Kolottaako selkää? Jopa 85 prosenttia suomalaisista kärsii toisinaan selkävaivoista. Osa ongelmista johtuu kausiluontoisista tapaturmista tai töistä, kuten liukastumisesta tai liiasta haravoimisesta. Osa selittyy pitkäkestoisella istumisella huonossa asennossa.

Vaasan aluetyöterveyden työfysioterapeutteina työskentelevät Karin Norrgård ja Anette Utriainen sekä fysioterapeutti Salla Nåhls tietävät, mistä kolottaa kun on istunut liikaa:
− Jos selkä ja lonkat tuntuvat jäykiltä, olet istunut liian kauan. Myös huonossa tuolissa on pakko jännittää selkä- ja pakaralihaksia, mikä huonontaa selän kuntoa entisestään.

Pysy ryhdissä ja vältä selän virheasennot

Hyvä tuoli on ryhdin perusta ja konkreettinen tukipilari. Töissä moni saattaa istua ryhdikkäästi, mutta kotona sortuu makoilemaan sohvalla. Naiset ja miehet istuvat tyypillisesti eri tavoin huonosti.
− Naisilla paine kohdistuu alaselkään, kun taas miehillä hartiat painuvat kasaan. Naiset istuvat liian korkealla ja koko asento notkoselkää myöten voi olla kuin lentoon lähdössä. Lisäksi vedetään napaa selkärankaan, mikä vaikeuttaa hengittämistä. Miehet taas istuvat liian matalalla ja röhnöttävät
etukumarassa, kertoo Utriainen.

Lue koko artikkeli ensi viikolla ilmestyvästä Kotikäynnistä.

2.12.2016 VKSadmin