Vaasan sairaanhoitopiirin kunnat antavat kolmannen koronarokoteannoksen henkilöille, jotka rokotettiin ensimmäisten joukossa alkuvuodesta 2021 alle kuuden viikon rokotevälillä.Lisärokotteen antaminen johtuu siitä, että tutkimustiedon perusteella pidempi rokotusväli antaa tehokkaamman suojan vakavaa tautimuotoa vastaan. Alkuvuodesta tehosterokote annettiin pääsääntöisesti 3–4 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen, minkä jälkeen rokoteväliä pidennettiin.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos suosittaa kolmatta koronarokoteannosta vähintään 6 kk toisen rokotteen saamisen jälkeen seuraaville ryhmille, jotka saivat molemmat rokoteannokset alkuvuodesta alle kuuden viikon välein:

• iäkkäät henkilöt
  • sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö

Lisäksi tiettyihin riskiryhmiin kuuluvat henkilöt voivat saada kolmannen rokoteannoksen vähintään kahden kuukauden kuluttua toisesta rokoteannoksesta. Tähän ryhmään kuuluvat henkilöt:

• Elinsiirto
  • Kantasolusiirto
  • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
  • Immunosuppressiivinen syöpähoito
  • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
  • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
  • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
  • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Riskiryhmillä tarkoitetaan kolmannen rokoteannoksen kohdalla rajatumpaa ryhmää kuin alkuvuoden rokotejärjestyksen mukainen riskiryhmä 1.

Suurin osa koronarokotteen ottaneista on saanut toisen rokoteannoksen 8–12 viikkoa ensimmäisen rokotteen jälkeen. Tutkimustiedon perusteella tämä rokotusväli antaa erittäin hyvän suojan taudin vakavaa muotoa vastaan. Koronarokotteen saatavuus on tällä hetkellä hyvä ja kolmannen rokoteannoksen antaminen ei hidasta ensimmäisten tai toisten rokoteannosten antamista.

Sairaalahoidon tarve vähentynyt rokotusten myötä

Sen jälkeen, kun koko väestön laaja rokottaminen alkoi, vaativan sairaalahoidon tarve koronapandemian takia on vähentynyt erittäin merkittävästi koko maassa. Tällä hetkellä suurin osa sairastuneista on ilman täyttä rokotteen tuomaa suojaa. Vaikka tartunnan saanut ei joutuisikaan sairaalahoitoon, voi covid-infektio olla raju ja kestää pitkään, sekä aiheuttaa pitkäkestoisia jälkioireita sairastetun infektion jälkeen.

27.9.2021 Redaktion_Toimitus