Stina Österbro ja Vaasan keskusta taustalla

Stina Österbro eli vuosia päihteiden väärinkäyttäjän läheisenä. Kokemus kasvatti hänestä uuden ihmisen ja nyt hän haluaa tarjota tukea kokemustoimijana muille vastaavassa tilanteessa oleville.  Apua on uskallettava pyytää ja oikeuksistaan on muistettava pitää kiinni, Stina muistuttaa.

Vaihtelevat elämänkokemukset ovat muovanneet Stinasta vahvan ja sytyttäneet kipinän muiden auttamiseen. Vuosi on kulunut siitä, kun hän valmistui Vaasan keskussairaalan kokemustoimijan koulutuksesta psykiatrian erikoisalan ryhmästä. Stinalla oli ainoana kokemusta sekä henkilökohtaisesta toimintarajoitteesta että päihteiden väärinkäyttäjien omaisena olosta.

–Elettyäni päihteiden väärinkäyttäjän läheisenä olen saanut nähdä, millaista elämä voi karuimmillaan olla. Päihteiden käyttäjä voi muuttua aivan eri persoonaksi, Stina muistelee.

Erottuaan Stina kuvailee saaneensauuden elämän. Syyttelyn sijaan hän haluaa rakentaa luottamusta autettaviin ja antaa heille rohkeutta hakea apua.  Se vaatisi myös yhteiskunnassa vallalla olevissa asenteissa muutosta.

–Ei pidä hävetä tai yrittää muuttaa itseään, oli ongelma sitten mikä tahansa. Ei ole mitään väärää, jos sinulla tai omaisellasi on jokin sairaus tai ylitsepääsemätön vaikeus elämässä. Olet aina oikeutettu saamaan apua, Stina rohkaisee.

Monipuolinen vapaa-aika antaa voimia

Stina ei ole koskaan pystynyt kävelemään johtuen syntymässä saamastaan vammasta: ensimmäisen pyörätuolin hän sai jo kuusivuotiaana. Se ei ole kuitenkaan estänyt naista viettämästä aktiivista vapaa-aikaa.

–Kun lempitanssiorkesterini on kaupungissa, en jää kotiin. Rakastan myös luonnossa liikkumista. Kerran teimme avustajani kanssa viikonlopun mittaisen metsävaellusretken Hankoon, Stina kertoo.

Vapaaehtoistoiminta on myös hänen sydäntään lähellä, mistä kertoo aktiivinen osallistuminen erilaisten nuorten-, cp- ja omaisyhdistysten toimintaan.  Myös Vaasan keskussairaala on hänelle luonnollisesti tuttu paikka jo lapsuudesta. Jatkossa hän haluaisi tavata vertaistukea tarvitsevia esimerkiksi keskussairaalan palvelupisteellä ja pienryhmissä.

–Minulla on ollut onnea, kun olen aina saanut apua sitä tarvitessani. Toivoisin, että voisin itse rakentaa myös vahvan siteen autettaviini.

Stina kahvikuppi kädessä vaasalaisessa kahvilassa

Korsnäsiläinen Stina Österbro on menevä vapaa-ajallaan eikä kieltäydy koskaan kahvilakutsuista. Myös matkustaminen on lähellä sydäntä. Pohjoismaat on jo kierretty ja seuraavaksi suuntana on jokin lämpimämpi kohde.

–Unelmani on päästä joskus Floridaan tai Etelä-Saksaan. Voisin olla jatkuvasti tien päällä, sillä rakastan matkustamista!

Tuntuuko, että olet sairautesi kanssa yksin ja vertaistukea vailla? Haluaisitko keskustella sairaudestasi muiden saman kokeiden kanssa? Kysy suoraan osastolta tai poliklinikalta, jossa saat hoitoa, mahdollisuutta tavata kokemustoimija!

Teksti: Anna Jussila
Kuvat: Mikko Lehtimäki