilta olemme saaneet hyvää palautetta – helpotamme heidänkin työtänsä, kun heidän ei itse tarvitse etsiä paikkaa, mihin kuorman voi purkaa.

Miten työskentely H-rakennuksen  työmaalla poikkeaa aikaisemmista työskentelytavoista?

Olen aiemmalta ammatiltani muurari, mutta terveydellisistä syistä jouduin siirtymään fyysisesti kevyempiin työtehtäviin. Palaset loksahtelivat hienosti paikoilleen kaksi vuotta sitten, kun työnantajani YIT tarjosi minulle mahdollisuutta tulla H-rakennuksen työmaalle porttivahdiksi.

Tilaaja edellytti porttivahtia tälle työmaalle, sillä se on kokonsa puolesta erittäin suuri ja sijainti keskellä toimivaa sairaala-aluetta on kriittinen alueen turvallisuuden ja häiriöttömän toimivuuden näkökulmasta.

Kerro joku mieleenpainuva tapahtuma H-rakennuksen työmaalta?

Ei mitään dramaattista, mutta käynti nosturin yläkopissa jäi kyllä mieleen. Olen tehnyt 40 vuotta rakennustöitä, mutten ole aiemmin käynyt ylhäällä nosturissa. Nyt sain siihen mahdollisuuden ja täytyihän se kokea.

Mitä toivot Vaasan sairaanhoitopiirin asukkaiden ajattelevan hankkeesta?

Toivon, että H-rakennuksen henkilökunta viihtyy uusissa tiloissa ja että he kokevat voivansa työskennellä tehokkaasti. Se taas tarkoittaa asiakkaille hyvää hoitoa ja palvelua. Asiakkaita ei pallotella paikasta toiseen, vaan hoito voidaan tehdä keskitetysti.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Meillä on neljä aikuista lasta, ja heitä autan aina tarvittaessa. Vaimon kanssa tykkäämme kierrellä kirpputoreilla ja välillä jotain niistä hankimmekin. Koiran ulkoiluttaminen kuuluu päivittäiseen rutiiniin. Työmatkaa kertyy päivittäin 140 kilometriä, kun aamulla ajelen Ilmajoelta Vaasaan ja illansuussa takaisin.

Tutustu H-uudisrakennuksen tekijöihin ja heidän tehtäviinsä

YHTEYSTIEDOT Projekti- ja työmaatoimistojen osoitteet sekä yhteyshenkilöt löydät täältä.