Koronavirus (COVID-19)

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Virus tarttuu ihmisestä toiseen nykytiedon mukaan pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Sairastuneiden oireita ovat olleet muun muassa kuume, yskä ja hengenahdistus.

Lisätietoja THL:n sivuilta:

Ota yhteys oikeaan paikkaan!

  1. Jos haluat yleisesti tietoa koronaviruksesta, katso THL.fi -sivu. Voit myös soittaa yleiseen neuvontapuhelimeen 0295 535 535 tai oman alueesi neuvontapuhelimeen.Valtakunnallinen neuvontapuhelin tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

  2. Jos sinulla on koronaan viittaavia oireita ja tuntemuksia, tee koronavirustaudin oirearvio verkossa Omaolo.fi. Tarvittaessa ota yhteys omaan terveysasemaan puhelimitse virka-aikana.
    Omaolo-palvelu.

  3. Jos sinulla on oireita ja pohdit päivystykseen lähtöä, soita päivystysapuun 116117 tai oman alueesi terveysneuvontaan. Päivystysapu on sairaanhoitopiirien järjestämä sosiaali- ja terveydenhuollon neuvonta- ja ohjauspalvelu.

  4. Jos kyseessä on hätätilanne, soita hätänumeroon 112.

Näin varmistamme, että apua oikeasti tarvitsevat saavat sitä.

THL ohjeistaa:

Jos sinulla on lievän hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, lepää ja sairasta rauhassa kotona. Pysyttele kotona, kunnes oireet loppuvat.

Tilannekuva Vaasan sairaanhoitopiirissä 31.3.

Tilanne on tällä hetkellä rauhallinen. Alueella ei ole toistaiseksi tunnistamattomia tartuntaketjuja. Alueellinen valmius on hyvä.
Vaasan sairaanhoitopiirissä todetut koronavirustapaukset: 25
Otettujen näytteiden kokonaismäärä: 527
(päivitämme luvut kerran päivässä noin klo 11)

Terveydenhuollon ammattilaisille

Suojainten pukeminen ja riisuminen

27.3.2020Redaktion_Toimitus

Näin puet suojaimet Suojainten pukeminen, 2020 (PDF-tiedosto) Katso hygieniahoitajien tekemä video suojaimien pukemisesta:   Näin riisut suojaimet Suojainten...

Lue koko artikkeli