Vaasan sairaanhoitopiirin koronanäytteenottopisteissä on otettu 4.6. mennessä 2472 koronavirusnäytettä. Päivittäin näytteitä otetaan muutamasta kappaleesta muutamiin kymmeniin.

Koronavirusnäyte otetaan aina, jos on syytä epäillä koronavirustartuntaa oireiden perusteella. Tyypillisiä oireita ovat äkillisesti alkaneet kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus ja nuha, joissakin tapauksissa myös vatsaoireet kuten ripuli tai haju- ja makuaistin menetys. Näytteitä otetaan keskussairaalan lisäksi yksityisillä lääkäriasemilla, joiden lukumäärä ei näy sairaanhoitopiirin tilastossa. Keskussairaalan koronanäytteenottopiste sijaitsee päivystyksen tiloissa. Lisäksi sairaanhoitopiirin alueella liikkuu tällä hetkellä yksi näytteenottoauto ja näytteitä otetaan myös Pietarsaaren laboratoriossa.

- Näytteenottokapasiteettimme on hyvä. Voimme ottaa koronavirusnäytteen kaikilta, joiden kohdalla tartuntaa on syytä epäillä, kertoo Vaasan keskussairaalan infektiolääkäri Silvia Grönroos-Pada.

Tartunta ei näy heti testissä eivätkä oireet välttämättä ole tyypilliset

Erityisesti ulkomailta kotimaahan palaavien kannattaa seurata omaa vointia ja välttää ylimääräisiä kontakteja kahden viikon ajan Suomeen paluun jälkeen. Mikäli tartunnan on saanut juuri ennen Suomeen paluuta, ei virus heti näy testissä ja oireiden kehittyminen saattaa viedä muutamista päivistä kahteen viikkoon.

- Negatiivinen testitulos heti mahdollisen tartunnan jälkeen ei takaa sitä, etteikö henkilö voisi myöhemmin levittää virusta, johtajaylilääkäri Peter Nieminen Vaasan keskussairaalalta muistuttaa.

Miten toimia, jos epäilee koronavirustartuntaa?

Jos epäilee koronavirustartuntaa, tulee aina ensin olla virka-aikana puhelimitse yhteydessä omaan terveyskeskukseen ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-14.15. Näin on mahdollista arvioida tartunnan riskin suuruus.

Mikäli oireet ja mahdollinen altistus tukevat diagnoosia, voidaan potilas suoraan terveyskeskuksesta lähettää koronavirustestiin keskussairaalaan. Terveyskeskuksesta on kuitenkin otettava etukäteen yhteyttä keskussairaalaan ohjeiden saamiseksi. Tämä on tärkeää sen vuoksi, että koronavirusinfektioepäilyt ohjataan suoraan keskussairaalan päivystyksen ilmaeristyshuoneeseen kulkematta sairaalan yleisten tilojen kautta tai näyte otetaan sairaalan ulkopuolella potilaan omassa autossa.

Mikäli epäily herää virka-ajan ulkopuolella ma-to klo 16.00-8.00 ja pe klo 14.15 – ma klo 8.00, tulee potilaan olla suoraan puhelimitse yhteydessä keskussairaalan päivystyspoliklinikkaan:

ensisijaisesti soitetaan numeroon 116117. Oirearvion voi tehdä myös netissä osoitteessa omaolo.fi.

24.7.2020 redaktion_toimitus