Siirtyminen täysvalmiuteen vaikuttaa vain rajallisesti sairaalan muuhun toimintaan. Pääsiäisen aikaan keskussairaalan yhteispäivystys toimii kuten ennenkin eli vuorokauden ympäri. Myös synnyttämään voi tulla normaalisti vuorokauden ympäri.

Vaasan keskussairaalassa suurin osa toiminnasta jatkuu kuten ennenkin. Myös esimerkiksi poliklinikat jatkavat tällä hetkellä toimintaansa lähes normaalisti:

- Hoidamme sairauksia ja vaivoja kuten ennenkin, varsinkin silloin kun vaiva on kiireellinen tai muuten terveyden ja toimintakyvyn kannalta tärkeä hoitaa. Luonnollisesti myös yli 70-vuotiaita ja riskiryhmiin kuuluvia potilaita hoidetaan normaalisti varotoimia noudattaen. Mahdollisia koronapotilaita hoidetaan ja tutkitaan sairaalassa täysin erillään muista potilaista, kertoo operatiivisen vastuualueen johtaja Peter Nieminen.

Lääkäri arvioi poliklinikkakäynnin tarpeellisuuden

Pääsääntöisesti kaikki vierailut sairaalalla on edelleen kielletty, vaikka kriittisessä tilassa olevan potilaan luona omaisten vierailut voidaan sallia.
Jokaisen tulee myös itse arvioida, voiko sairaalaan tulla potilaana, kuului riskiryhmään tai ei. Kiireettömissä tapauksissa ei pidä tulla sairaalaan, jos potee ylätiehengitystulehduksen oireita, kuten kurkkukipua. Myöskään silloin ei pidä tulla, jos potilaalla on flunssan oireita ja hän on mahdollisesti altistunut koronavirustartunnalle oleskelemalla ulkomailla, Uudellamaalla tai oltuaan kontaktissa koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa. Tällöin on syytä siirtää varattu aika eteenpäin ottamalla puhelimitse yhteyttä hoitavaan yksikköön.

- Tärkeitä käyntejä ei pidä omatoimisesti peruuttaa, vaan lääkäri tekee arvion käynnin välttämättömyydestä. Osa suunnitelluista käynneistä voidaan myös hoitaa etäyhteydellä. On tärkeää, että kansantauteja hoidetaan vallitsevasta tilanteesta huolimatta, muuten jonot hoitoihin kasvavat merkittävästi. Siitä taas voi seurata turhaa sairastavuutta, Nieminen sanoo.

Akuuteissa vaivoissa kannattaa aina soittaa päivystysapuun 116117 tai virka-aikana omaan terveyskeskukseen. Oman kotikunnan nettisivuilta voi tarkistaa päivystyskohtaiset aukioloajat pääsiäisenä. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soitetaan aina hätänumeroon 112.

7.5.2020 Redaktion_toimitus