Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kannustaa väestöä edelleen hakeutumaan koronavirusrokotuksiin, sillä kuluneiden viikkojen tartunnat osoittavat viruksen olevan yhä enemmässä määrin rokottamattomien tauti. Ryhmä tiedottaa myös covid-19 -näytteenoton uudesta paikasta Vaasasta. Keskiviikosta 29.9. alkaen näytteet otetaan Vaasan Kasarmialueella ilman lähetettä ja ajanvarausta.

Viimeisen viikon aikana tartuntojen määrät ovat kääntyneet Pohjanmaalla laskuun. Viikon aikana uusia tartuntoja on todettu 110 kappaletta kun luku edeltävällä viikolla oli 192. Myös karanteenissa olevien henkilöiden määrä on käytännössä puolittunut viime viikosta. Keskiviikkona 22.9. alueen ilmaantuvuusluku oli 159.

Yleinen etätyösuositus lakkaa syyskuun lopussa, maskisuositus jatkuu lokakuun loppuun

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä päätti tiistaisessa kokouksessaan, että alueelle annettu yleinen etätyösuositus loppuu syyskuun 30. päivä. Työnantajat ja organisaatiot voivat itse päättää käytänteistään suosituksen lakkaamisen jälkeen sekä siitä, miten kohti normaaliajan oloja palataan.

Ryhmä jatkaa kasvomaskin käytön vahvaa suositusta lokakuun 31. päivään saakka.

Alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset ovat luettavissa Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta.

Seuraavan kerran Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu kahden viikon kuluttua tiistaina 5.10. Tarvittaessa ryhmä kokoontuu jo aikaisemmin.

Koronanäytteenotto uudessa paikassa 29.9. alkaen, matalan kynnyksen testausta jatketaan myös lasten ja nuorten kohdalla

Vaasan keskussairaalan koronaviruksen näytteenotto muuttaa Vaasan Kasarmin alueelle. Näytteenotto toimii niin sanotulla drive-in ja walk-in -periaatteella. Näytteenotto tapahtuu suuressa teltassa, jonne ajetaan autolla tai jonotetaan kävellen tai polkupyörän kanssa. Näytteenotto ei edellytä lähetettä eikä ajanvarausta. Toiminta käynnistyy uudessa paikassa keskiviikkona 29.9 klo 9. Torstaista 30.9. alkaen testejä voi ottaa joka päivä klo 8.00–20.20.

Koska koronaviruksen ilmaantuvuusluku on Pohjanmaalla edelleen suhteellisen korkea, suosittaa ryhmä koronavirustestausta matalalla kynnyksellä myös lapsille ja nuorille, jotta tartunnat löydetään ja niistä aiheutuvat ketjut pystytään katkaisemaan. Testauksessa kahdesti rokotettujen kohdalla käytetään tapauskohtaista harkintaa.

Kartta uudesta covid-19 -näytteenottopaikasta:

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: Leviämisvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 3503 (keskiviikko 22.9.2021)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 159 (keskiviikko 22.9.2021)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 5,5 %

Sairaanhoitopiirissä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleet, epidemian alusta alkaen, 21.9.2021: 16 henkilöä.

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, VSHP, pj., Peter Nieminen, VSHP, Juha Salonen, VSHP, Heikki Kaukoranta, Vaasa, Tomas Häyry, Vaasa, Gun Kapténs, Luoto, Jarkko Pirttiperä, K5, Miia Kaartinen, AVI, Tuula Hannila-Handelberg, THL, Hanna Hattar, tiedotus VSHP, Päivi Berg, siht. VSHP.

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä ja kokoonpano

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.

22.9.2021 redaktion_toimitus