Koronatilanne Pohjanmaalla on tasoittunut viimeisen viikon aikana kiihtymisvaiheen tasolle, mutta riski tartuntojen leviämiseen on suuri massatapahtumien jälkeen. Vaasa Festivalista tiedetään tässä vaiheessa, että tapahtumassa on lauantaina vieraillut ulkopaikkakuntalainen henkilö, jolla on todettu koronavirus ja tämän myötä altistumisia on tapahtunut. Kaikkia tapahtumassa vierailleita pyydetään hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä jo pienestäkin tautiepäilystä tai oireista, jotta tartuntojen leviäminen saadaan pysähtymään.

Tiistaina kokoontunut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä antoi etätyösuosituksen elokuun loppuun saakka. Myös maskisuositus on voimassa elokuun 31. päivään saakka. Yksityistilaisuuksia koskien ei annettu uusia suosituksia, mutta ryhmä korostaa terveysturvallisuusohjeiden noudattamista.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluvun nousu on tasoittunut Pohjanmaalla viimeisen viikon aikana ollen keskiviikkona 11. elokuuta 57. Edellisen vuorokauden aikana uusia tartuntoja on todettu yhdeksän (keskiviikon 11.8. tilanne). Viikon 31 aikana karanteeniin asetettiin yhteensä 236 henkilöä. Suurin osa viimeisen viikon aikana todetuista tartunnoista on ollut Vaasassa ja Pietarsaaren seudulla. Pääosa tartunnan saaneista kuuluu nuoriin ikäluokkiin. Tartunnoista 91 prosentissa tartuntaketju on pystytty tunnistamaan.

Rokote suojaa vakavilta tautimuodoilta

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä muistuttaa alueen väestöä rokotteen ottamisen tärkeydestä ja että myös 12–15 -vuotiaat voivat nyt hakeutua koronarokotukseen. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella asuvista yli 12-vuotiaista ensimmäisen rokotteen on nyt saanut 78 % ja toisen rokotteen on saanut 45 % (9.8.2021).

Tästä viikosta alkaen ne, jotka ottavat ensimmäisen koronavirusrokotteen saavat vahvisterokotteen jo 8 viikkoa ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen. Niille, jotka ovat jo saaneet yhden rokoteannoksen ja joille on annettu aika vahvisterokotteeseen, annetaan rokote aiemman aikataulun mukaisesti 12 viikkoa ensimmäisen rokotteen jälkeen. Väestöä kehotetaan pitämään kiinni ajoista, jotka on annettu koronarokotteen toisen annoksen saamiseksi.

AVI:lta kokoontumisrajoituksia yleisötilaisuuksiin

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi tiistaina kokoontumisrajoitusmääräyksen Pohjanmaalle yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokoontumisiin. Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää ilman rajoituksia, jos osallistujamäärä on enintään 10 henkilöä sisätiloissa, ja enintään 50 henkilöä rajatuissa ulkotiloissa. Määräykset ovat voimassa 12.8.–8.9.2021. Aluehallintovirasto korosti, että suurempiakin tilaisuuksia voi järjestää, kunhan turvallisuus varmistetaan noudattamalla opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 antamaa ohjetta.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 17.8.2021 klo 8.00.

Alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset ovat luettavissa Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: Kiihtymisvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 2679 (keskiviikko 11.8.2021)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 57 (keskiviikko 11.8.2021)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 2,7 %

Sairaanhoitopiirissä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleet, epidemian alusta alkaen, 10.8.2021: 16 henkilöä.

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, pj. Juha Salonen, VSHP, Peter Nieminen, VSHP, Heikki Kaukoranta, Vaasa, Tomas Häyry, Vaasa, Jarkko Pirttiperä, K5, Gun Kapténs, Luoto, Laura Blåfield, AVI, Tuula Hannila-Handelberg, THL, Tarja Kuutamo, THL, Timo Saari, ELY, Heidi Kurvinen, tiedotus VSHP, Päivi Berg, siht. VSHP.

 

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

16.12.2021 redaktion_toimitus