Visa Katajisto – lukitusurakoinnin projektipäällikkö

Visa Katajisto
Lukitusurakoinnin projektipäällikkö
LukkoVaasa Oy

Mikä sinun roolisi on BH5-allianssissa? Mitä tehtäviä se sisältää?

Roolini on toimia H-rakennuksen lukitusurakoinnin projektipäällikkönä. Olen tuonut asiantuntemustani hankkeeseen aina sairaalarakennuksen lukkosuunnittelusta asentamisen valvomiseen asti.

Asentamista edelsi kahdeksan kuukauden suunnitteluvaihe, jossa arkkitehdit esittivät käyttäjän vaatimukset ja toiveet ovien toimintatavoista sekä kulunvalvonnasta, ja minä suunnittelin niiden käytännön toteutuksen.

H-rakennukseen tulee lähes 2 000 ovea, joiden lisäksi vastaamme yli 3 000 lukittavasta kalusteesta talossa. Yleisesti talon ovissa ja kalusteissa on elektromekaaninen lukitusjärjestelmä.

Nyt asennusvaiheessa roolini on vastata materiaalivirroista työmaalle, laskutuksesta ja lukitusjärjestelmien asentajaresursseista yhteistyössä työpäällikön kanssa. Kulunvalvontaa ja automatiikkaovia on talossa paljon. Asennusvaiheen jälkeen teemme kaikille oville vielä käyttöönottoprotokollat ja testipöytäkirjat, että turvalaitteet toimivat sataprosenttisesti. Olemme jo pitkällä, mutta työmäärämme vain kiihtyy hankkeen loppua kohden.

Miten työsi näkyy hankkeen päätyttyä? Mitä se tarkoittaa asiakkaalle?

Työni näkyy henkilöstön vaivattomana kulkuna kiinteistössä. Heidän tulee päästä kohteeseensa helposti ja valvotusti.

Työni näkyy myös turvallisuutena. Huolellisesti suunnitellun kulunvalvonnan ansiosta talossa on jäljitettävissä, kuka on käynyt ja missä. Ovet ja lukitukset varmistavat monin paikoin myös potilasturvallisuutta. Erikoisratkaisuille on haettu pelastuslaitosten hyväksynnät.

Esteettömyys on päivän sana kaikessa kulkemisessa. Olemme satsanneet H-rakennuksessa esteettömään kulkuun, jotta kulkuväylät ja ovet toimivat helposti kaikille talossa kulkeville.

Miten allianssityömalli näkyy sinulle? Mitä pidät allianssityöskentelystä?

Meillä ei ole allianssityömalleista kovasti kokemusta. Itselläni tämä on vaikuttanut siten, että pääsin vaikuttamaan prosessiin suunnittelusta alkaen. Toisenlaisissa projekteissa lukkourakoitsija pääsee mukaan vasta, kun suunnittelu on jo liian pitkällä ja suunnitelmissa on virheellisyyksiä. Nyt olemme voineet välttää tämän ja tehdä oikein alusta asti. Mielestäni allianssi on ollut hyvä systeemi, koska siinä kannetaan vastuuta yhdessä eikä osoitella sormella muita.

Mitä toivot Vaasan sairaanhoitopiirin asukkaiden ajattelevan H-rakennuksesta?

Sairaalarakennuksesta tulee kyllä todella hyvä, muutenkin kuin lukkojen osalta. Sairaalalla on tiloja ja toimintoja tällä hetkellä niin paljon, että palvelujen keskittäminen H-taloon on varmasti kannattavaa. Olen myös päässyt katsomaan maisemia talon seitsemännen kerroksen ulkoilutiloista ja näköalat sieltä ovat kyllä aivan mahtavat.

Mitä itse ajattelet hankkeesta?

Tämä on ylivoimaisesti suurin urakka, jossa olemme olleet mukana. Meille ei siis todellakaan ole ihan jokapäiväistä saada olla mukana näin merkittävässä hankkeessa. Se sitoo todella paljon voimavaroja.

Kaikki on sujunut kuitenkin yleisesti oikein hyvin. Jos jotain tulee vastaan, hurtilla huumorilla pääsee pitkälle. Meillä on ollut projektissa hyvä henki vastaavan mestarin kanssa ihan alusta alkaen.

Miten irtaudut työasioista vapaa-ajallasi?

Veneily ja mökkeily ovat lähellä sydäntäni. Harrastan myös reserviläistoimintaa ja olen muutamissa yhdistyksissä mukana. Aiemmin olen pitänyt paljon myös ratsastuksesta, joka oli koko perheen harrastus lasten ollessa pienempiä. Sillä harrastuksella saa nollattua aivoja kaikista parhaiten.

Tutustu H-uudisrakennuksen tekijöihin ja heidän tehtäviinsä

YHTEYSTIEDOT Projekti- ja työmaatoimistojen osoitteet sekä yhteyshenkilöt löydät täältä.