Etätyösuositus astui voimaan Pohjanmaalla tiistaina 7.12. ja jatkuu vuoden loppuun saakka. Myös kasvomaskin käytön suositus jatkuu Pohjanmaalla vuoden loppuun saakka. Tiistaina kokoontunut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä totesi Pohjanmaan täyttävän edelleen leviämisalueen tunnuskriteerit.

Koronavirustilanne on Pohjanmaalla tasainen, mutta edelleen vakava. Viime aikoina viruksen ilmaantuvuuslukema on liikkunut 95-108 välillä. Tilanne alueen pohjoisosassa on rauhoittunut ja myös alueen eteläosan runsaat tartunnat ovat rauhoittumaan päin. Alueen keskisessä osassa Vaasassa tartuntoja on esiintynyt runsaasti viimeisen viikon aikana, joista osa on aiheuttanut muun muassa koulualtistuksia.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä antoi etätyösuosituksen Pohjanmaan alueelle 7.-31.12. väliseksi ajaksi. Pohjanmaan suositus noudattaa valtioneuvoston maanlaajuista suositusta, jonka mukaan leviämisalueen työpaikoilla on suositeltavaa siirtyä etätyöhön työtehtävien sen salliessa. Suosituksen mukaan julkisen sektorin työntekijöiden tulisi työskennellä etätyössä mahdollisimman laajasti silloin, kun työtehtävät sen mahdollistavat. Valtioneuvosto suosittaa vastaavaa laajaa etätyötä myös yksityisille työnantajille tiedostaen, että arviointi läsnä- ja etätyön terveysturvallisesta yhdistämisestä tapahtuu työpaikoilla. Samalla tulisi edistää työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä työpaikoilla. Lisää tietoa etätyösuosituksesta koronavirustilanteessa on luettavissa Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta.

Kokoontumisrajoitus yli 100 hengen yleisötilaisuuksille

Pohjanmaan alueella on voimassa 19.12. saakka kokoontumisrajoitus, jossa kielletään yli 100 henkilön yleisötilaisuudet, joissa on käytössä katsomotiloja, joissa kaikille osallistujille ei ole määritelty istumapaikkoja, tai jos kyseessä on yleisötilaisuuksiin kuuluvia yhteislaulutilaisuuksia. Rajoituksen antoi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto 25.11. Rajoitus on voimassa 27.11.–19.12.2021.

Ryhmä kannustaa edelleen kasvomaskin käyttöön, jota koskeva suositus on voimassa alueella joulukuun loppuun saakka. Monen kohdalla joulu tarkoittaa erilaisia kokoontumisia ja juhlia, joissa viruksen leviäminen on mahdollista. Kasvomaskin käyttö on tehokas ja helppo tapa ehkäistä viruksen leviämistä.

Ryhmä kannustaa myös rokotesuojan hankkimiseen sekä viruksen testaamiseen matalalla kynnyksellä jo lievissäkin oireissa.

Muut Pohjanmaan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset ovat luettavissa Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta. Sivustolta on luettavissa myös leviämisalueen kriteerien täyttyminen Pohjanmaalla.

Matkustusta koskien koronaviruksen korkean tartuntariskin maat on tarkistettavissa THL:n verkkosivuilta.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 14.12.2021 ja tarvittaessa jo aikaisemmin.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian leviämisalueen epidemiologiset tunnusmerkit: Täyttyvät Pohjanmaalla (Pohjanmaa on leviämisalue).

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 4575 (tiistai 7.12.2021)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 106 (tiistai 7.12.2021)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 2,9 %

Alueen koronavirusrokotustilanne (HUOM! Yli 12-vuotiaissa): Yhden rokoteannoksen saanut 87,5 % alueen väestöstä, kaksi rokoteannosta saanut 83,3 % alueen väestöstä, kolme rokoteannosta saanut 8,8 % alueen väestöstä (sunnuntai 5.12.2021)

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, pj., Peter Nieminen, VSHP, Juha Salonen, VSHP, Heikki Kaukoranta, Vaasa, Tomas Häyry, Vaasa, Gun Kapténs, Luoto, Jarkko Pirttiperä, K5, Eeva Mäkinen, AVI, Tuula Hannila-Handelberg, THL, Timo Saari, ELY, Hanna Hattar, tiedotus VSHP, Päivi Berg, siht. VSHP.

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

16.12.2021 redaktion_toimitus