Sari Pasanen - elementtisuunnittelun projektipäällikkö

Sari PasanenSari Pasanen Ramboll Bothnia High 5
projektipäällikkö, Ramboll

Mikä sinun roolisi on Bothnia High Five -allianssissa? Mitä tehtäviä se sisältää?

Toimin Bothnia High 5 -allianssissa elementtisuunnittelun projektipäällikkönä. Käytännössä jaan tehtäviä Rambollin elementtisuunnittelijoiden kesken, aikataulutan suunnittelutehtävät ja tarkastan meiltä lähtevät suunnitelmat. Ohjaan elementtisuunnittelutiimiä ja huolehdin, että pysymme aikataulussa omalta osaltamme.

Olen myös yhteyshenkilö H-rakennuksen työmaan ja allianssin muiden suunnittelualojen kanssa. Huolehdin, että saamme muilta kaikki tarvitsemamme lähtötiedot. Rakennesuunnittelutiimin kanssa teemme tiivistä yhteistyötä, käytännössä olemme oikeastaan yksi osa rakennesuunnittelua.

Mitä elementtisuunnittelu tarkoittaa?

Elementit ovat rakennuksen osia, jotka tehdään tehtaalla mahdollisimman valmiiksi. Tehtaalta elementit kuljetetaan työmaalle asennettaviksi. Rakennuksesta voidaan elementoida jokin pieni osa, esimerkiksi porrasaskelmat, tai vaihtoehtoisesti lähes koko rakennus. Elementtisuunnittelussa suunnittelemme nämä rakennusosat yksityiskohtineen ja varusteluineen sekä liitokset, joilla elementit yhdistetään toimivaksi kokonaisuudeksi.

H-rakennuksen rungon alimmat osat (00-2 krs) valetaan paikan päällä. Kolmannesta kerroksesta ylöspäin talon runko rakennetaan elementeistä. Julkisivu sen sijaan rakennetaan elementeistä alimmista kerroksista lähtien.

3D-tietomallin rooli elementtisuunnittelussa?

Hyödynnämme 3D-tietomallia monipuolisesti elementtisuunnittelussa. Tietomalli on visuaalinen työkalu, jossa näkyy kaikki, mitä elementteihin sisältyy – raudoitukset, reiät, varustelu- ja liitososat.  Tietomallin avulla eri tahot näkevät myös esimerkiksi suunnitteluasteen, tehtaan elementtivalmistuksen tilanteen ja työmaan valmiusasteen elementtien suhteen.

Missä elementit valmistetaan?

H-rakennuksen elementit tehdään kahdessa elementtitehtaassa. Kyyjärvellä valmistetaan pilarit, jännebetonipalkit ja ontelolaatat. Teuvalla puolestaan tehdään julkisivuelementit ja esimerkiksi porrastasolaatat.

Miten työsi näkyy hankkeen päätyttyä? Mitä se tarkoittaa asiakkaalle?

Elementtirakentamisen ansiosta H-talon runko edistyy nopeammin, kuin mitä se edistyisi paikan päällä rakennettaessa. Pääsemme tekemään sisätöitä aikaisemmin ja saamme H-talon nopeammin asiakkaiden ja henkilökunnan käyttöön.

Pääasiassa elementit jäävät tasotteiden, maalien ja muiden pintamateriaalien alle, mutta julkisivuissa jää näkyviin myös meidän kädenjälki.

Mitä allianssissa toimiminen tarkoittaa sinulle? Mitä pidät allianssityöskentelystä?

Pidän allianssityöskentelystä, sillä siinä toimimme tiiviimmässä yhteistyössä kuin perinteisessä mallissa. Meillä on tosi hyvä yhteishenki tässä hankkeessa. Kaikilla on sama päämäärä ja teemme töitä yhteisten tavoitteiden eteen. Suunnittelijoiden kokouksiin on kiva osallistua. Kaikille avoin, yhteinen digitaalinen keskustelu- ja työtila helpottaa työskentelyä ja hankkeen sisäistä viestintää.

Haasteellista on asioiden samanaikainen edistyminen ja se, ettei meillä välttämättä ole aina käytössämme lopullisia työpiirustuksia. Siksi tietomallien ajantasaisuus ja pätevyys on ensiarvoisen tärkeää.

Miten allianssityöskentely poikkeaa aikaisemmista työskentelytavoista?

Yleensä muu suunnittelu on pidemmällä kun elementtisuunnittelu alkaa, mutta nyt olemme mukana aikaisemmassa vaiheessa. Suunnittelu etenee vain hiukan etumatkassa työmaan edistymiseen nähden. On hienoa, että voimme kommunikoida suoraan työmaan kanssa ja etsiä ratkaisuja yhdessä.

Kerro joku mieleenpainuva tapahtuma allianssista?

AJR, APR, KSL(* ja muita vastaavia, outoja lyhenteitä ja termejä sinkoili tuon tuostakin allianssin kokouksissa ja keskusteluissa tullessani mukaan Bothnia High 5 -allianssiin kesäkuussa 2019. Se oli hassua ja hämmentävää, sillä suurin osa näistä lyhenteistä oli allianssi- ja sairaalasanastoa, joihin en ollut törmännyt aiemmin. Google-haku ja Bothnia High 5 -allianssin sanasto olivat kovassa käytössä ensimmäisinä viikkoina. Nyt puhun itsekin jo sujuvaa allianssia. 😊

*) AJR = allianssin johtoryhmä, APR = allianssin projektiryhmä, KSL = kiinteät sairaalalaitteet

Mitä toivot Vaasan sairaanhoitopiirin asukkaiden ajattelevan hankkeesta?

Toivon, että sairaanhoitopiirin asukkaat ja henkilökunta ovat tyytyväisiä saadessaan uuden, turvallisen, toimivan ja nykyaikaisen sairaalarakennuksen käyttöönsä. Olisihan se hienoa, jos ohikulkijat pitäisivät rakennusta sekä sen julkisivua kauniina ja ilona silmälle.

Mitä teet vapaa-ajalla?

Harrastan tanssia, käyn sekä Hip hopissa(* että Commercial dancessa(**. Tanssi toimii minulle hyvin rentoutumiseen ja työajatusten nollaamiseen. Lisäksi aikani kuluu kahden mäyräkoiramme kanssa. Ja aina kun rakentaminen innostaa vapaa-ajallakin, keksimme kyllä remontoitavaa 60-luvulla rakennetussa omakotitalossamme.

*) Hip hop -tanssi (linkki Wikipediaan)

**) Commercial dance on kaupallista tanssia, jossa yhdistetään rohkeasti eri lajien tekniikoita ja tyyliä. Koreografiat muistuttavat artistien taustatanssijoiden liikkeitä sekä musiikkivideo

Tutustu H-uudisrakennuksen tekijöihin ja heidän tehtäviinsä

YHTEYSTIEDOT Projekti- ja työmaatoimistojen osoitteet sekä yhteyshenkilöt löydät täältä.