Elena Pellas

Syntynyt: Kurskissa, Venäjän keskiosassa

Asuu: Karperössä, Mustasaaressa (Vaasan seudulla)

Ura:

Synnytysten ja naistentautien apulaisylilääkäri vuodesta 2004

Synnytysten ja naistentautien lääkäri Vaasan keskussairaalassa vuodesta 1999

Naistentautien ja synnytysten lääkäri, Venäjä, 1989–1993

Koulutus:

Lisääntymislääketieteen erikoistumisopinnot, 2011, Tampereen yliopisto

Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri, 2005, Tampereen yliopisto

Lääketieteen lisensiaatti 1987, synnytysten ja naistentautien lääkäri 1989, Venäjä

Perhe: aviomies, 20-vuotias poika ja Maggi-kissa

Harrastukset: puutarhanhoito ja Lillön saarella sijaitsevalla huvilalla oleilu

Lempiruoka: ekologisesti tuotetut vihannekset ja kala

Lempijuoma: cappuccino

Lempielokuva: Jane Eyre (perustuu Charlotte Brontën Kotiopettajattaren romaaniin)

Lempimusiikki: Vivaldi, Neljä vuodenaikaa

Miksi halusit ryhtyä lääkäriksi?

Isäni oli lääkäri. Kotona keskustelimme erilaisista sairauksista, ja hänellä oli aina kiire jonkun potilaansa luokse. Isä oli esikuvani, ja hänen ansiostaan myös minä tunsin haluavani auttaa muita ihmisiä.

Miksi valitsit juuri naistentaudit ja synnytykset?

Olen aina tykännyt tehdä töitä käsilläni. Käytännössä valinta oli siis tehtävä kirurgian ja naistentautien välillä. Valitsin naistentaudit. On mahtavaa päästä auttamaan uusi ihminen maailmaan.

Mitä työsi erikoislääkärinä sisältää?

Ensisijaisesti autan lapsettomia pariskuntia raskauden alkuun. Endokrinologian alalla tutkin ja hoidan potilaita, joilla on hormonaalisia häiriöitä. Sellaisia voivat olla esimerkiksi nuoret naiset, joilla on munasarjojen heikentyneen toiminnan vuoksi alkanut vaihdevuodet. Potilaat, jotka kärsivät pahasta endometrioosista, saattavat tarvita hormonihoitoja. Yleisimpiä tapauksia ovat naiset, joilla on epänormaalia karvankasvua tai heidän kuukautisensa ovat epäsäännöllisiä tai jääneet kokonaan pois. Lisäksi vastuualueisiini kuuluvat gynekologiset leikkaukset sekä hankalat synnytykset.

Mikä on työssäsi parasta?

Uuden elämän luominen lääketieteen tietämyksen ja teknologian ansiosta niille vanhemmille, jotka eivät pystyneet tulemaan raskaaksi luonnollisin keinoin. Parasta on päästä tekemään raskausultraäänitutkimus parille, joka on yrittänyt saada lasta pitkään.

On myös erittäin mielenkiintoista työskennellä naistentautien endokrinologian ja hormonaalisten häiriöiden parissa. Jos jotakin poikkeavaa löytyy, on siihen useimmiten syynsä, ja on innostavaa yrittää löytää ongelmiin selitys. Jotkut tapauksista ovat vaikeita, mutta useimmiten ratkaisu löytyy, kun kaivaa riittävän syvältä.

Mitä luonteenpiirteitä ammattisi vaatii?

On oltava kärsivällinen ja nöyrä tilanteesta riippumatta. Mielestäni lääkärin ammatissa ylipäätään tärkeintä on rakastaa ihmisiä, haluta auttaa apua tarvitsevia sekä kohdella heitä niin kuin haluaisi itseään kohdeltavan.

Mikä on työssäsi haastavinta?

Haluaisin, että voisin antaa jokaiselle potilaalleni enemmän aikaa. Koska potilasmäärät kasvavat jatkuvasti, on jokaiselle potilaalle yhä vähemmän aikaa. Koska ihmiset hankkivat lapsia yhä vanhemmalla iällä, noin 15 prosentilla pareista on ongelmia tulla raskaaksi. Kaikista Suomessa vuonna 2011 syntyneistä vauvoista 4,2 prosenttia syntyi lapsettomuushoitojen ansiosta (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2013).

Useimmiten pystyn auttamaan potilaitani, mutta joskus minun täytyy tuottaa heille pettymys. Huonojen uutisten kertominen on raskasta. Kun potilas saa kuulla, ettei hän voi saada lasta, seuraa siitä suuri suru ja toisinaan shokki. Silloin yritän selittää tilanteen niin hyvin kuin osaan sekä kertoa muista mahdollisista vaihtoehdoista.

Viihdytkö Vaasan keskussairaalassa?

Viihdyn työpaikassani hyvin. Meillä on hyvät välit sairaalan johtoon, joka auttaa ratkomaan ongelmallisia kysymyksiä. He ymmärtävät haasteemme ja tekevät voitavansa nykyisessä haastavassa tilanteessa. Minä pääsen käyttämään täällä taitojani ja kehittymään ammatillisesti. Meillä Vaasan keskussairaalan naistentautien klinikalla on laaja palvelupohja, sillä meillä on erikoislääkäreitä niin perinatologian, endokrinologian kuin gynekologisten syöpätautienkin aloilla. Yleensä näin on vain yliopistosairaaloissa. Se tarkoittaa, että pystymme hoitamaan epätavallisen monia erilaisia vaivoja ilman että meidän tarvitsee lähettää potilaita hoitoon yliopistosairaalaan.

Millainen työyhteisö teillä on yksikössänne?

Meillä naistentaudeissa ja synnytyksissä on hyvä työyhteisö. Kollegoina tuemme toisiamme työssä. Keskustelemme toistemme kanssa epäselvistä tai vaikeista potilastapauksista. Kun meitä on useampi, on helpompi löytää ratkaisuja. Teemme hyvää tiimityötä myös sairaanhoitajien kanssa. Ilman heitä ei kaikkea potilastyötä olisi mahdollista toteuttaa.

Mitä teit ennen kuin tulit Vaasaan?

Asuin aiemmin Belgorodissa, suuressa kaupungissa Venäjän keskiosassa, jossa työskentelin niin ikään sairaalassa. Työtehtäväni olivat hyvin samantyyppisiä, mutta siellä lapsettomat parit ja hormonaaliset muutokset eivät kuuluneet vastuualueisiini.

Millaista oli muuttaa Vaasaan?

Muutin Vaasaan, koska tapasin mieheni, joka on täällä syntynyt. Ensin opin ruotsia mieheni kautta ja kielikursseilla, ja erikoistumisopintojeni aikana Tampereella opin suomea. Olen heti saapumisestani lähtien viihtynyt Vaasassa. Luonto ja saaristo ovat aivan fantastiset. Vaasa on sopivan suuri kaupunki ja sillä on hyvä sijainti lähellä merta.

Teksti: Charlotta Järf, kuvat: Katja Lösönen

Uratarinoita

Blogisarjassa esittelemme keskussairaalan työntekijöitä.
3.8.2017 Redaktion_Toimitus