Usein kysyttyjä kysymyksiä FAQ

Kysymyksiä ja vastauksia

Olemme koonneet tähän H-uudisrakennusta, Bothnia High 5 -allianssia, rakennustöitä ja työmaata koskevia, usein esitettyjä kysymyksiä vastauksineen. 

Mitä rakennushankkeessa tehdään? 

H-uudisrakennus Vaasan keskussairaalalle. Lisäksi teemme teknisen perusrakenteen eli infran siirtotöitä ja korotamme pysäköintitaloa.

Mitä toimintoja uuteen H-rakennukseen tulee? 

  • Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteisiä avohoidon palveluja, jotka vastaanottavat arviolta 326 000 asiakaskäyntiä vuodessa  
  • Avohoidon palveluja kolmessa kerroksessa 
  • Vuodeosastopalveluja viidessä kerroksessa, joista kolmessa kerroksessa somatiikan osastoja ja kahdessa kerroksessa psykiatrian osastoja. 
  • Informaatio- ja palveluohjaustoimintoja, esimerkiksi palvelunohjauspiste, kolmas sektori ja  vapaaehtoistoimijat 
  • Tiloja yksityisille palveluntuottajille, esimerkiksi asiakasapteekille, kioskitoiminnalle, kahvila- ja ravintolapalveluille.

Minkä kokoinen H-uudisrakennuksesta tulee?

H-rakennuksen pinta-alaksi tulee noin 37 000 neliömetriä. Rakennuksesta tulee 10-kerroksinen, lisäksi ylös tulee tekninen tila. Samalla keskussairaalan tiloja poistetaan käytöstä noin 60 000 neliömetriä ja prosesseja kehitetään. 

Miksi uudisrakennuksen nimi ei ole Pohjanmaan sote-talo? 

Vaasan keskussairaalan kaikilla rakennuksilla on kirjaintunnus.  Tuleva rakennus saa kirjaimen H, koska Hietalahden sairaala-alueelta puretuista rakennuksista yksi oli H-rakennus. H kuvastaa myös hyvinvointia (ruotsiksi hälsa). Sote-taloa käytettiin varhaisessa vaiheessa nimenä, mutta se sai väistyä virallisen nimen tieltä. 

Vaasan keskussairaalan H-uudisrakennus toteutetaan Bothnia High 5 -projektiallianssina. Mitkä osapuolet muodostavat Bothnia High 5 -allianssin? 

Yhteenliittymän muodostavat Vaasan sairaanhoitopiiri, YIT, Granlund Pohjanmaa, Ramboll Finland, Raami Arkkitehdit sekä Arkkitehdit Kontukoski.  

Mitä Bothnia High 5 -nimi tarkoittaa? 

Bothnia High 5 on projektiallianssin nimi. Allianssille haluttiin antaa oma nimi, sillä se on monivuotinen ja ainutlaatuinen hanke Pohjanmaalla. Allianssi käsittää monta organisaatiota, Bothnia High 5 -nimellä yhdistämme kaikki osapuolet yhteen. 

Allianssissa toimimme yhdessä ja yhtenäisesti. Näin haluamme näyttäytyä myös ulospäin ja käytämme kaikki Bothnia High 5 -nimeä allianssiryhmittymästä puhuessamme.  

Bothnia High 5 -nimi kuvastaa erityisesti yhdessä tekemistä, hyvää yhteistyötä ja kannustavaa ilmapiiriä. High eli korkea viittaa myös siihen, että H-rakennuksesta on tulossa korkeahko rakennus ja sairaala-alueen maamerkki. 

Meillä on käynnissä koko maakunnan näkökulmasta merkittävä projekti ja yhdessä löydämme uusia, parempia tapoja toimia. Teemme parasta yhdessä koko Pohjanmaan hyväksi, uutta tapaa hyödyntäen. Se on ylävitosen eli High fiven arvoista!

Mitä tarkoittaa muuntojoustavuus?

Muuntojoustavuus tarkoittaa rakennuksen tai rakenteen kykyä mukautua käyttöiän aikana tapahtuviin muutoksiin, jotka liittyvät toiminnallisuuteen, käyttötarkoitukseen tai teknisiin järjestelmiin.

 

Katso sanastoa sekä allianssin keskeiset elementit ja periaatteet täältä.

Mitä tarkoittaa allianssi tai Open book -periaate? Katso täältä sanastoa sekä allianssin keskeiset elementit ja periaatteet.

Lue lisää

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi tai haluatko antaa palautetta? Lähetä meille viestiä yhteydenottolomakkeen kautta. Vastaamme sinulle mahdollisimman pian!

Lue lisää