Sami Moisio – sprinkleritarkastaja

Sami Moisio
Sprinkleritarkastaja
Ab Alarm Control Alco Oy

Mikä sinun roolisi on BH5-allianssissa? Mitä tehtäviä se sisältää?

Tarkastan, että sprinklereiden putket ja suuttimet on asennettu lain, asetusten ja standardien mukaan. H-talon eri osat valmistuvat eri aikaan, joten asennuksia ja tarkastuksia tehdään jatkuvasti.  Kun laitteisto otetaan käyttöön, tehdään sen käyttöönottotarkastus ja sen jälkeen kahden vuoden välein määräaikaistarkastukset.

Tarkastustyössä tutkitaan, että putket ja suuttimet on asennettu oikein, ne on kannakoitu oikein, ne ovat oikeaa tyyppiä ja niissä on oikeat lämpöarvot. Sprinklerikeskuksessa katsotaan hälytysventtiilien toimintakokeet ja testataan, että paloilmoitinkeskukselle johdetut hälytykset ja valvonta-alakeskukselle johdetut valvontahälytykset varmasti toimivat. Myös sulkuventtiilien toimivuus tutkitaan. Tarkistamme myös vesilähteen riittävyyden kaikkialle rakennuksessa.

Miten sprinklerit toimivat?

Sprinklereitä on valtava määrä erilaisia. Pääperiaate on, että sprinklerisuuttimet laukeavat lämpötilan noustessa tulen lämmöstä. Suuttimen yhtenä osana on lasiampulli, jonka väri kertoo missä lämpötilassa kyseinen sprinkleri laukeaa. Yleisin suuttimen väri on punainen, eli 68 astetta.

Sprinklerit suihkuttavat vettä noin 5 mm neliölle minuutissa riippuen kohteesta. Yhdellä suuttimella on aina suojausalue, jonka se kattaa. Yhden suuttimen suojausala voi kattaa huoneen muodosta riippuen 9m2 ja joissakin tapauksissa jopa 37 m2 kohteen luokituksesta riippuen. H-talossa sprinklereitä on tuhansia.

Miten työsi näkyy hankkeen päätyttyä? Mitä se tarkoittaa asiakkaalle?

Työni lisää yhtenä osana H-talon turvallisuutta. Kun kaikki asennukset ja tarkastukset on tehty huolellisesti, sprinklerit ovat osa kiinteistön paloturvallisuutta.

Miten allianssityömalli näkyy sinulle? Mitä pidät allianssityöskentelystä?

Paloteknistä suunnittelua on ollut normaalia enemmän. Tässä allianssissa suunnittelija on erikseen, sprinkleriliike erikseen ja palotekniset suunnitelmat erikseen. Nämä kaikki eri toimijat toimivat yhdessä. Perinteisissä urakkamuodoissa mukana on vain suunnittelija ja sprinkleritoimittaja usein samasta yrityksestä. Omassa tarkastustyössäni allianssityöskentely ei juuri näy, mutta toki minulla on tavallista enemmän läpikäytäviä suunnitelmia.

Koen allianssityömallin näin isossa kohteessa paloturvallisuuden kannalta hyvänä asiana. Mukana olevilla tahoilla on avointa keskustelua parhaista toimintatavoista. Tarkastuksilla olemme päässeet oikeisiin ratkaisuihin.

Mitä toivot Pohjanmaan hyvinvointialueen asukkaiden ajattelevan H-rakennuksesta?

Kun rakennus valmistuu, siitä tulee kyllä todella hieno. Rakennus tuntuu laadukkaalta ja varmasti ajaa käytössä tehtävänsä. Talossa on paljon lasia ja tosi hienot maisemat. Olemme monta kertaa jääneet ihailemaan myös joissain aulatiloissa käytettyjä maisematapetteja, ne ovat upeita. 

Mikä on ollut projektissa mieleenpainuvinta?

 Normaalisti eri kohteiden tarkastuskierroksella on tarkastajan lisäksi urakoitsija ja asiakkaan edustaja. Kun tulin H-taloon tekemään ensimmäistä tarkastustani, hieman yllätyin mukaan tulevan ryhmän koosta. Kierrokselleni tuli mukaan jopa 10 ihmistä, tosin viime aikoina määrä on ollut noin viisi. Koen sen hyvänä asiana, että ala ja paloturvallisuus kiinnostavat! 

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Puuhailen paljon moottoripyörien parissa. Rakentelen niitä ja reissailen Suomessa ja ulkomailla. Minulla on nyt 12. pyörä menossa. Olen käynyt ajamassa Itävallassa asti ja Pohjoisessa Norjan Lofooteilla.

Tutustu H-uudisrakennuksen tekijöihin ja heidän tehtäviinsä

YHTEYSTIEDOT Projekti- ja työmaatoimistojen osoitteet sekä yhteyshenkilöt löydät täältä.

Lue lisää