Anna Erola

Syntynyt: 12.9.1985 Laihialla

Asuu: Böle, Mustasaari (Vaasan seudulla, varttunut Gerby-Västervikin alueella)

Koulutus: valmistunut kätilöksi ammattikorkeakoulu Noviasta vuonna 2010

Ura: kätilönä Vaasan keskussairaalassa vuodesta 2009

Perhe: avopuoliso Magnus, kolmevuotias Wilson-poika ja puolivuotias Amelié-tyttö sekä rottweiler Daddy

Harrastukset: hevoset ja liikunta, ulkoilu, hiihto

Lempiruoka: hyvä häränfilee

Lempijuoma: punaviini

Miksi halusit kätilöksi?

Halusin olla osa elämän hienointa tapahtumaa. Olen aina itsekin halunnut äidiksi, koska äitiys on elämän paras asia.

Mitä kätilön työhön kuuluu?

Työskentelen synnytyssalissa, jossa teemme töitä raskaana olevien naisten parissa ja olemme mukana synnytyksissä. Lisäksi huolehdimme potilaista, joilla on raskausajan ongelmia: meille tulee esimerkiksi naisia, joiden synnytys uhkaa käynnistyä liian aikaisin. Hoidamme myös potilaita, joilla on raskausmyrkytys tai muita tarkkailua vaativia oireita. Kätilö voi tehdä työtä myös muiden gynekologisten potilaiden, kuten keskenmenon tai abortin läpikäyneiden naisten kanssa.

Millaista on työskennellä kätilönä?

Työ on mielenkiintoista ja melko vaativaa. On oltava joustava – joskus on hyvinkin rauhallista ja toisinaan työtahti on erittäin kiivas, ja asiat tapahtuvat nopeassa tahdissa. Potilas–kätilö-suhde on erittäin intensiivinen synnytyksen ajan. On aina yhtä ihanaa olla mukana synnytyksessä. En usko, että koskaan kyllästyn siihen, niin upea ja onnen täyttämä hetki se on. Kaikista parasta on kuitenkin vanhempien jälkeenpäin osoittama kiitollisuus.

Mikä on työssäsi haastavinta?

Vaikeimpia ovat tietenkin tilanteet, joissa äiti tai vielä vatsassa oleva vauva ei voi hyvin. Hätätapauksissa on oltava todella ripeä, ajateltava salamannopeasti ja toimittava vikkelästi. Tilanne voi olla kiinni minuuteista, ja joissakin vakavissa tapauksissa äiti on saatava leikkaussaliin välittömästi. Tällaista tapahtuu onneksi harvoin. Useimmiten synnytykset sujuvat hyvin, ja kaikki päättyy onnellisesti, mikä tuntuu mahtavalta. Jos teemme päätöksen kiireellisestä keisarinleikkauksesta, ja syntynyt vauva voi hyvin, silloin tietää toimineensa oikein. On kuitenkin varauduttava siihen, että uran aikana joutuu olemaan mukana myös vaikeissa hetkissä.

Onko sinulla työstäsi jokin erityisen hieno muisto, josta haluaisit kertoa?
On erityisen hienoa saada auttaa synnytyksessä pariskuntaa, jolla on ollut pitkään vaikeuksia saada lasta ja joille on sattunut monta keskenmenoa. Kun heille sitten syntyy terve lapsi – silloin tuntee uskomattoman syvää iloa, kun tietää millaisia vaikeuksia he ovat joutuneet kohtaamaan.

Mitkä ovat kätilön tärkeimmät ominaisuudet?
Useimmille meistä tämä on kutsumusammatti, ja silloin on sydän mukana aivan toisella tavalla. Olemme tavattoman ylpeitä työstämme.  Synnyttäjälle ja tukihenkilölle on pystyttävä luomaan turvallinen olo. Suurta sydäntä tarvitaan, jotta pystyy eläytymään potilaan kokemuksiin. Kätilön on oltava hyvä ihmistuntija. Hoitosuhde on lyhyt ja intensiivinen, eikä siinä ole juuri aikaa tutustua toiseen. Joskus on oltava myös päättäväinen. Jos potilas on oikein kipeä, hänellä ei ehkä ole kykyä arvioida, mikä hänelle tai lapselle on parasta ja silloin tarvitaan joku, joka kertoo kaapin paikan.

Millaista on työskennellä Vaasan keskussairaalassa?

Tuntuu tosi hienolta työskennellä vauvamyönteisessä sairaalassa, sillä voimassa oleva Baby Friendly Hospital -sertifikaatti on vain kahdella sairaalalla Suomessa. Se vaati taloudellista panostusta ja usean vuoden kovan työn. Koko työotteemme tukee ensimmäistä imetystä sekä äidin ja vauvan välistä vuorovaikutusta. Panostamme pieniin ihmisiin ja haluamme, että vauvat saavat hyvä alun elämälleen.

Viihdytkö synnytyssalissa?

Viihdyn synnytyssalissa erittäin hyvin, ja minulla on hyvät työtoverit. Pidän työstäni ja työpaikallamme on rento tunnelma, nauramme paljon. Olemme kaikki samanhenkisiä ihmisiä.

Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi?
Haluan jatkaa kätilön työtä keskussairaalassa, mutta olisi myös hauskaa opettaa kätilöosaamistani muille. Pidän työstäni sairaalassa niin paljon, etten usko, että pystyisin koskaan tekemään jotakin aivan muuta työtä.

Miksi haluat asua Vaasassa?

Rakastan Vaasaa. Olen kasvanut meren äärellä enkä voisi kuvitellakaan asuvani paikassa, jossa merta tai saaristoa ei ole. Kun olin pieni, vietin kaikki kesäni merenrannalla. Vaasa on sopivan kokoinen – ei liian iso, ei liian pieni, ja palveluita on tarjolla sopivasti. Täällä on kaunis luonto, suku ja suurin osa ystävistäni.  Olen huomannut, että useimmat muualla opiskelleista ystävistäni ovat palanneet lopulta takaisin.

Mikä Vaasassa on parasta?

Meri. Niin se vain on. Olemme vene- ja mökki-ihmisiä.

Teksti: Charlotta Järf, kuvat: Katja Lösönen

Uratarinoita

Blogisarjassa esittelemme keskussairaalan työntekijöitä.
3.3.2016 VKSadmin