Vaasan sairaanhoitopiiri on yhdessä Pohjanmaan koronakoordinaatiotyöryhmän kanssa päättänyt ottaa käyttöön uusia vahvoja suositustoimia, joilla tähdätään epidemian rajoittamiseen. Asukkaille annetaan vahva suositus käyttää kasvomaskia aina asioidessa julkisissa tiloissa kodin ulkopuolella.

Vaasan sairaanhoitopiirin koronatartuntatilanne (COVID-19) on heikentynyt merkittävästi kahden viimeisen päivän aikana. Uusia tartuntatapauksia on todettu torstain ja perjantain välisenä aikana 13. Koronaviruspositiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista näytteistä on 1,3 prosenttia. Ilmaantuvuusluku on nyt Pohjanmaalla 19.4, mikä osoittaa, että epidemia on alueellamme selvässä kiihtymisvaiheessa.  

Vaasan sairaanhoitopiiri on yhdessä Pohjanmaan koronakoordinaatiotyöryhmän kanssa päättänyt tänään perjantaina 2.10.2020 ottaa käyttöön uusia vahvoja suositustoimia, joilla tähdätään epidemian rajoittamiseen.

Vahva suositus: Kasvomaskia käytetään aina julkisissa tiloissa

Pohjanmaan alueen asukkaille annetaan vahva suositus käyttää kasvomaskia aina asioidessa julkisissa tiloissa kodin ulkopuolella. Suuria väkijoukkoja on syytä välttää ja toisiin ihmisiin tulee pyrkiä pitämään riittävä 1–2 metrin suojaetäisyys.

Huom! Edellä mainittu vahva kasvomaskisuositus koskee myös lukioita ja muita toisen asteen oppilaitoksia sekä korkeakouluja ellei riittäviä turvavälejä (1–2m) voida taata. Suositus ei koske tässä vaiheessa peruskouluja.

Kasvomaskeja suositellaan pidettävän aina mukana ja helposti saatavilla, jolloin maski voidaan ottaa käyttöön aina tarvittaessa.

Ensisijaisesti jokainen kansalainen hankkii itse kasvomaskinsa. (Edit: Suositusta täydennetty 16.10: Kasvomaskisuositus koskee myös yläkouluikäisiä. Suosituksen jälkeen täydennetty tieto: Alueen kunnat jakavat kasvomaskit yläkouluikäisille, koska perusopetus on maksutonta.) Kukin alueen kunnista on järjestänyt omilla käytännöillään kasvomaskien jakelun vähävaraisille. 

Jää kotiin lievienkin hengitystieoireiden ilmaantuessa

Tärkeää on, että asukkaat jäävät kotiin lievienkin hengitystieoireiden ilmaantuessa. Jos sinulla on koronaan viittaavia oireita ja tuntemuksia, tee taudin oirearvio verkossa Omaolo.fi. Tarvittaessa ota yhteys omaan terveysasemaan puhelimitse virka-aikana tai virka-ajan ulkopuolella numeroon 116 117, missä päätetään tarvittavista jatkotoimista. Koronavirusepidemian rajussa kiihtymisvaiheessa on tärkeää, että oireiden kanssa ei odotella vaan toimitaan yllä kuvatulla tavalla, jotta aika mahdolliseen koronavirustestaukseen järjestyy nopeasti.

Suositukset ovat voimassa tästä päivästä lähtien 25.10.2020 saakka. Koronavirusepidemian etenemisen ja ehkäisyn tilannetta tarkastellaan ensi viikon tiistaina 6.10. seuraavassa Pohjanmaan koronakoordinaatiotyöryhmän kokouksessa. 

16.12.2021 redaktion_toimitus