Timo Koivisto - kiinteistöinsinööri

Timo KoivistoTimo Koivisto Bothnia High 5 -allianssi
Kiinteistöinsinööri, VSHP, Bothnia High 5 -allianssin projektiryhmän (APR) jäsen

Mikä sinun roolisi on Bothnia High Five -allianssissa? Mitä tehtäviä se sisältää?

Minun tehtäväni Bothnia High 5 -allianssissa on ohjata suunnittelua ja rakentamista siten, että saamme aikaan toimivat ratkaisut ja edellytykset hyvälle hoitotoiminnalle. Kuulun allianssin projektiryhmään (APR), jossa johdamme ja koordinoimme projektin päivittäistä toimintaa.

VSHP:n kiinteistöinsinöörinä vastaan sairaalan kiinteistöistä ja niiden paloturvallisuudesta sekä viranomaisyhteistyöstä näiltä osin. Lisäksi vastuulleni kuuluvat kulunvalvonta- ja lukitusratkaisujen koordinoiminen. Katsomme yhdessä käyttäjien kanssa, mikä on paras vaihtoehto kuhunkin kohteeseen ja käyttöön.

Miten työsi näkyy hankkeen päätyttyä?

Työmme tulee näkymään laadukkaana, helppohoitoisena ja modernina sairaalarakennuksena. Tiloista tulee hoitotyössä hyvin toimivat ja henkilöstön on hyvä tehdä siellä työtään. Asiakkaiden on helppo tulla ja liikkua rakennuksessa.

Rakennuksen ylläpitäminen tulee olemaan vaivatonta ja kustannustehokasta. Tähän vaikuttavat esimerkiksi tekemämme materiaali- ja järjestelmävalinnat.  Huomioimme rakennuksen koko elinkaaren kaikessa suunnittelussa sekä hankinnoissa. Valinnoissamme pyrimme ajattelemaan pitkäjänteisesti ja huomioimaan elinkaaren aikaiset ylläpitokustannukset. Ei ole järkevää säästää pientä summaa järjestelmän tai laitteen hankinnassa, jos kilpailevaan tuotteeseen verrattaessa ylläpitokustannukset ylittävät muutamassa vuodessa hankinnassa säästetyt rahat.

Mitä allianssissa toimiminen tarkoittaa sinulle? Miten allianssityöskentely poikkeaa aikaisemmista työskentelytavoista?

Minusta on hienoa olla mukana Pohjanmaan ensimmäisessä allianssihankkeessa. Olemme suunnannäyttäjiä uudessa tavassa toimia.

Allianssityöskentely on pääsääntöisesti mukavaa. Meidän yhteistyö on tehokasta ja toimivaa, Big Roomissa olemme kaikki paikalla ja asiat edistyvät. Big Roomin työpajoissa saamme monta asiaa kerralla hoidettua ja lyötyä lukkoon. Monesti tarvitsemme näkemyksen useammalta kannalta – esimerkiksi hoitopuolen edustajan, rakentajan ja arkkitehdin lausunnot – ja silloin on kätevää, kun yhdessä saamme asioita ratkottua ja pääsemme heti eteenpäin.

Allianssimallin iso etu on se, että pääsemme aikaisemmin aloittamaan rakentamisen. Suunnitelmien ei tarvitse olla 100-prosenttisesti valmiit, kun voimme aloittaa rakennustyöt.

Olemme jo tehneet infran siirtotöitä ja korotamme parhaillaan pysäköintitaloa. Valmistelevat maanrakennus- ja louhintatyöt saamme päätökseen keväällä 2019.

Kerro joku mieleenpainuva tapahtuma allianssista?

Hankintavaiheen kehitystyöpajat jäivät mieleen. Oli todella uskomatonta, miten eri tavalla ryhmät toimivat sekä miten erilaisia tuloksia eri ryhmät saivat aikaan samoista toimeksiannoista ja tehtävistä.

Mitä ajattelet tulevasta rakennuksesta ja tästä hankkeesta?

Uusi H-rakennus on todella tarpeellinen. Sairaanhoitopiirillä on käytössään monia huonokuntoisia ja epäkäytännöllisiä tiloja. Ne eivät ole tehokkaassa käytössä ja ne palvelevat huonosti hoitoprosesseja sekä asiakaslähtöisyyttä.

Teemme nyt modernin rakennuksen, jota pystymme käyttämään tehokkaasti. Suunnittelemme H-rakennukseen tilankäytön ja toimivuuden asiakkaiden ja henkilökunnan näkökulmasta – tavoitteenamme on tehdä heille Suomen parasta laatua. Panostamme energiatehokkuuteen ja tilojen muunneltavuuteen. Tämä hanke tukee osaltaan VKS 2025 -ohjelman kustannussäästötavoitteita.

Rakennuksesta on tulossa mielestäni hyvännäköinen ja alueelle hyvin sopiva. H-rakennus tulee olemaan ensimmäinen katseenkiinnittäjä lähestyttäessä kaupunkia moottoritien suunnasta.

Mikä on lempiruokasi?

Minulle toimii hyvin intialainen ja muukin mausteinen ruoka. Naan-leipä on parasta. Vaasassa on monta paikkaa, joista saa hyvää ja minunkin kriteerieni mukaan riittävän tulista ruokaa. Juustosta sen sijaan en pidä missään muodossa, sillä saa jopa intialaisen ruuan pilalle!

Tutustu H-uudisrakennuksen tekijöihin ja heidän tehtäviinsä

YHTEYSTIEDOT Projekti- ja työmaatoimistojen osoitteet sekä yhteyshenkilöt löydät täältä.