Lauantaina 14.10. Vaasan keskussairaalan ala-aulassa kuhisee. Odotamme paikalle paljon odottavia äitejä yhdessä puolisoiden ja tukihenkilöiden kanssa. Nämä lokakuun avoimet ovet poikkeavat muista vuoden avoimista ovista siinä, että silloin juhlistetaan koko Suomessa vietettävää imetysviikkoa. Odotettaessa synnytyssaliin ja synnyttäneiden osastolle pääsyä, voi ala-aulassa tutustua imetystä helpottaviin apuvälineisiin ja keskustella mieltä askarruttavista imetykseen liittyvistä asioista meidän imetyseksperttien kanssa.

Tänä vuonna kansainvälisen imetysviikon teemana on Imetyksen tukena yhdessä. Teema herättelee pohtimaan imetyksen merkitystä ja sen tukemista laajempana ilmiönä yhteiskunnassa. Imetys ei ole vaan äitien ja lasten välinen asia, vaan sen onnistumiseen vaikuttaa myös ympäröivän yhteiskunnan asenteet. Imetysviikolla halutaan muistuttaa, että kaikilla kohtaamisilla, joissa imetys tulee puheeksi tai huomion kohteeksi, voi olla vaikutusta imetyksen onnistumiselle. Suomessa on tänä vuonna haluttu nostaa myönteinen suhtautuminen imettämiseen julkisilla paikoilla erityiseksi puheen aiheeksi.

Vaasan keskussairaala sai Vauvamyönteinen sairaala -sertifikaatin vuonna 2013. Tällä hetkellä teemme jo kovasti töitä sen puolesta, että saisimme sen uusittua vuoden päästä syksyllä. Aina riittää kehitettävää ja meidän tavoitteenamme on tulla yhä paremmiksi imetyksen tukijoiksi.

Meillä on täällä synnytysyksikössä monta uutta ilon- ja ylpeydenaihetta:

1)     Heinäkuusta lähtien lähes kaikki halukkaat ovat saaneet perhehuoneen. Perhehuoneena meillä voi toimia mikä tahansa potilashuone, joka tarvittaessa muuntuu kahden hengen huoneesta perhehuoneeksi. Perhehuoneessa puoliso saa olla ympäri vuorokauden äidin ja vauvan kanssa. Näin puolisolla on yhtäläinen mahdollisuus tutustua uuteen perheenjäseneen ja harjoitella vauvan hoitoa yhdessä äidin kanssa.

2)     Keväästä lähtien olemme pystyneet tarjoamaan mahdollisuuden ihokontaktiin myös yhä useammalle keisarileikatulle vauvalle ja äidille. Vauva pääsee tällöin äidin rinnalle jo leikkauspöydällä välittömästi syntymän jälkeen ja ihokontakti jatkuu heräämössä. Ihannetapauksessa ihokontakti voi jatkua osastolle siirtymiseen saakka.

3)     Tätä kirjoittaessa rakennusmiehet ovat vallanneet yleensä varsin naisvaltaisen synnytyssalin. Meneillään on uuden ammeen asentaminen paikalleen. Kun avoimien ovien päivä koittaa, pitäisi kylpyhuoneen olla valmiina. Meillä on koko maailmanlaajuisesti harvinainen mahdollisuus tarjota synnyttäjille ja heidän puolisoilleen saunomismahdollisuus synnytyksen avautumisvaiheen aikana ja nyt meillä on lisäksi vielä uutuutta hohtava amme käytettäväksi kivunlievitykseen ja rentoutumiseen.

Tervetuloa tutustumaan toimintaamme – me odotamme teitä!

Seuraavan kerran avoimet ovet järjestetään tammikuun 2018 lopussa.

Kaisa Muikku, koordinoiva osastonhoitaja synnyttäneiden ja naistentautien osastolla

5.10.2017 Redaktion_Toimitus