Keskussairaalan pääaulassa järjestetään vuoden mittaan useita erilaisia tapahtumia. Tulevista tapahtumista saat tietoa seuraamalla Facebook-sivuamme. Henkilöstö ja asiakkaat saivat sairaalapäivän aikana tutustua Vaasan seudun eri potilasyhdistyksiin. Tilaisuus oli suosittu ja monet tulivat tutustumaan paikalla olleisiin kymmeneen yhdistykseen, jotka esittelivät toimintaansa pääaulassa.

sjukhusets huvudentré

Marina Sippius, Keikka-avun projektikoordinaattori, kertoi Keikka-avun saattavan yhteen vapaaehtoisia ja niitä, jotka tarvitsevat hieman apua arkipäivässä tai tuntevat itsensä yksinäisiksi. Vapaaehtoiset voivat esimerkiksi lähteä kaveriksi kävelylle tai vaikka avuksi apteekkiin tai kauppaan.

Marina Sippius, från vasanejdens föreningare

- Jos tarvitsee seuraa tai apua arkipäivässä, voi henkilö itse tai omainen ottaa yhteyttä Vaasan seudun yhdistyksiin ja Keikka-apuun, Sippius sanoo.

Samalla viikolla huomioitiin kansainvälinen toimintaterapiapäivä

Kansainvälisen toimintaterapiapäivän johdosta sairaalan toimintaterapeutit päättivät nostaa esille sen, miten toimintakykyä arvioidaan. Arviointi tehdään haastattelemalla ja tarkkailemalla arkiaskareita. Jos toimintaterapiassa käy lapsi, sekä lasta että vanhempia voidaan haastatella. Lapsi saa leikkiä tai tehdä arkiaskareita, ja toiminta videoidaan. Toimintaterapeutti käyttää pisteytystä ja asteikkoja arvioidessaan, mitä osa-aluetta lapsen on harjoiteltava.

vägg med affischer som visar hur ergoterapueter bedömmer funktionsförmåga

Toimintaterapia on kuntoutusmuoto, joka perustuu arkitoimien terapeuttiseen käyttöön. Toimintaterapiaa hyödynnetään melkein kaikilla sairaalan osastoilla.

- Haluamme, että potilas saa onnistumisen tunteita ja tuntee olevansa hyödyksi, kertoo toimintaterapeutti Nina Toivonen

Joidenkin lasten on harjoiteltava vaikkapa kahden käden otetta. Käden toimintoja voidaan harjoittaa erilaisilla leluilla, jotka vaativat kahden käden käyttämistä.

- Esimerkiksi kruunun paneminen päähän tai tiukan kannen irrottaminen kattilasta vaatii kahta kättä.

ergoterapeuter sätter krona på huvudet

Terapian ja apuvälineiden avulla pyritään parantamaan asiakkaan toimintakykyä arjessa.

Loppuvuoden ajan remontoimme Vaasan keskussairaalan pääaulassa ja sen läheisyydessä. Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä. Remontin tuloksena aulaan tulee uusi oleskelutila ja rauhallinen puhelinpiste Kela-taksin tilaamiseen.
 >>Lue koko uutinen remontista.

23.11.2017 Redaktion_Toimitus