Tapio Latvala - ilmanvaihdon työnjohtaja

Tapio Latvala, Tapio_Latvala_400x300.jpgilmanvaihdon työnjohtaja Bothnia High 5 -allianssissa

Yksikönpäällikkö LVI, Are Oy

 

Mikä sinun roolisi on Bothnia High Five -allianssissa ja H-rakennuksen työmaalla? Mitä tehtäviä se sisältää? 

Toimin ilmanvaihdon eli IV:n työnjohtajana Bothnia High 5 -allianssissa ja H-rakennuksen työmaalla. Vastaan H-talon ilmanvaihtojärjestelmän toteutuksesta. Huolehdin, että ilmanvaihtoon liittyvät työt tehdään sovitusti ja aikataulun mukaisesti. Olen työnjohtajana IV-asentajille ja osallistun tarvittaviin palavereihin. Kaikkiaan H-taloon tulee 31 ilmavaihtokonetta.

Olen mukana suunnittelun ohjauksessa, eli yhdessä suunnittelijoiden kanssa käymme läpi erilaisia vaihtoehtoja ja toteutustapoja, joista valitsemme sopivimmat tähän hankkeeseen. Samoin hankinnan kanssa teemme vertailuja esimerkiksi järjestelmien toimintaan ja hintaan liittyen.

Onko H-talon ilmanvaihtojärjestelmässä jotain erityistä?

H-talon ilmanvaihto toteutetaan P1-puhtausluokan mukaisesti, jotta saavutamme vaaditun sisäilman puhtaustason. Käytännössä se tarkoittaa IV-töiden osalta esimerkiksi sitä, että aloitamme asennustyöt vasta sitten, kun kaikki pölyä aiheuttavat työvaiheet on tehty. Näin saamme pidettyä ilmanvaihtokanavat puhtaina.
Lue lisää P1 puhtausluokasta ja H-talon sisäilmasta: Tavoitteena puhdas sisäilma ja terveet tilat -artikkelista

H-taloon tulee 13 alipaineistettua eristyshuonetta, jotka ilmastoimme erikseen. Niissä hoidetaan potilaita, joilla on jokin tartuntavaarallinen ja eristystä vaativa sairaus. Henkilökunta kulkee ilmaeristyshuoneisiin sulkutilan kautta, joka sijaitsee käytävän ja ilmaeristyshuoneen välissä.

Miten työsi näkyy hankkeen päätyttyä? Mitä se tarkoittaa asiakkaalle? 

Valmiissa H-talossa on puhdas sisäilma ja hyvät olosuhteet sairaalan toimintaan.

Mitä allianssissa ja H-rakennuksen työmaalla toimiminen tarkoittaa sinulle? Poikkeaako työskentely jotenkin aikaisemmista työskentelytavoista?

Allianssimalli näkyy suunnittelun ja toteutuksen lähes samanaikaisena etenemisenä. Normaalisti suunnitelmat ovat valmiit ja sitten vasta lähdemme rakentamaan IV-järjestelmää. Nyt olen ollut mukana vaikuttamassa suunnitteluun ja hankintoihin – olen antanut oman panokseni parhaan ratkaisun löytämiseksi. Tämä tarkoittaa myös enemmän palavereja, kuin mitä tavallisessa IV-urakassa olisi.

Kerro joku mieleenpainuva tapahtuma allianssista tai H-rakennuksen työmaalta?

Ei tule juuri nyt mitään erityistä mieleen. Tietysti tämä pandemiatilanne on erityinen ja aiheuttaa sen, että olen työmaalla vain noin kaksi päivää viikossa. Muuten teen töitä etänä ja iso osa päivästä tulee oltua luurit korvilla etäkokoukseen osallistuen.

Mitä toivot Vaasan sairaanhoitopiirin asukkaiden ajattelevan hankkeesta?

Uskon, että Vaasan sairaanhoitopiirin asukkaat ja H-talon henkilökunta saavat nykyaikaiset ja laadukkaasti tehdyt tilat, joissa on turvallista asioida sekä terveet ja toimivat tilat työskennellä.

Mitä teet vapaa-ajallasi ja mikä on lempiruokasi?

Ostan vanhoja taloja ja kunnostan niitä. Tällä hetkellä remontoin ilmajokista taloa, johon aiomme muuttaa sen valmistuttua. Tykkään myös matkustella, mutta se on nyt jäähyllä pandemian vuoksi.

Pidän meksikolaisesta ruuasta. Olen asunut muutaman vuoden Meksikossa, ja tykästyin sikäläiseen ruokaan. Ikävä kyllä Suomesta löytyy vain yksi ravintola Helsingissä, josta saa aitoa ja hyvää meksikolaista ruokaa.

 

Tutustu H-uudisrakennuksen tekijöihin ja heidän tehtäviinsä

YHTEYSTIEDOT Projekti- ja työmaatoimistojen osoitteet sekä yhteyshenkilöt löydät täältä.

Lue lisää