Viime päivinä Suomen yleinen tilanne koronapandemiassa on huonontunut nopeasti. Uudenmaan ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiireissä on siirrytty leviämisvaiheeseen ja useissa muissa sairaanhoitopiireissä ollaan kiihtymisvaiheessa. Kansallinen tilanne nostaa pandemian pahenemisen riskiä myös Pohjanmaalla.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä piti ylimääräisen kokouksen perjantaina 27.11.2020 Suomen yleisen koronatilanteen pahentumisen johdosta. Kokouksessa todettiin, että tilanne Pohjanmaan alueella on tällä hetkellä hyvä, mutta riskejä huonontumiseen on olemassa.

- Suosittelemme vahvasti, että alueemme asukkaat eivät matkustaisi lähipäivinä Pohjanmaan ulkopuolelle, jos se ei ole aivan välttämätöntä. Riski tuoda koronavirustartunta muualta Suomesta tänne on todella korkea, toteaa koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja ja Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen.

Leviämisvaiheessa ovat tällä hetkellä Uudenmaan ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirit. Lisäksi useissa muissa sairaanhoitopiireissä ilmaantuvuusluku on korkeampi kuin Vaasan sairaanhoitopiirissä.

- Tilannekuvassamme on hyvä kuitenkin huomioida, että kansallinen tartuntamäärien kasvu on ruuhkauttanut koronatestien analysointia. Eli tällä hetkellä meillä on vastausten saamisessa noin kolmen vuorokauden viive, toteaa Vaasan keskussairaalan infektioylilääkäri Juha Salonen.

Maskin käytöstä vahva suositus kaikissa kontakteissa oman talouden ulkopuolisten kanssa

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän tiistaina 25.11. päivittämän suosituksen mukaan yksityistilaisuuksissa on hyvä rajoittaa osallistujamäärä alle kahteenkymmeneen.

- Haluamme myös korostaa, että kaikissa tilaisuuksissa, pidetään ne sitten yksityistilaisuuksina, julkisina kokoontumisina tai työpaikoilla, tulee huomioida riittävät turvavälit, maskisuositus ja käsihygienia. Nyt on se aika, kun on paras pysytellä mahdollisimman paljon perhepiirissä ja välttää muita kontakteja, jos vain suinkin mahdollista, Kinnunen muistuttaa.

Kasvomaskia suositellaan käytettävän kaikissa tilanteissa, joissa ollaan tekemisissä oman talouden ulkopuolisten ihmisten kanssa, eikä turvaetäisyyden pitämisestä ole varmuutta.

Koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 1.12. arvioimaan tilannetta ja voimassaolevia suosituksia.

16.12.2021 redaktion_toimitus